Väestörekisterikeskus

Uusi Palvelupaikat-mobiilisovellus auttaa löytämään julkiset palvelupaikat

Jaa

Väestörekisterikeskus ja Cybercom ovat kehittäneet yhdessä uuden lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksen helpottamaan kansalaisten viranomaisasiointia. Sovelluksen nimi on ”Palvelupaikat (beta)”. Kyse on palvelun kokeiluversiosta, joka sisällytetään tulevaisuudessa osaksi Suomi.fi-mobiilisovellusta.

Sovellus visualisoi julkishallinnon palveluiden sijainteja sekä helpottaa niiden löytämistä hyödyntämällä älypuhelinten lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia. Tietolähteenä käytetään Suomi.fi-palvelutietovarantoa, joka sisältää tiedot julkisenhallinnon organisaatioiden tarjoamista palveluista ja asiointikanavista. Samat Palveluvarantoon tallennetut tiedot muodostavat pohjan myös Suomi.fi-verkkopalvelun palvelu- ja palvelupaikkatiedoille.

”Sovellus näyttää julkiset palvelupaikkatiedot kartalla. Tällaisia ovat esim. virastot, kirjastot, uimahallit, pysäköintimittarit, urheilukentät, päiväkodit, koulut, terveyskeskukset ja muut julkisin varoin ylläpidetyt palvelut. Kun mobiililaitetta kääntää, aukeaa laitteen kamera kuvaamaan käyttäjän edessä näkyvää maisemaa ja kuvan päälle tulee näkyviin lähellä olevien palvelupaikkojen sijainnit”, kertoo Joonas Kankaanrinne, joka toimii Väestörekisterikeskuksessa Kehitys-yksikön johtajana.

Palvelupaikat (beta) -sovellus on saatavilla ensivaiheessa Android-laitteille. iOS-laitteille suunnattu versio on suunnitteilla.

Suomi.fi-palvelutietovarannon tiedot muidenkin toimijoiden hyödynnettävissä

”Suomi.fi-palvelutietovarannon tietoja hyödyntävä Palvelupaikat-sovellus on hieno esimerkki siitä, kuinka Suomi.fi-palveluiden eli tässä tapauksessa Palvelutietovarantoon rekisteröityjen palvelukuvausten avulla voidaan rakentaa uusia innovatiivisia palveluita. Kannustan kaikkia organisaatioita pitämään palvelutietonsa ajan tasalla, koska tällaisia palvelutietovarannon palvelukuvauksia hyödyntäviä ja palveluiden löytämistä helpottavia palveluita on varmasti tulossa jatkossa lisääkin.”, jatkaa Kankaanrinne.


Suomi.fi-palvelutietovarannon tietojen päälle on mahdollista muidenkin toimijoiden rakentaa uusia innovatiivisia sovelluksia, sillä tiedot ovat avoimen rajapinnan kautta kaikkien hyödynnettävissä.


”Tämä on ihan mahtava esimerkki julkishallinnon ketteryydestä ja rohkeudesta kokeilla miten uusilla teknologioilla voidaan kehittää innovatiivisia palveluita. Koko Cybercomin tiimi iloitsee, että Palvelupaikat-mobiilisovellus saadaan suomalaisten käyttöön vielä tämän vuoden puolella”, kommentoi Cybercomin Connected Solutions -liiketoimintajohtaja Harri Salminen.

Löydät Palvelupaikat (beta) -sovelluksen osoitteesta https://play.google.com/store/apps/details?id=com.suomifi.palvelutietovaranto sekä Android-sovelluskaupasta hakusanoilla ”Palvelupaikat” ja ”Suomi.fi”.


Lisätietoja
Väestörekisterikeskus, Joonas Kankaanrinne, Kehitys-yksikön johtaja, p. 0295 535 233, etunimi.sukunimi[at]vrk.fi
Cybercom, Harri Salminen, Liiketoimintajohtaja Connected Solutions, p. 050 549 6572, etunimi.sukunimi[at]cybercom.com


Mikä on Suomi.fi?

Suomi.fi on verkkopalvelu, josta löytyvät kootusti kaikki julkisen hallinnon palvelut ja asiointikanavat. Palvelu on tarkoitettu kansalaisille ja yrityksille. Palvelun avulla kansalainen voi tarkistaa omat tietonsa eri viranomaisten rekistereistä, asioida julkisen hallinnon toimijoiden palveluissa yhdellä kirjautumisella ja vastaanottaa viranomaispostin sähköisessä muodossa.

Siirtyminen esimerkiksi Verohallinnon palveluista Kelan palveluihin onnistuu ilman uutta kirjautumista. Lisäksi palvelusta voi hakea tietoa eri elämäntilanteisiin, joissa joutuu asioimaan useiden eri viranomaisten kanssa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi lapsen syntymä, avioero, työttömäksi jääminen tai läheisen kuolema. Tämän lisäksi palvelusta löytyy tietoa ja ohjeita yrittäjyyteen.

Suomi.fi-verkkopalvelun osana toimiva sähköinen valtuuttamispalvelu Suomi.fi-valtuudet tulee helpottamaan huomattavasti esimerkiksi ikääntyneitä tai ulkomailla pitkään oleskelevia henkilöitä, jos he haluavat valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan viranomaisasioita puolestaan. Myös yrittäjä voi valtuuttaa toisen hoitamaan asioitaan yrityksen puolesta.


Lue lisää esuomi.fi ja Suomi.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Väestörekisterikeskus
Väestörekisterikeskus
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

0295 535 001http://www.vrk.fi

Väestörekisterikeskus edistää yhteiskunnan digitalisointia ja sähköistä asiointia Suomessa. Vastuullamme olevien kokonaisuuksien häiriötön ja sujuva toiminta on yhteiskunnalle elintärkeää. Ylläpidämme ja kehitämme maamme tärkeintä tietovarantoa, väestötietojärjestelmää, ja tarjoamme väestötietojärjestelmään pohjautuvia tietopalveluja viranomaisille sekä yrityksille. Vastaamme varmennetun sähköisen asioinnin tuottamisesta Suomessa. Tuottamamme varmenteet takaavat turvallisen ja sujuvan sähköisen asioinnin ja työskentelyn mm. julkisessa hallinnossa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla.

Tuotamme ja kehitämme Suomi.fi-palveluja kansalaisten, julkisen hallinnon ja yritysten käyttöön. Palvelujen muodostama kansallinen palveluarkkitehtuurikokonaisuus luo perusedellytykset julkisten sähköisten asiointipalveluiden toteuttamiselle ja suomalaisen yhteiskunnan digitalisoinnille. Väestörekisterikeskus  toimii myös digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukijana. Vaalitehtävistä vastuullamme ovat mm. äänioikeusrekisterin ja ehdokasrekisterien luominen, äänioikeusilmoitusten toimittaminen ja äänestyspaikkapalvelun tuottaminen.

www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Väestörekisterikeskus

Virastojen hiihtotempaus: Jos 100 000 kansalaista siirtyy sähköiseen viranomaisasiointiin, virkamiehet hiihtävät 10 000 kilometriä8.2.2019 07:00:00Tiedote

Väestörekisterikeskus ja Verohallinto haastavat suomalaiset luopumaan viranomaisten lähettämästä paperipostista. Jos 100 000 suomalaista ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit helmikuun loppuun mennessä, Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura virkamiehineen hiihtävät 10 000 kilometriä.

State employees take up skiing: If 100,000 citizens activate electronic messages from the authorities, the authorities promise to ski 10,000 kilometres8.2.2019 07:00:00Tiedote

The Population Register Centre and the Finnish Tax Administration invite Finnish citizens to move to electronic communication with state authorities instead of paper mail. If 100,000 Finns activate the Suomi.fi Messages service by the end of February, Population Register Centre Director General Janne Viskari and Tax Administration Director General Markku Heikura, together with their colleagues, promise to clock up 10,000 kilometres on cross-country skis.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme