HUS

Uusi kivunhoidon virtuaalikeskus avattu – mukana CRPS-oirepuntari

Jaa

Verkossa toimiva CRPS-oirepuntari auttaa lääkäriä tunnistamaan kipuoireyhtymän. TerveyskyläPRO-palveluun juuri avattu Kivunhoidon virtuaalikeskus on yksi ammattilaisille suunnatuista virtuaalikeskuksista.

Complex Regional Pain Syndrome eli CRPS on alueellinen monimuotoinen kipuoireyhtymä, joka on huonosti tunnistettu ja vaikea kipusairaus. Sen todennäköisyyttä arvioimaan kehitetty CRPS-oirepuntari on lääkäreille suunnattu verkkotyökalu, joka on Budapest-kriteereihin perustuva CE-merkitty lääkinnällinen laite.

CRPS-oirepuntari auttaa lääkäriä potilaan oireiden arvioimisessa ja diagnoosin asettamisessa. "Oireyhtymän varhainen tunnistaminen ja hoidon viiveetön aloittaminen on erittäin tärkeää hoitotuloksen kannalta", kertoo ylilääkäri Katri Hamunen HYKS Kipuklinikalta.

Oirepuntari löytyy TerveyskyläPRO- palvelun uudesta Kivunhoidon virtuaalikeskuksesta, joka julkaistiin 7.1.2020.

Monipuolinen palveluportaali ammattilaiselle

CRPS-oirepuntari on hyvä esimerkki TerveyskylänPROn tarjonnasta. Oirepuntareiden lisäksi palvelu sisältää kliinisen työn oppaita, asiantuntijahaun sekä digipalveluiden kehittämisen valmennuksia sekä valmennusta digitalisaation tuottamaan toiminnanmuutokseen terveydenhuollossa.

"TerveyskyläPROn sisältöjä laativat yliopistosairaanhoitopiirien eri erikoisalojen ammattilaiset. Näin erikoissairaanhoidon tietotaito on myös perusterveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä", kertoo TerveyskylänPROn tuotepäällikkö Minna Rauhala HUS Tietohallinnosta.

"Esimerkiksi kroonisten haavojen hoito on vaativaa ja sitä tehdään paljon myös perusterveydenhuollossa. Syksyllä avatusta Haavat-virtuaalikeskuksesta löytyy tietoa kaikkien haavatyyppien diagnostiikasta, hoidosta ja hoitoketjuista. Sisällön ovat laatineet Suomen erikoissairaanhoidon haavanhoidon huippuammattilaiset", Minna Rauhala toteaa. 

Kehittyvään palveluun tulee koko ajan lisää sisältöä. Kliinisen työn oppaita on nyt julkaistuna reilut 60 ja työn alla noin 20 opasta. "TerveyskyläPRO kutsuu eri erikoisalojen osaajia rakentamaan palvelua ja jakamaan tietoa kollegoille", Rauhala kertoo.

Tule tutustumaan Terveyskylään Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa 8.-10.1.2020. Löydät meidät HUSin osastolta 2a81. Katri Hamunen esittelee kivunhoidon virtuaalikeskusta HUS-alueen tietoiskussa perjantaina 10.00

Terveyskylä - palkittua kehitystyötä potilaan parhaaksi

Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.

Terveyskylässä on kaikille avoin osio, Omapolku-palvelukanava, potilaille suunnattuja digitaalisia hoitopolkuja ja ammattilaisille suunnattu TerveyskyläPRO.

Terveyskylän avoimella puolella on 32 sairaus/potilasryhmäkohtaista taloa. Vuonna 2019 Terveyskylässä ja Mielenterveystalossa on vieraillut yli 5.6 miljoonaa tiedonhaluista. Istuntoja/käyntejä oli 10 miljoonaa.

Vuoden 2020 alussa Omapolku-tilille on kirjautunut jo yli 47 000 asiakasta ja lähes 2000 ammattilaista. Käytössä on 154 polkua. Niistä on HUSissa  114.

TerveyskyläPRO on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu palveluportaali. TerveyskyläPRO vahvistaa ammattilaisten e-osaamista ja rohkaisee hyödyntämään uusia toimintatapoja omassa työssä. TerveyskyläPROssa on mm. kliinisen työn oppaita, vir-tuaalikeskuksia, ohjepankki sekä asiantuntijahaku.

Terveyskylää rakennettiin osana Virtuaalisairaala 2.0-kehittämishanketta. Se oli HUSin koordinoima ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteinen projektikokonaisuus, johon on saatu rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöltä. Kehitystyö jatkuu yliopistosairaanhoitopiireissä. Palvelu on uraauurtava ja kiinnostusta herättävä – rahoituksen lisäksi se on kerännyt tunnustuksia ja palkintojakin.

Tutustu meihin: www.terveyskyla.fi, www.terveyskylapro.fi, facebook.com/terveyskyla_fi, Twitter @terveyskyla_fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Katri Hamunen, ylilääkäri HYKS Kipuklinikka p. 050 427 1728 katri.hamunen@hus.fi
Minna Rauhala, tuotepäällikkö TerveyskyläPRO, p. 050 4085444, terveyskylapro@terveyskyla.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme