Helsingin seudun kauppakamari

Uudenmaan kuntien omistamat kuntayhtiöt vääristävät kilpailua

Jaa
Kuntayhtiöiden laajamittainen yritystoiminta Uudellamaalla ei edistä tasapuolista kilpailuasetelmaa yksityisen ja julkisen liiketoiminnan välillä. Kauppakamarin Kuntien liiketoiminta Uudellamaalla -selvitys korostaa, että epätasapuolinen kilpailuasetelma vääristää markkinoiden toimintaa.

Uudenmaan kunnat ovat merkittävä yritysten omistaja. Kunnallisten yhtiöiden liikevaihto on noussut vuonna 2019 lähes kolmeen miljardiin euroon ja työntekijämäärä 12 000 henkilöön. Uudenmaan alueella kuntayhtiöitä toimii jo yli 300, joista noin 150 harjoittaa merkittävää yritystoimintaa, selviää tänään julkaistusta Helsingin seudun kauppakamarin Kuntien liiketoiminta Uudellamaalla -selvityksestä.

Merkittävä osa kuntayhtiöiden liikevaihdosta kertyy Uudellamaalla kunnallisista energia- ja vuokra-asuntoyhtiöistä.

- Onko kuntien omistettava laajasti markkinoilla toimiva Palmia Oy, laboratoriopalveluja myyvä MetropoliLab Oy tai työterveyspalveluja myyvä Uudenmaan Työterveys Oy? Tarvitaanko markkinoilla HUS:n omistamaa Ortonia joka myy laidasta laitan erilaisia terveyspalveluja? kysyy johtaja Marko Silen Helsingin seudun kauppakamarista.

Kuntien omistamat liikelaitokset ja osakeyhtiöt tuottavat täysin samoja palveluja kuin vastaavat yksityiset palvelutarjoajat. Silenin mukaan Uudenmaan kuntayhtiöt vääristävät kilpailua. Kuntien tulisi tukea paikallista elinkeinoelämää ja edesauttaa yritysten kasvua hyvän toimintaympäristön mahdollistavalla toiminnalla ja julkisilla hankinnoilla eikä kilpailla yritysten kanssa.

- Julkisten hankintojen kautta yritykset voisivat saada hankkeita, jotka kehittävät niiden toimintaa paremmin kuin vaikeasti kohdennettavat julkiset rahoitustuet tai verohelpotukset. Julkisten hankintojen kautta mikroyritykset saisivat myös referenssejä, jotka parantaisivat niiden mahdollisuuksia pärjätä yksityisillä markkinoilla koti- ja ulkomailla, esittää Silen.

Kauppakamarin selvitys osoittaa, että kunnallisten In house-yhtiöiden toiminta vie tilaa yksityisen sektorin yrityksiltä. In house-yhtiöt ovat sisäisiä kuntayhtiöitä, jotka eivät suoraan toimi markkinoilla, mutta tuottavat usein vastaavia palveluja kuin yksityiset toiminnanharjoittajat.

- Kunnat voivat ostaa palveluja näiltä yhtiöitä ilman kilpailutusta. Viime vuosina on yleistynyt toimintamalli, jossa osa kunnista ostaa tällaisesta yhtiöstä vain muodollisen omistusosuuden ja kiertää tätä kautta hankintalakia, Silen sanoo.

Silen kertoo, että kauppakamarin kooste kuntayhtiöistä Uudenmaan alueella on vaatinut erityisen paljon selvitystyötä. 

- Vaikka kunta omistaisi yhtiöstä 100 prosenttia, sen tiedot eivät ole julkisuuslain piirissä. Kuntayhtiöiden tilinpäätökset tulisikin julkistaa avoimesti kuntien ja kuntakonsernien tilinpäätösten yhteydessä, Silen kehottaa.

Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marko Silen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, p. (09) 2286 0233, marko.silen@helsinki.chamber.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye