Naantalin kaupunki

Uusi seinämaalaus tuo väriä Karvetin alikulkukäytävään

Jaa
Karvetin alikulku Ripikadun suunnasta.
Karvetin alikulku Ripikadun suunnasta.

Karvetin kevyenliikenteen alikulkukäytävään on valmistunut uusi julkinen taideteos. Värikkään seinämaalauksen Aurinkotien ja Ripikadun yhdistävään alikulkuun ovat toteuttaneet taiteilijat Hans-Peter Schütt ja Miina Laine.

Seinämaalaus on toteutettu spraymaaleilla sapluunoiden avulla. Siinä on kuvattu kaksi hahmoa, jotka uivat tai lentävät eteenpäin eri suuntiin ja joiden katseet kohtaavat. Laine ja Schütt kuvailevat hahmoja lempeiksi ja iloisiksi. Mukana teoksessa on myös liikennekasvatuksellinen puoli, sillä hahmojen liikkeen suunta osoittaa kevyenliikenteen kulkusuuntia.

– Teoksella haluamme tuoda iloa ja levittää hyvää mieltä niille lapsille ja nuorille, jotka liikkuvat tällä alueella. Emme voita mitään olemalla tylyjä toisillemme – kannattaa uskaltaa olla ystävällinen toisille, Miina Laine kiteyttää ajatusta teoksen taustalla.

Sekä Schütt että Laine ovat kotoisin Naantalista ja alikulun alue ja sen toisella puolella sijaitseva Karvetin monitoimitalo ovat heille tuttuja paikkoja. Monnari oli myös heidän nuoruudessaan aktiivisessa käytössä nuorten kokoontumispaikkana, jossa järjestettiin muun muassa diskoja.

Naantalin kaupungin kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila kertoo, että lähtökohtana seinämaalauksen toteuttamiselle oli se, että teos luonteeltaan ja sisällöltään sopii paikkaan. Karvetin alikulkukäytävä on kaupunkilaisten aktiivisesti käytössä oleva kulkureitti, erityisesti lapset ja nuoret liikkuvat sen kautta sekä kouluun että vapaa-ajantoimintaan.

Teoksen toteuttamiseen kuului myös taidekasvatuksellinen puoli: Lähialueen koulujen 4.-luokkalaiset saivat mahdollisuuden käydä katsomassa taiteilijoiden työtä paikan päällä. Taimon koulun 4. luokan oppilaat kävivät perjantaina tutustumassa Laineen ja Schütten teokseen ja työskentelyyn sekä julkiseen taiteen ja katutaiteen tekemiseen. Koululaisten oppiessa taiteen tekemisen prosessista ja tutustuessa taiteilijoiden työhön toivottavasti myös kunnioitus julkista taidetta kohtaan lisääntyy.

Seinämaalauksen paikkana aiemminkin

Karvetin alikulku taideteoksen sijaintipaikkana oli Hans-Peter Schüttelle entuudestaan tuttu. Kaksikymmentä vuotta sitten samaan alikulkuun toteutettiin ensimmäinen, aurinkoaiheinen seinämaalaus, joka oli vuosien saatossa jo päässyt haalistumaan. Se oli niin ikään Schütten käsialaa.

– Kuulin, että alikulku oli menossa remonttiin vuonna 2019 ja siitä tuli ajatus, että alikulkuun voisi toteuttaa uutta taidetta, Schütt kertoo.

Kesällä 2019 kaupunki peruskorjasi Karvetin alikulkukäytävän. Työn aikana mm. betonirakenteen korjattiin ja siltakannen vesieristeet uusittiin.

– Innostuin Hans-Peterin yhteydenotosta ja tarjouksesta tehdä entisen jo kuluneen työn tilalle uuden seinämaalauksen, Anu Anttila kertoo.

–Ankean harmaat alikulkutunnelit kaipaavat piristystä ja sopivat taideteoksien sijaintipaikaksi oikein hyvin. Julkisten taideteosten tarkoitus on lisätä viihtyisyyttä ja tuottaa iloa kuntalaisille. Toivottavasti teos säilyy taiteilijoiden suunnittelemassa asussa ihmisten ilona.

Taiteilijat aloittivat työnsä viime torstaina, ja viikon alkuun mennessä seinämaalaus saatiin valmiiksi.

Hans-Peter Schütt toimii Keski-Suomen ympäristötaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa. Hän on työskennellyt paljon katutaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen parissa, ja erilaisia seinämaalauksia hän on toteuttanut aiemminkin. Schütt on esimerkiksi ollut mukana osana Multicoloured Dreams - taiteilijaryhmää toteuttamassa Tyks Majakkasairaalan aulan hissikuiluun koko talon korkuista seinämaalausta.

Myös Miina Laine on aiemmin toteuttanut seinämaalauksia, esimerkiksi Tampereen Koskipuistoon vuonna 2017. Pääasiallisesti hän tekee öljymaalaus- ja monotypiataidetta. Yhdessä Schütt ja Laine ovat toteuttaneet esimerkiksi kävelynäyttelyitä, joissa taidetta luodaan lähialueelle suunnatuilla kävelyillä tehtyjen havaintojen pohjalta eri tekniikoin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Anttila
kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija
Naantalin kaupunki
044 733 4566
anu.anttila@naantali.fi

Kuvat

Karvetin alikulku Ripikadun suunnasta.
Karvetin alikulku Ripikadun suunnasta.
Lataa
Taiteilijat Hans-Peter Schütt ja Miina Laine keskeneräisen teoksen edustalla perjantaina 3.9.
Taiteilijat Hans-Peter Schütt ja Miina Laine keskeneräisen teoksen edustalla perjantaina 3.9.
Lataa
Hans-Peter Schütt työn touhussa viime perjantaina.
Hans-Peter Schütt työn touhussa viime perjantaina.
Lataa
Seinämaalaus toteutettiin spraymaaleilla, sapluunoiden avulla. Miina Laine maalaamassa.
Seinämaalaus toteutettiin spraymaaleilla, sapluunoiden avulla. Miina Laine maalaamassa.
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Naantalin asuntomessualueen pohjoispuolelta ja Viialanmäestä avautuu tontteja haettavaksi – tarjolla omakoti- ja asuinpientalorakentamisen tontteja1.7.2022 09:43:25 EEST | Tiedote

Naantalin kaupunki avaa tänään perjantaina 1.7.2022 haettavaksi yhdeksän omakotitonttia ja neljä asuinpientalorakentamisen tonttia Naantalin asuntomessualueen Lounatuulen pohjoispuolelta. Lisäksi haettavaksi avautuu Viialanmäen kaksi asuinrakentamisen tonttikokonaisuutta, jotka on suunnattu erityisesti ammattirakentajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme