FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Uudessa oppaassa neuvoja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta

Jaa
Etsitkö keinoja hoitaa ikääntyvien vanhempiesi pankkiasioita tai hoidatko näitä asioita jo jonkun toisen puolesta? Haluaisitko itse päättää, kuka saa tulevaisuudessa hoitaa asioitasi, jos et itse siihen kykene? Tiedätkö, miten edunvalvontavaltakirja tehdään? FINEn uudessa oppaassa Täysi-ikäisen edunvalvonta ja pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioiden hoito käydään perusteellisesti läpi edunvalvonnan lisäksi erilaisia kevyempiä vaihtoehtoja hoitaa pankki-, sijoitus- ja vakuutusasioita toisen puolesta.

”Monet kokevat läheistensä pankki- ja vakuutusasioiden hoidon hankalana ja monimutkaisena asiana. Edunvalvonta-asiat ovat useimmille meistä tuntemattomia, ja tietoa kuinka pankkiasioita voi toisen puolesta sujuvasti hoitaa tarvitaan lisää. Myös oman toimintakyvyn heikkeneminen tai loppuminen voi tuoda vaikeuksia asioiden hoitoon”, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan asiantuntija Sasu Heino sanoo.

FINEn laatima uusi opas on tiivis ja ymmärrettävä tietopaketti erityisesti pankki-, sijoitus- ja vakuutusasioiden hoidosta toisen puolesta, tapahtui se sitten valtakirjamenettelyllä tai edunvalvonnan kautta. Oppaan laadinnassa on kuultu asiantuntijoita Digi- ja väestötietovirastosta ja Finanssiala ry:stä.

Oppaassa on käytännön esimerkkejä muistisairaan henkilön asioiden hoidosta, toisen puolesta asioinnista valtakirjan avulla, tilinkäyttöoikeuksien antamisesta ja pankkitunnusten käyttämisestä. Tietoa voi hakea myös henkilö, joka haluaa itse varautua oman terveydentilansa heikentymiseen tai yllättäviin tilanteisiin tekemällä edunvalvontavaltuutuksen.

”Laatimalla edunvalvontavaltuutuksen hyvissä ajoin pystyt itse vaikuttamaan siihen, kuka asioitasi hoitaa ja miten niitä hoidetaan sitten, jos et enää itse kykene. Sen kautta voi siis vaikuttaa asioiden hoitoon tulevaisuudessa ja helpottaa omaistenkin taakkaa. Edunvalvontavaltuutus ja siihen liittyvä järjestely on holhoustoimilain mukaiseen edunvalvontaan nähden kevyempi ja joustavampi menettely”, Heino jatkaa.

FINE on mukana Digi- ja väestötietoviraston (DVV) Omissa käsissä -kampanjassa, jossa herätellään suomalaisia ottamaan tulevaisuuden päätökset omiin käsiin tekemällä edunvalvontavaltuutus itselleen tai läheiselleen. Tutustu myös Suomi.fi:n oppaaseen edunvalvonnasta ja edunvalvontavaltuutuksen teosta.

Tutustu FINEn oppaaseen: Täysi-ikäisen edunvalvonta ja pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioiden hoito.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
Porkkalankatu 1
00180 Helsinki

http://www.fine.fi

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta neuvoo asiakkaita vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa ja valitusasioissa. FINEn neuvonta- ja riidanratkaisupalvelut eivät maksa asiakkaalle mitään.

FINE on riippumaton ja puolueeton toimija, jonka toiminta perustuu Finanssivalvonnan, Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Finanssiala ry:n väliseen sopimukseen.

FINEn neuvonta on avoinna ma-to, klo 10–16, p. (09) 6850 120.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Myrskyt, tuholaiset ja muut haaverit kesämökillä – miten varautua vahinkoihin ja estää niitä?29.5.2023 07:46:58 EEST | Tiedote

Onnistuneen kesämökkikauden varmistamiseksi voi monia asioita ennakoida ja tarkistaa etukäteen. Vakuutukset auttavat niissä tilanteissa, kun vahinko on jo tapahtunut. Moniin vahinkoihin voi varautua ja niitä myös ennaltaehkäistä riittävillä kunnossapito- ja tarkastustoimenpiteillä sekä suojeluohjeiden noudattamisella. Lue ja käy läpi FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan kokoamat keskeiset ohjeet ennen kesämökkikauden alkua.

Asiakkaita huijataan verkkopankilta näyttäville valesivustoille14.12.2022 07:45:00 EET | Tiedote

Huijaustapauksiin liittyvien yhteydenottojen määrä FINEen on lähes kaksinkertaistunut edelliseen vuoteen verrattuna. Suurin osa tapauksista ja niiden selvittelystä liittyy asiakkaan erehdyttämiseen pankin verkkopankilta näyttäville huijaussivuille. Yhteydenottoja on tullut kaikkiaan 450, joista suurin osa on käsitelty neuvonnassa ja noin 100 on saatettu riita-asiana Pankkilautakunnan käsiteltäväksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme