Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Useilla työmailla puutteita putoamissuojauksessa – sakot toimitusjohtajalle ja yhtiölle

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Lahdessa sijaitsevan kattoalan yrityksen toimitusjohtajan 40 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin 20 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 20.1.2023.

Tuomio koski toistuvia työturvallisuuspuutteita kattoalan yrityksen työkohteissa Helsingissä, Lahdessa, Nurmijärvellä, Nummelassa, Luumäellä, Kouvolassa, Hämeenlinnassa ja Asikkalassa. Erityisesti putoamissuojauksissa oli vakavia puutteita.

Puutteet tulivat ilmi työsuojelutarkastuksissa

Vuonna 2019 tehdyissä työsuojelutarkastuksissa yhtiön yhdeksästä työkohteesta löytyi puutteita putoamissuojauksen järjestämisessä. Lisäksi vuonna 2020 kahdeksassa työkohteessa havaittiin työturvallisuuspuutteita. Yhtiölle oli annettu kehotuksia ja toimintaohjeita putoamissuojauksen järjestämiseksi työturvallisuusmääräysten mukaiseksi. Lisäksi yhtiölle oli annettu neljä käyttökieltoa putoamissuojausten ja telineiden puutteiden vuoksi.

Käräjäoikeuden mukaan lyhyellä ajanjaksolla todettujen laiminlyöntien lukumäärä osoitti, että yhtiön toiminnassa ei ollut jatkuvasti tarkkailtu työympäristöä ja työtapojen turvallisuutta eikä riittävän järjestelmällisesti selvitetty ja tunnistettu työstä aiheutuvia vaaratekijöitä. Työnjohtajilla ei ollut tarpeeksi aikaa valvoa työkohteiden työturvallisuutta ja työnjohtajat eivät käyneet kaikissa valvottavanaan olevissa työkohteissa. Lisäksi yhtiössä ei ollut riittävästi työnjohtajia valvomaan putoamissuojausten asianmukaisuutta.

Käräjäoikeus arvioi yhtiön toimitusjohtajan tulleen tietoiseksi putoamissuojausten puutteellisuudesta jo vuonna 2019. Siitä huolimatta hän ei ollut riittävästi valvonut puutteiden korjaamista eikä huolehtinut resurssien riittävyydestä myöskään vuonna 2020. Vuonna 2021 yhtiössä oli ryhdytty putoamissuojauksen tasoa parantaviin toimenpiteisiin.

Yhteisösakko tuomittiin uuden yhtiön maksettavaksi

Yhteisösakon tuomitsemiseen arvioitiin olevan edellytykset, sillä työturvallisuusrikokseen oli syyllistynyt yhtiön toimitusjohtaja. Yhtiö, jonka toiminnassa rikokset oli tehty, oli jakautunut vuonna 2021 niin, että sen liiketoiminta oli kokonaisuudessaan siirtynyt uudelle saman nimiselle yhtiölle ja yhtiön kiinteistöomaisuus oli erotettu kiinteistöosakeyhtiöksi. Uuteen osakeyhtiöön oli siirtynyt ne lakanneen osakeyhtiön toiminnot, joissa laiminlyönnit oli tehty. Näin ollen käräjäoikeus katsoi, että uusi osakeyhtiö voitiin tuomita yhteisösakkoon nyt kyseessä olleista laiminlyönneistä.

Johdon tulee valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista

Työsuojelun lakimies Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että ylimmän johdon vastuulla on muun muassa huolehtia riittävistä resursseista ja selkeästä tehtävänjaosta. Lisäksi johdon vastuulla on luoda toimiva työsuojeluorganisaatio ja edellytykset sen tehokkaalle toiminnalle. Työntekijöiden tai työnjohtajien mahdolliset laiminlyönnit ohjeiden noudattamisessa tai toiminnan valvomisessa eivät poista ylimmän johdon vastuuta.

”Yhtiön ylin johto on velvollinen osaltaan valvomaan, että sen alaiset työntekijät noudattavat työturvallisuusmääräyksiä ja heille annettuja ohjeita”, Peltorinne sanoo.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 20.01.2023, R 21/2008.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Jasmine Peltorinne, puh. 02950 16674, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

EU-omfattande tillsynskampanj för arbetarskyddet: I Finland förebyggs sjukdomar i stöd- och rörelseorganen för arbetstagare i social- och hälsovårdsbranschen mycket väl1.2.2023 07:58:19 EET | Tiedote

Europeiska unionens medlemsländer genomförde förra sommaren en tillsynskampanj för arbetarskyddet som främjade förebyggandet av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Inom hela EU genomfördes drygt 2 600 inspektioner av kampanjer, i vilka 27 länder deltog. I Finland gjordes 103 inspektioner.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme