Uusi kivunhoidon virtuaalikeskus avattu – mukana CRPS-oirepuntari
Complex Regional Pain Syndrome eli CRPS on alueellinen monimuotoinen kipuoireyhtymä, joka on huonosti tunnistettu ja vaikea kipusairaus. Sen todennäköisyyttä arvioimaan kehitetty CRPS-oirepuntari on lääkäreille suunnattu verkkotyökalu, joka on Budapest-kriteereihin perustuva CE-merkitty lääkinnällinen laite.
CRPS-oirepuntari auttaa lääkäriä potilaan oireiden arvioimisessa ja diagnoosin asettamisessa. "Oireyhtymän varhainen tunnistaminen ja hoidon viiveetön aloittaminen on erittäin tärkeää hoitotuloksen kannalta", kertoo ylilääkäri Katri Hamunen HYKS Kipuklinikalta.
Oirepuntari löytyy TerveyskyläPRO- palvelun uudesta Kivunhoidon virtuaalikeskuksesta, joka julkaistiin 7.1.2020.
Monipuolinen palveluportaali ammattilaiselle
CRPS-oirepuntari on hyvä esimerkki TerveyskylänPROn tarjonnasta. Oirepuntareiden lisäksi palvelu sisältää kliinisen työn oppaita, asiantuntijahaun sekä digipalveluiden kehittämisen valmennuksia sekä valmennusta digitalisaation tuottamaan toiminnanmuutokseen terveydenhuollossa.
"TerveyskyläPROn sisältöjä laativat yliopistosairaanhoitopiirien eri erikoisalojen ammattilaiset. Näin erikoissairaanhoidon tietotaito on myös perusterveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä", kertoo TerveyskylänPROn tuotepäällikkö Minna Rauhala HUS Tietohallinnosta.
"Esimerkiksi kroonisten haavojen hoito on vaativaa ja sitä tehdään paljon myös perusterveydenhuollossa. Syksyllä avatusta Haavat-virtuaalikeskuksesta löytyy tietoa kaikkien haavatyyppien diagnostiikasta, hoidosta ja hoitoketjuista. Sisällön ovat laatineet Suomen erikoissairaanhoidon haavanhoidon huippuammattilaiset", Minna Rauhala toteaa.
Kehittyvään palveluun tulee koko ajan lisää sisältöä. Kliinisen työn oppaita on nyt julkaistuna reilut 60 ja työn alla noin 20 opasta. "TerveyskyläPRO kutsuu eri erikoisalojen osaajia rakentamaan palvelua ja jakamaan tietoa kollegoille", Rauhala kertoo.
Tule tutustumaan Terveyskylään Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa 8.-10.1.2020. Löydät meidät HUSin osastolta 2a81. Katri Hamunen esittelee kivunhoidon virtuaalikeskusta HUS-alueen tietoiskussa perjantaina 10.00
Terveyskylä - palkittua kehitystyötä potilaan parhaaksi
Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.
Terveyskylässä on kaikille avoin osio, Omapolku-palvelukanava, potilaille suunnattuja digitaalisia hoitopolkuja ja ammattilaisille suunnattu TerveyskyläPRO.
Terveyskylän avoimella puolella on 32 sairaus/potilasryhmäkohtaista taloa. Vuonna 2019 Terveyskylässä ja Mielenterveystalossa on vieraillut yli 5.6 miljoonaa tiedonhaluista. Istuntoja/käyntejä oli 10 miljoonaa.
Vuoden 2020 alussa Omapolku-tilille on kirjautunut jo yli 47 000 asiakasta ja lähes 2000 ammattilaista. Käytössä on 154 polkua. Niistä on HUSissa 114.
TerveyskyläPRO on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu palveluportaali. TerveyskyläPRO vahvistaa ammattilaisten e-osaamista ja rohkaisee hyödyntämään uusia toimintatapoja omassa työssä. TerveyskyläPROssa on mm. kliinisen työn oppaita, vir-tuaalikeskuksia, ohjepankki sekä asiantuntijahaku.
Terveyskylää rakennettiin osana Virtuaalisairaala 2.0-kehittämishanketta. Se oli HUSin koordinoima ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteinen projektikokonaisuus, johon on saatu rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöltä. Kehitystyö jatkuu yliopistosairaanhoitopiireissä. Palvelu on uraauurtava ja kiinnostusta herättävä – rahoituksen lisäksi se on kerännyt tunnustuksia ja palkintojakin.
Tutustu meihin: www.terveyskyla.fi, www.terveyskylapro.fi, facebook.com/terveyskyla_fi, Twitter @terveyskyla_fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Katri Hamunen, ylilääkäri HYKS Kipuklinikka p. 050 427 1728 katri.hamunen@hus.fi
Minna Rauhala, tuotepäällikkö TerveyskyläPRO, p. 050 4085444, terveyskylapro@terveyskyla.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme