Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Useilla työmailla puutteita putoamissuojauksessa – sakot toimitusjohtajalle ja yhtiölle

Jaa
Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Lahdessa sijaitsevan kattoalan yrityksen toimitusjohtajan 40 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin 20 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 20.1.2023.

Tuomio koski toistuvia työturvallisuuspuutteita kattoalan yrityksen työkohteissa Helsingissä, Lahdessa, Nurmijärvellä, Nummelassa, Luumäellä, Kouvolassa, Hämeenlinnassa ja Asikkalassa. Erityisesti putoamissuojauksissa oli vakavia puutteita.

Puutteet tulivat ilmi työsuojelutarkastuksissa

Vuonna 2019 tehdyissä työsuojelutarkastuksissa yhtiön yhdeksästä työkohteesta löytyi puutteita putoamissuojauksen järjestämisessä. Lisäksi vuonna 2020 kahdeksassa työkohteessa havaittiin työturvallisuuspuutteita. Yhtiölle oli annettu kehotuksia ja toimintaohjeita putoamissuojauksen järjestämiseksi työturvallisuusmääräysten mukaiseksi. Lisäksi yhtiölle oli annettu neljä käyttökieltoa putoamissuojausten ja telineiden puutteiden vuoksi.

Käräjäoikeuden mukaan lyhyellä ajanjaksolla todettujen laiminlyöntien lukumäärä osoitti, että yhtiön toiminnassa ei ollut jatkuvasti tarkkailtu työympäristöä ja työtapojen turvallisuutta eikä riittävän järjestelmällisesti selvitetty ja tunnistettu työstä aiheutuvia vaaratekijöitä. Työnjohtajilla ei ollut tarpeeksi aikaa valvoa työkohteiden työturvallisuutta ja työnjohtajat eivät käyneet kaikissa valvottavanaan olevissa työkohteissa. Lisäksi yhtiössä ei ollut riittävästi työnjohtajia valvomaan putoamissuojausten asianmukaisuutta.

Käräjäoikeus arvioi yhtiön toimitusjohtajan tulleen tietoiseksi putoamissuojausten puutteellisuudesta jo vuonna 2019. Siitä huolimatta hän ei ollut riittävästi valvonut puutteiden korjaamista eikä huolehtinut resurssien riittävyydestä myöskään vuonna 2020. Vuonna 2021 yhtiössä oli ryhdytty putoamissuojauksen tasoa parantaviin toimenpiteisiin.

Yhteisösakko tuomittiin uuden yhtiön maksettavaksi

Yhteisösakon tuomitsemiseen arvioitiin olevan edellytykset, sillä työturvallisuusrikokseen oli syyllistynyt yhtiön toimitusjohtaja. Yhtiö, jonka toiminnassa rikokset oli tehty, oli jakautunut vuonna 2021 niin, että sen liiketoiminta oli kokonaisuudessaan siirtynyt uudelle saman nimiselle yhtiölle ja yhtiön kiinteistöomaisuus oli erotettu kiinteistöosakeyhtiöksi. Uuteen osakeyhtiöön oli siirtynyt ne lakanneen osakeyhtiön toiminnot, joissa laiminlyönnit oli tehty. Näin ollen käräjäoikeus katsoi, että uusi osakeyhtiö voitiin tuomita yhteisösakkoon nyt kyseessä olleista laiminlyönneistä.

Johdon tulee valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista

Työsuojelun lakimies Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että ylimmän johdon vastuulla on muun muassa huolehtia riittävistä resursseista ja selkeästä tehtävänjaosta. Lisäksi johdon vastuulla on luoda toimiva työsuojeluorganisaatio ja edellytykset sen tehokkaalle toiminnalle. Työntekijöiden tai työnjohtajien mahdolliset laiminlyönnit ohjeiden noudattamisessa tai toiminnan valvomisessa eivät poista ylimmän johdon vastuuta.

”Yhtiön ylin johto on velvollinen osaltaan valvomaan, että sen alaiset työntekijät noudattavat työturvallisuusmääräyksiä ja heille annettuja ohjeita”, Peltorinne sanoo.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 20.01.2023, R 21/2008.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Jasmine Peltorinne, puh. 02950 16674, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye