HUS

Uusi kolmannen sukupolven sydämen mekaaninen tukilaite käyttöön HUSissa

Jaa
HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksessa on asennettu ensimmäiset kolmannen sukupolven sydämen vasemman kammion Heartmate3-apupumput.

Heartmate3-apumpumput perustuvat niin sanottuun levitoivaan magneettiteknologiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että apupumpun siipiratas leijuu magneettikentässä, eikä siinä ole kuluvia osia.

HUSissa on asennettu aiemmin Heartware-apupumppuja ja uutta Heartmate3:a tullaan käyttämään Heartware-pumppujen rinnalla.

- Olemme ottaneet Heartmate3-apupumpun koekäyttöön. Heartmate3 on aavistuksen teknologisesti kehittyneempi pumppu ja sen käyttöön saattaa liittyä mahdollisesti vähemmän vuoto- ja aivohalvausriskejä, osastonylilääkäri, professori Karl Lemström kertoo.

Heartmate3-apupumpun avulla potilas pystyy liikkumaan akkujen avulla jopa 18 tuntia. Heartware-laitteella akut kestävät noin 8–10 tuntia. Heartmate3-apupumppua on asennettu maailmalla yli 6000 potilaalle.

Vuonna 2017 Heartmate3-apupumpulle on saatu FDA:n (U.S. Food & Drug Administration) lupa sillaksi sydänsiirtoon ja vuonna 2018 on saatu lupa käyttää Heartmate3-apupumppua vaihtoehtona sydänsiirtoon. Tämä tarkoittaa sitä, että potilas käyttää apupumppua lopun elämäänsä.

- Sekä Heartware että Heartmate3 ovat tasavertaisia laitteita. Olemme käyttäneet Heartware-apupumppua vuodesta 2011 ja meillä on siitä erittäin hyviä kokemuksia. Yleensä olemme käyttäneet apupumppua siltana sydänsiirtoon. Hyvien kokemuksien kautta molemmat voisivat olla myös vaihtoehtona sydänsiirrolle iäkkäämmillä potilailla, Lemström sanoo.

Kansainvälisesti ja Suomessa ensimmäisen vuoden kuluttua apupumpun saaneista potilaista on elossa 85 % ja viiden vuoden kuluttua 55 %.

Siltana sydänsiirtoon verenkierron mekaanista tukihoitoa suositellaan nykyään potilaille, jotka ovat suuressa kuoleman vaarassa ja sydänsiirrännäistä ei ole nopeasti saatavilla. Siltahoito ei huononna sydänsiirron jälkeistä ennustetta potilailla.

- Sydänsiirtoa edeltävä verenkierron mekaaninen tukihoito voi jopa parantaa sydänsiirron jälkeistä toipumista, koska mekaaninen tukihoito korjaa elimistön verenkierron tilaa ja pääte-elinvaurioita ja potilaan lihaskunto kohenee. Hoidon tavoitteena on oireiden, elämänlaadun, sairaalahoitojen ja äkkikuoleman riskin vähentäminen.

Vaihtoehtona sydänsiirrolle apupumppua voidaan käyttää valikoiduille, loppuvaiheen sydämen vajaatoimintaa sairastaville potilaille, jotka täyttävät sydänsiirron kriteerit, mutta joilla on vasta-aiheita sydänsiirrolle kuten korkea ikä, munuaisten vajaatoiminta, korkea painoindeksi ja korkea keuhkoverenkierron paine.

Apupumppu eli sydämen vasemman kammion mekaaninen tukilaite pumppaa verta sydämestä muuhun kehoon. Apupumpussa on siirtojohto, joka on tarkoitettu virran- ja tiedonsiirtoon ohjaimen ja apupumpun välillä. Järjestelmän ohjain syöttää virtaa pumppuun ja siirtojohtoon ja tarkistaa niiden toiminnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Karl Lemström
professori, HUS Sydän- ja keuhkokeskus
karl.lemstrom@hus.fi
puh. 050 427 2281

Kuvat

Heartmate3 - sydämen mekaaninen tukilaite
Heartmate3 - sydämen mekaaninen tukilaite
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye