Suomen riistakeskus

Uusi aluerajaus Lapin metsähanhijahtiin 20.-27.8.

Jaa

Metsästysalueen rajausta on muutettu siten, että perinteinen erämaapyynti olisi laajasti mahdollista.

Taigametsähanheen kohdistuva metsästys on sallittu Lapin maakunnassa 20.8 klo. 12 – 27.8. lukuun ottamatta valtatien E8 eteläpuoleisia alueita sekä Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia. Metsästysalueella on voimassa seuraavat rajoitukset, joiden tarkoituksena on turvata perinteisen suo- ja erämaapyynnin toteutuminen sekä metsästyksen kestävyys:

  • Yhden (1) metsähanhen kausikiintiö
  • Ravintohoukuttimen käyttö on kielletty
  • Pelloilta metsästys on kielletty       
  • Saalisilmoitusvelvollisuus. Oma riistan käyttöä suositellaan.

Maa- ja metsätalousministeriö rajasi Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat pois sallitusta metsästysalueesta. Rajaus tehtiin maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnokseen saatujen lausuntojen perusteella, sillä näillä alueilla metsähanhikanta on Luonnonvarakeskuksen lentolaskentojen ja merkintöjen perusteella erityisen heikko.

– Metsähanhen metsästys on ylipäätään mahdollista muuttoreittitason kannanhoidon ja sen ansiosta tapahtuneen hanhikannan elpymisen sekä tarkentuneen riistatiedon ansiosta. Metsästys on kuitenkin voimakkaasti rajoitettua, kunnes Suomen pesimäkannan tila on tarkemmin selvitetty. Tarkoituksena on turvata Suomen pesimäkannan elpyminen samalla kun mahdollistetaan erämaapyyntikulttuurin säilyminen, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen kertoo.

Metsästäjien kannattaa kirjata pakollisen saalisilmoituksen lisäksi metsähanhihavainnot Oma riistaan. Tiedosta on apua esimerkiksi pesimäkanta-arvioinnin kehittämisessä. Riistatieto on edellytys metsästyksen oikein mitoitetulle säätelylle.

Tundrametsähanhen metsästys on viime vuosien tapaan sallittu loka-marraskuussa maan kaakkoisosien rajatulla alueella.

 

Ensimmäistä kertaa metsästysaluerajaus perustuu muuhun kuin hallintorajoihin

Uuden aluerajauksen tavoitteena on kokeilla, toimiiko tieverkosto metsästysalueen rajauskeinona. Tieverkoston avulla metsästyksen säätely antaa uusia mahdollisuuksia tarkoituksenmukaiseen metsästyksen rajoittamiseen, mikä voi täydentää kunta- tai maakuntarajoihin perustuvaa säätelyä.

Metsähanhen osalta valtatiehen perustuva rajaus mahdollistaa perinteisen metsähanhen metsästyksen Lapin rannikkokuntien sisämaa-alueiden soilla, samalla kun kielletään metsähanhen metsästys rannikon merihanhijahdin yhteydessä.

Liikenneverkkoon, ja mahdollisesti vesistöihin, perustuva säätely antaa uusia mahdollisuuksia ottaa huomioon eliö- ja luonnonmaantieteelliset alueet metsästyssäätelyssä tavalla, joka on konkreettinen ja raja maastossa kiistattomasti todennettavissa.

Lähetä kuva saalislinnusta – osallistu arvontaan

Saaliksi saadun metsähanhen päästä ja siivestä toivotaan lähettämään kuva osoitteeseen hanhi@riista.fi. Kuvia käytetään hanhisaaliin ikä- ja alalajijakauman seurantaan. Laita viestiin tiedoksi saaliin saantipäivä ja -kunta.Kaikkien vuoden 2022 aikana metsähanhen saaliskuvia lähettäneiden kesken arvotaan kolme Burrel S12 HD+SMS 3 -lähettävää riistakameraa.

Lisätietoja:

Vastuullinen vesilinnustaja -sivusto https://www.riistainfo.fi/syventavat-koulutukset/vastuullinen-vesilinnustaja/

Liitteet

Metsähanhen metsästysaika 2022, kartta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alueelliset lisätiedot alueiden riistapäälliköiltä ja riistasuunnittelijoilta, katso yhteystiedot riista.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme