Naantalin kaupunki

Uusi keskiaikatapahtuma elokuussa Naantalissa - Luostaripäivät elävöittävät kaupungin historiaa

Jaa

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 27.–29. elokuuta Naantalissa juhlitaan keskiaikaisissa tunnelmissa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä uusi kolmipäiväinen tapahtuma, Naantalin Luostaripäivät, levittäytyy vanhaan kaupunkiin Naantalin kirkon ympäristöön sekä rantaan tarjoten kulttuuria, tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille keskiajasta kiinnostuneille festivaalivieraille.

Sarah Dahlgren Photography
Sarah Dahlgren Photography

Naantalissa nykyisen kirkon läheisyydessä sijainnut, vuosien 1438–1591 välillä toiminut birgittalaisluostari on tärkeä osa kaupungin ja koko Suomen historiaa. Naantalin birgittalaisluostarin kautta Suomeen kulkeutui muun muassa lääkintään, yrttitietouteen ja käsitöihin liittyviä taitoja ja tietoja, joiden perintö on kantanut nykypäiviin saakka.

−Tapahtuman myötä luostarikaupungin kiehtova keskiaikainen historia tarinoineen herää henkiin yhden viikonlopun ajaksi. Festivaalin ohjelmisto sisältää monipuolisen kattauksen kulttuuria sekä historiaa elävöittävää sisältöä, Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen tiivistää.

Luostaripäivät käynnistyvät 27.8.2021 klo 16 avajaispuheella, jonka jälkeen rannan satama-alueella sijaitseva markkinatori avautuu. Illalla Naantalissa kaivauksia tehnyt arkeologi ja asiantuntija FT Kari Uotila luennoi Naantalin luostarin ja kirkon historiasta ulkotiloissa toteutettavalla kävelykierroksella.

Lauantaina 28. päivä festivaalialueella nähdään pitkin päivää erilaisia historiallisen ajan mukaisia esityksiä, kuten keskiaikaista musiikkia soittava Härkätien Leikarit, keskiaikaista tanssia ja miekkailua. Yleisö voi samaistua keskiajan ihmisten elämään myös opastusten ja luentojen välityksellä, mm. FM Ilari Aalto luennoi keskiajan yrttitietoudesta Naantalin museon sisäpihalla. Kirkonmäellä saattaa jopa tavata keskiajan naantalilaisia arkipuuhissaan!  

Alkuillasta kirkossa nähdään Tuuli-Maria Louhensalo-Lindströmin Birgitta-aiheinen tanssiteos Minä Birgitta? Ilta huipentuu tuliesitykseen sekä Naantalin vierasvenesataman muinaistulien yön kunniaksi järjestämään ilotulitukseen rannassa illan hämärtyessä.

Sunnuntain 29.8. ohjelmistoon kuuluu muun muassa koskettava, laulaen toteutettava Sisarten Laulu -kierros Naantalin kirkossa. Tapahtuma päättyy Uli Kontu-Korhosen sekä Anneliina Rifin muodostaman Duo Medievalin uuteen, Hodie aperuit nobis -nimiseen konserttiin.

Tulevina vuosina jatkoa saavan festivaalin järjestävät Naantalin kaupunki ja Visit Naantali. Tapahtuman käynnistämiseen on saatu apuraha Keskitien säätiöltä. Naantalin Luostaripäivät toteutetaan koronaturvallisesti pääosin ulkotiloissa. Sisätiloissa järjestettävissä ohjelmissa otetaan huomioon ajankohtaiset kokoontumisrajoitukset ja hygieniaan liittyvät suositukset.

Naantalin Luostaripäivät toivottaa kaikki tervetulleiksi unohtumattomien elämysten pariin Naantaliin elokuussa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tuottaja Anu Taivalkoski, naantalinluostaripaivat@gmail.com, p.050 5337 631

Kuvat

Sarah Dahlgren Photography
Sarah Dahlgren Photography
Lataa
Lataa
Duo Medieval, kuva: Heikki Tuuli
Duo Medieval, kuva: Heikki Tuuli
Lataa
Härkätien Leikarit, kuva: Joonas Purastie
Härkätien Leikarit, kuva: Joonas Purastie
Lataa
Tuuli-Maria Louhensalo-Lindström, kuva: Minna Santalahti
Tuuli-Maria Louhensalo-Lindström, kuva: Minna Santalahti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Hangan lauttarantaan saadaan uusi odotuskoppi16.4.2021 12:30:21 EEST | Tiedote

Rymättylän Hankaan on valmistunut uusi odotustila. Hangan rantaan yhteysaluslaiturin läheisyyteen tuleva rakennus on tarkoitettu Hanka–Seili–Nauvo-reitillä liikkuvien käyttöön, esimerkiksi Pienen Rengastien pyöräilijöiden odotus- ja levähdyspaikaksi. Odotustilan ovat rakentaneet kaupungin kunnossapidon kirvesmiehet. Varsinainen rakennus on nyt viimeistelyä vaille valmis, ja paikoilleen Hangan rantaan se tuodaan vielä tämän kuun aikana. Odotustilan on suunnitellut Naantalin kaupungin kaavoitusarkkitehti Mika Sahlström. Rakennuksen suunnittelussa on otettu huomioon, että samaa rakennetta voitaisiin monistaa tuleviin saman tyylisiin rakennuksiin Naantalissa. – Rakennuksessa on kehärakenne, jossa talon runko ja katto muodostavat tavallaan yhtenäisen kehän. Näin kaikki runkorakenteet saadaan tehtyä kerralla valmiiksi. Vaikka malli on hieman monimutkainen, kehärakenne tuo nopeutta sen valmistamiseen, kertoo Naantalin kaupungin kunnossapitomestari Mikko Viitala. – Kehärakenne mahdollistaa sen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme