Uusi kolmannen sukupolven sydämen mekaaninen tukilaite käyttöön HUSissa
Heartmate3-apumpumput perustuvat niin sanottuun levitoivaan magneettiteknologiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että apupumpun siipiratas leijuu magneettikentässä, eikä siinä ole kuluvia osia.
HUSissa on asennettu aiemmin Heartware-apupumppuja ja uutta Heartmate3:a tullaan käyttämään Heartware-pumppujen rinnalla.
- Olemme ottaneet Heartmate3-apupumpun koekäyttöön. Heartmate3 on aavistuksen teknologisesti kehittyneempi pumppu ja sen käyttöön saattaa liittyä mahdollisesti vähemmän vuoto- ja aivohalvausriskejä, osastonylilääkäri, professori Karl Lemström kertoo.
Heartmate3-apupumpun avulla potilas pystyy liikkumaan akkujen avulla jopa 18 tuntia. Heartware-laitteella akut kestävät noin 8–10 tuntia. Heartmate3-apupumppua on asennettu maailmalla yli 6000 potilaalle.
Vuonna 2017 Heartmate3-apupumpulle on saatu FDA:n (U.S. Food & Drug Administration) lupa sillaksi sydänsiirtoon ja vuonna 2018 on saatu lupa käyttää Heartmate3-apupumppua vaihtoehtona sydänsiirtoon. Tämä tarkoittaa sitä, että potilas käyttää apupumppua lopun elämäänsä.
- Sekä Heartware että Heartmate3 ovat tasavertaisia laitteita. Olemme käyttäneet Heartware-apupumppua vuodesta 2011 ja meillä on siitä erittäin hyviä kokemuksia. Yleensä olemme käyttäneet apupumppua siltana sydänsiirtoon. Hyvien kokemuksien kautta molemmat voisivat olla myös vaihtoehtona sydänsiirrolle iäkkäämmillä potilailla, Lemström sanoo.
Kansainvälisesti ja Suomessa ensimmäisen vuoden kuluttua apupumpun saaneista potilaista on elossa 85 % ja viiden vuoden kuluttua 55 %.
Siltana sydänsiirtoon verenkierron mekaanista tukihoitoa suositellaan nykyään potilaille, jotka ovat suuressa kuoleman vaarassa ja sydänsiirrännäistä ei ole nopeasti saatavilla. Siltahoito ei huononna sydänsiirron jälkeistä ennustetta potilailla.
- Sydänsiirtoa edeltävä verenkierron mekaaninen tukihoito voi jopa parantaa sydänsiirron jälkeistä toipumista, koska mekaaninen tukihoito korjaa elimistön verenkierron tilaa ja pääte-elinvaurioita ja potilaan lihaskunto kohenee. Hoidon tavoitteena on oireiden, elämänlaadun, sairaalahoitojen ja äkkikuoleman riskin vähentäminen.
Vaihtoehtona sydänsiirrolle apupumppua voidaan käyttää valikoiduille, loppuvaiheen sydämen vajaatoimintaa sairastaville potilaille, jotka täyttävät sydänsiirron kriteerit, mutta joilla on vasta-aiheita sydänsiirrolle kuten korkea ikä, munuaisten vajaatoiminta, korkea painoindeksi ja korkea keuhkoverenkierron paine.
Apupumppu eli sydämen vasemman kammion mekaaninen tukilaite pumppaa verta sydämestä muuhun kehoon. Apupumpussa on siirtojohto, joka on tarkoitettu virran- ja tiedonsiirtoon ohjaimen ja apupumpun välillä. Järjestelmän ohjain syöttää virtaa pumppuun ja siirtojohtoon ja tarkistaa niiden toiminnan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karl Lemström
professori, HUS Sydän- ja keuhkokeskus
karl.lemstrom@hus.fi
puh. 050 427 2281
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme