Naantalin kaupunki

Uusi keskiaikatapahtuma elokuussa Naantalissa - Luostaripäivät elävöittävät kaupungin historiaa

Jaa

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 27.–29. elokuuta Naantalissa juhlitaan keskiaikaisissa tunnelmissa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä uusi kolmipäiväinen tapahtuma, Naantalin Luostaripäivät, levittäytyy vanhaan kaupunkiin Naantalin kirkon ympäristöön sekä rantaan tarjoten kulttuuria, tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille keskiajasta kiinnostuneille festivaalivieraille.

Sarah Dahlgren Photography
Sarah Dahlgren Photography

Naantalissa nykyisen kirkon läheisyydessä sijainnut, vuosien 1438–1591 välillä toiminut birgittalaisluostari on tärkeä osa kaupungin ja koko Suomen historiaa. Naantalin birgittalaisluostarin kautta Suomeen kulkeutui muun muassa lääkintään, yrttitietouteen ja käsitöihin liittyviä taitoja ja tietoja, joiden perintö on kantanut nykypäiviin saakka.

−Tapahtuman myötä luostarikaupungin kiehtova keskiaikainen historia tarinoineen herää henkiin yhden viikonlopun ajaksi. Festivaalin ohjelmisto sisältää monipuolisen kattauksen kulttuuria sekä historiaa elävöittävää sisältöä, Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen tiivistää.

Luostaripäivät käynnistyvät 27.8.2021 klo 16 avajaispuheella, jonka jälkeen rannan satama-alueella sijaitseva markkinatori avautuu. Illalla Naantalissa kaivauksia tehnyt arkeologi ja asiantuntija FT Kari Uotila luennoi Naantalin luostarin ja kirkon historiasta ulkotiloissa toteutettavalla kävelykierroksella.

Lauantaina 28. päivä festivaalialueella nähdään pitkin päivää erilaisia historiallisen ajan mukaisia esityksiä, kuten keskiaikaista musiikkia soittava Härkätien Leikarit, keskiaikaista tanssia ja miekkailua. Yleisö voi samaistua keskiajan ihmisten elämään myös opastusten ja luentojen välityksellä, mm. FM Ilari Aalto luennoi keskiajan yrttitietoudesta Naantalin museon sisäpihalla. Kirkonmäellä saattaa jopa tavata keskiajan naantalilaisia arkipuuhissaan!  

Alkuillasta kirkossa nähdään Tuuli-Maria Louhensalo-Lindströmin Birgitta-aiheinen tanssiteos Minä Birgitta? Ilta huipentuu tuliesitykseen sekä Naantalin vierasvenesataman muinaistulien yön kunniaksi järjestämään ilotulitukseen rannassa illan hämärtyessä.

Sunnuntain 29.8. ohjelmistoon kuuluu muun muassa koskettava, laulaen toteutettava Sisarten Laulu -kierros Naantalin kirkossa. Tapahtuma päättyy Uli Kontu-Korhosen sekä Anneliina Rifin muodostaman Duo Medievalin uuteen, Hodie aperuit nobis -nimiseen konserttiin.

Tulevina vuosina jatkoa saavan festivaalin järjestävät Naantalin kaupunki ja Visit Naantali. Tapahtuman käynnistämiseen on saatu apuraha Keskitien säätiöltä. Naantalin Luostaripäivät toteutetaan koronaturvallisesti pääosin ulkotiloissa. Sisätiloissa järjestettävissä ohjelmissa otetaan huomioon ajankohtaiset kokoontumisrajoitukset ja hygieniaan liittyvät suositukset.

Naantalin Luostaripäivät toivottaa kaikki tervetulleiksi unohtumattomien elämysten pariin Naantaliin elokuussa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tuottaja Anu Taivalkoski, naantalinluostaripaivat@gmail.com, p.050 5337 631

Kuvat

Sarah Dahlgren Photography
Sarah Dahlgren Photography
Lataa
Lataa
Duo Medieval, kuva: Heikki Tuuli
Duo Medieval, kuva: Heikki Tuuli
Lataa
Härkätien Leikarit, kuva: Joonas Purastie
Härkätien Leikarit, kuva: Joonas Purastie
Lataa
Tuuli-Maria Louhensalo-Lindström, kuva: Minna Santalahti
Tuuli-Maria Louhensalo-Lindström, kuva: Minna Santalahti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Uusi seinämaalaus tuo väriä Karvetin alikulkukäytävään7.9.2021 12:45:59 EEST | Tiedote

Karvetin kevyenliikenteen alikulkukäytävään on valmistunut uusi julkinen taideteos. Värikkään seinämaalauksen Aurinkotien ja Ripikadun yhdistävään alikulkuun ovat toteuttaneet taiteilijat Hans-Peter Schütt ja Miina Laine. Seinämaalaus on toteutettu spraymaaleilla sapluunoiden avulla. Siinä on kuvattu kaksi hahmoa, jotka uivat tai lentävät eteenpäin eri suuntiin ja joiden katseet kohtaavat. Laine ja Schütt kuvailevat hahmoja lempeiksi ja iloisiksi. Mukana teoksessa on myös liikennekasvatuksellinen puoli, sillä hahmojen liikkeen suunta osoittaa kevyenliikenteen kulkusuuntia. – Teoksella haluamme tuoda iloa ja levittää hyvää mieltä niille lapsille ja nuorille, jotka liikkuvat tällä alueella. Emme voita mitään olemalla tylyjä toisillemme – kannattaa uskaltaa olla ystävällinen toisille, Miina Laine kiteyttää ajatusta teoksen taustalla. Sekä Schütt että Laine ovat kotoisin Naantalista ja alikulun alue ja sen toisella puolella sijaitseva Karvetin monitoimitalo ovat heille tuttuja paikkoja. Mo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme