Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä rajoitetaan marraskuussa yli 20 hengen yleisötilaisuuksia - Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä rajoitukset koskevat yli 50 hengen tilaisuuksia

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 22.10.2020 kaksi aluettaan koskevaa päätöstä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksista marraskuun aikana.

Helsingin ja Uudenmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla ohjetta on noudatettava yli 50 hengen tilaisuuksissa.

Aluehallintoviraston päätösten taustalla on alueiden epidemiologinen tilannekuva ja arvio tarvittavista toimista, joilla torjutaan koronavirusepidemiaa. Lokakuussa velvoite noudattaa ohjeita on koskenut yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia lukuun ottamatta pääkaupunkiseudun isoja kuntia, joissa ohjeita on täytynyt noudattaa yli 20 hengen tilaisuuksissa 19.10. alkaen. Marraskuussa siis tiukemmat rajoitukset laajenevat koko Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen.

Tällä hetkellä koronavirusepidemia on Helsingin ja Uudenmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla kiihtymisvaiheessa, minkä vuoksi muita Etelä-Suomen sairaanhoitopiirejä tiukemmat rajoitukset ovat tarpeen. Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä tautitilanne on rauhallisempi ja epidemian vaihe perustasolla. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia rajoittamalla on mahdollista estää epidemiatilanteen paheneminen.

Turvaetäisyydet ja hyvä hygienia keskeistä kaikissa kokoontumisissa - kokoontumisten tarpeellisuutta tulisi harkita tarkkaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeessa edellytetään muun muassa, että

  • sairaana ei saa osallistua tilaisuuteen
  • osallistujien tai seurueiden välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen
  • tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä tulee muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä
  • järjestäjän tulee ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan suositella kasvomaskin käyttöä.

Tilaisuuden järjestäjä vastaa tilaisuuden turvallisista järjestelyistä ja ohjeiden soveltamisesta käytäntöön. Järjestäjän täytyy tarvittaessa rajoittaa tilaisuuteen osallistujien määrää, jotta riittävät turvaetäisyydet voidaan säilyttää. Jos osallistujien turvallisuutta ei voida varmistaa, tilaisuutta ei pidä järjestää.

Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityistilaisuuksiin, kuten perhejuhliin. Alueellisesti voi kuitenkin olla voimassa suosituksia mm. yksityistilaisuuksien rajoittamisesta, jotka jokaisen on syytä huomioida.

Voimassa olevia ohjeita syytä noudattaa - myös uusia määräyksiä voidaan tehdä

Epidemiatilanne nyt perustasolla olevilla alueilla voi muuttua nopeastikin. Joukkoaltistumisia voi syntyä, jos hygienia- ja turvallisuusohjeita ei noudateta. Aluehallintovirasto voi tarvittaessa tehdä uusia päätöksiä marraskuun ajalle, jos tautitilanne pahenee yksittäistä kuntaa laajemmalla alueella.

Kunnat voivat tautitilanteen niin edellyttäessä määrätä tiukempia kokoontumisrajoituksia alueelleen. Kunnat voivat myös määrätä tiettyjä tiloja, kuten kouluja tai muita julkisia tiloja, suljettavaksi, jos sulkeminen on välttämätöntä taudin leviämisen estämiseksi.

Sairaanhoitopiirien johtamat alueelliset koronakoordinaatioryhmät valmistelevat koronatorjuntatoimia. Sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat antaa aluettaan koskevia suosituksia mm. kasvomaskien käytöstä ja yksityistilaisuuksien järjestämisestä. Voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset löytyvät sairaanhoitopiirien sivuilta.

Koronaepidemian torjunta voi onnistua tehokkaasti vain, jos jokainen meistä toimii osaltaan rajoitusten, ohjeiden ja suositusten mukaisesti.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston 22.10.2020 tekemät päätökset perustuvat tartuntatautilain 58. pykälään ja ovat voimassa 1.-30.11.2020. Helsingin ja Uudenmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita koskeva päätös kumoaa 15.10.2020 tehdyn päätöksen Helsingin, Espoon ja Vantaan kuntien osalta. Aluehallintoviraston päätös kokoontumisrajoituksista voi olla tartuntatautilain mukaan voimassa enintään kuukauden ajan.

Helsingin ja Uudenmaan sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita koskeva päätös

Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita koskeva päätös

Usein kysyttyä: Mitä yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia aluehallintovirastojen antamat määräykset koskevat? 

Usein kysyttyä: Voiko aluehallintovirasto määrätä, että yleisötilaisuuksissa pitää käyttää kasvomaskia? 

Kaikki kysymykset koronasta avi.fi-sivustolla

Lisätietoa:

Tilaisuuksien järjestäjien neuvonta: 0295 016 666 (ark. klo 8-16), koronainfo@avi.fi

Medialle:

Mikko Valkonen aluehallintoylilääkäri, p. 0295 016 524

Kristiina Poikajärvi, johtaja, p. 0295 016 654

Merja Ekqvist, ylijohtaja, p. 0295 016 271

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme