Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uusi antologia politiikan haasteista Ruotsissa ja Suomessa

Jaa

Ruotsissa ja Suomessa on usein samat poliittiset haasteet, mutta ovatko ratkaisutkin samoja? Puolueet tienhaarassa -antologiassa kummankin maan valtiotieteilijät, lainoppineet ja poliitikot esittelevät uutta poliittista maisemaa.

”Kirja on syntynyt erikoisena, pandemian värittämänä aikana, joka on tuonut mukanaan suuria muutoksia yhteiskuntiimme sekä myös vaikuttanut suhteisiin sekä Pohjoismaiden välillä että EU:n sisällä. Kyseinen problematiikka ei ole teoksen pääteema, mutta sitä käsitellään joissakin teksteissä”, kertoo Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston johtaja Gunvor Kronman.

Pääosio koostuu kymmenestä esseestä, jotka käsittelevät muun muassa liberaalin demokratian vallanjakoa, uusien puolueiden rooleja sekä kummankin maan geopoliittisia olosuhteita. Kirja käsittää myös entisten EU-komissaarien Cecilia Malmströmin ja Jyrki Kataisen haastattelut. He kertovat ajatuksiaan kansallisesta ja eurooppalaisesta politiikasta.

Antologian aloittavat Ruotsin puhemies Andreas Norlén ja Suomen entinen puhemies, nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen. He pohtivat eduskunnan ja hallituksen välistä vallanjakoa sekä edustuksellisen demokratian haasteita.

”Hyvä uutinen Suomen ja Ruotsin kaltaisille pienille maille on se, että meillä on korkeasti koulutettu väestö, joka muodostaa hyvin toimivien instituutioiden perustan. Tämä yhdistelmä on tärkeämpi tulevaisuuden hyvinvoinninja kilpailukyvyn kannalta kuin maan pinta-ala ja väestön lukumäärä”, kirjoittaa antologian toimittaja Olof Ehrenkrona, joka on myös Svenska Dagbladetin pääkirjoitustoimittaja ja entinen Ruotsin pääkonsuli Ahvenanmaalla.     

Kirja on toteutettu Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston aloitteesta, jolle kuluva vuosi on 60. toimintavuosi. Rahasto toimii Hanasaaren päämiehenä.  

Nimi: Puolueet tienhaarassa – Ruotsin ja Suomen muuttuva poliittinen maisema

Kirjassa mukana: Olof Ehrenkrona (toim.), Carsten Anckar, Fredrik Bergman, Malena Britz, Jyrki Katainen, Cecilia Malmström, Tommy Möller, Andreas Norlén, Siv Sandberg, Åsa von Schoultz, Annika Ström Melin, Jan Teorell, Teija Tiilikainen, Matti Vanhanen, Emil Waris, Hanna Wass, Elin Wihlborg 

Toteutus: 176 sivua, sidottu.

Arvostelukappaleet (PDF tai painettu kirja): ota yhteys Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgårdiin, puh. +358 40 767 7373, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi

www.hanaholmen.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme