Uusi selvitys: Vientiteollisuus tuo puolet Suomen hyvinvoinnista
- Julkisessa keskustelussa on hyvä muistaa, mistä hyvinvoinnin rahoitus syntyy. Tämä selvitys kertoo siitä. Eritoten vaalien lähestyessä kakun jakajia on paljon, mutta ilman vientiteollisuuden menestystä kakku jää kovin pieneksi, muistuttaa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki.
Vientiteollisuus muodosti kokonaisuudessaan 257,6 miljardin euron vuosikohtaisen liikevaihdon Suomessa vuonna 2021 jatkuvan toiminnan ja investointien kautta. Tästä muodostui 101,5 miljardin euron arvonlisäys Suomen bruttokansantuotteeseen (47 prosenttia). Vuonna 2021 vientiteollisuus työllisti noin 1 151 800 työntekijää (42 prosenttia) ja johti noin 35,4 miljardin euron verokertymään.
Luvut käyvät ilmi tuoreesta KPMG:n laatimasta selvityksestä, jossa on tutkittu vientiteollisuuden vaikutuksia Suomen talouteen ja työllisyyteen. Vientiteollisuuden vaikutukset on arvioitu jatkuvan toiminnan ja investointien näkökulmasta. Selvitys perustuu tuoreimpiin saatavilla oleviin tilastotietoihin vuodelta 2021 ja panos–tuotosmalliin pohjautuvaan laskentaan.
Vientiteollisuus luo kestävää kasvua
Suomalainen teollisuus tavoittelee aktiivisesti hiilineutraaliutta ja tekee vihreästä siirtymästä hyvää liiketoimintaa. Yritykset pyrkivät kohti hiilineutraaliutta sekä pienentämällä hiilijalanjälkeä että kasvattamalla hiilikädenjälkeä. Suomalaisten toimialaliittojen vuonna 2019 laatimat vähähiilitiekartat ovat olleet kansainvälisestikin ainutlaatuinen hanke.
- Suomalaisen teollisuuden valttikortti on suuri myönteinen kädenjälki ja pieni jalanjälki. Vihreä siirtymä tarjoaa lupaavaa vientipotentiaalia kymmenien miljardien arvosta, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola alleviivaa.
Vientiteollisuuden menestymisen takaaminen tulevaisuudessa edellyttää ennen kaikkea kolmea asiaa.
- Tarvitsemme paljon uusia osaajia. Korkea osaamisen taso ja riittävä osaajien määrä ovat avainasemassa, kun hyvinvointimme rahoittamisen edellyttämä kasvu luodaan.
- Meillä on oltava rohkeutta olla kekseliäimpiä. TKI-rahoitusta tulee lisätä pitkäjänteisesti sekä maailmanluokan julkiseen tutkimukseen että yritysvetoiseen, markkinalähtöiseen innovaatiotoimintaan.
- Kolmas menestyksen avain on kilpailukyvyn turvaaminen. Tarvitaan johdonmukaista, tavoitteellista ja markkinalähtöistä pitkän aikavälin teollisuuspolitiikkaa.
- Päämääränä tulee olla investointeja houkuttelevan, kansainvälisesti kilpailukykyisen toimintaympäristön rakentaminen. Suomessa ei tule kasvattaa teollisuuden kustannuksia omissa käsissä olevilla poliittisilla päätöksillä eikä EU-sääntelyn kautta. Lisäksi Suomen luvitusprosessi kaipaa perustavanlaatuista uudistamista, ja päästöttömän sähkön hinta ja saatavuus ovat tärkeitä investointien houkuttelevuuden kannalta, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.
- Jos vientiteollisuuden toimintaympäristö on maassamme suotuisa, toimialamme luovat Suomeen kestävää kasvua, arvonlisää, vienti- ja verotuloja sekä työpaikkoja myös tulevaisuudessa. Tämä tehdään valmistamalla ilmastomyönteisiä ja haluttuja tuotteita maailmalle, yhä pienemmin päästöin, toimitusjohtajat vakuuttavat.
Maamme kolme suurinta vientiteollisuusliittoa, Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry, jalkautuvat alkuvuonna laajalle yhteiselle vaikuttamiskiertueelle kaikkiin vaalipiireihin. Tavoitteena on lisätä kansanedustajaehdokkaiden ymmärrystä teollisuuden ja viennin merkityksestä koko kansantaloudelle sekä Suomeen. Tarkoitus on myös tarjota edustajaehdokkaille konkreettisia esityksiä tulevaan hallitusohjelmaan. Vientiliitot järjestävät kaikkiaan 20 infotilaisuutta eri puolilla Suomea.
Lisätietoja:
Mika Aalto, toimitusjohtaja, Kemianteollisuus ry.
p. 050 438 9247, mika.aalto@kemianteollisuus.fi
Jaakko Hirvola, toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry.
p. 0400 633 751, jaakko.hirvola@teknologiateollisuus.fi
Paula Lehtomäki, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry
p. 09 132 6600, paula.lehtomaki@forestindustries.fi
Lisätiedot alkavasta kiertueesta:
Taru Jussila
Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Teknologiateollisuus ry.
p. 040 051 0853, taru.jussila@teknologiateollisuus.fi
Mika Mäkinen
Viestintäjohtaja, Metsäteollisuus ry
p. 050 555 3425, mika.makinen@forestindustries.fi
Juha Vainio
Viestintäjohtaja, Kemianteollisuus ry.
p. 040 688 2609, juha.vainio@kemianteollisuus.fi
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Metsäalan koulukampanja täyttää 10 vuotta: Alan moninaiset uramahdollisuudet kiinnostavat vuodesta toiseen1.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Metsäalan koulukampanja Mahdollisuuksien metsä esittelee vuosittain alan uramahdollisuuksia 8.-luokkalaisille ja lukiolaisille. Kymmenen vuoden aikana kampanja on vakiinnuttanut asemansa suomalaisen koulukentän vakiovieraana. Alati uudistuva metsäala kiinnostaa kouluja vuodesta toiseen.
Tuoretta tutkimustietoa metsien monimuotoisuudesta: Mustikan, lahopuun ja isojen haapojen määrä kasvussa, kuusettuminen huolenaiheena28.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Puuta jalostavan teollisuuden laaja tutkimushanke metsien monimuotoisuudesta sekä tehdyn monimuotoisuustyön vaikutuksista etenee. Ensimmäiset tulokset osoittavat muun muassa, että lahopuun, järeiden haapojen, mustikan ja puolukan määrät ovat kasvussa. Samaan aikaan nuoret metsät kuusettuvat. Uuden mittausteknologian avulla monimuotoisuuden turvaaminen metsäoperaatioissa pystytään huomioimaan paremmin.
Mediakutsu: Metsäteollisuus ry:n ja Sahateollisuus ry:n monimuotoisuusseminaari 28.2.202324.2.2023 11:49:10 EET | Kutsu
Millaisia vaikutuksia puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuustyöllä on metsäluontoon? Tule kuulemaan ja keskustelemaan Metsäteollisuus ry:n ja Sahateollisuus ry:n monimuotoisuustutkimushankkeen ensimmäisistä tuloksista. Metsäteollisuus ry:n, Sahateollisuus ry:n, Luonnonvarakeskuksen, Itä-Suomen yliopiston, Metsäteho Oy:n, Paikkatietokeskuksen ja Tapio Palvelut Oy:n yhteinen tutkimushanke selvittää, millaisia vaikutuksia metsäsektorin tekemällä monimuotoisuustyöllä on. Tutkimuksesta saatuja tietoja hyödynnetään toimialan kesällä 2023 julkaistavassa monimuotoisuustiekartassa. Monimuotoisuusseminaari tarjoaa tuoretta tutkimustietoa monimuotoisuudesta, uusia tieteen näkökulmia, mahdollisuuden osallistua keskusteluun ja verkostoitua alan ammattilaisten kanssa. Aika: 28.2.2023 klo 9.00-11.30 (aamukahvi alkaen 8.30) Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki Online: Tilaisuutta voi seurata myös verkkolähetyksenä täältä ja tilaisuuden tallenne löytyy täältä. Ohjelma: 8.30 Aamuka
Metsäteollisuuden tuotantomäärät laskivat viime vuonna9.2.2023 12:08:31 EET | Tiedote
Metsäteollisuuden tuotantomäärät laskivat Suomessa viime vuonna kaikkien päätuoteryhmien osalta vuoteen 2021 verrattuna. Tuotantoa painoivat alaspäin yleinen taloustilanne, alkuvuoden laaja lakko sekä paperitehtaan sulkeminen Kemissä.
Suomi metsäteollisuuspatenteissa kansainvälistä kärkeä8.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Kansainvälinen patenttiselvitys osoittaa, että suomalaiset metsäteollisuusyritykset ovat teknologian eturintamassa kehittämässä uusia tuotteita metsäteollisuudelle. Suomalaisyritykset ovat maailman kärjessä mikro- ja nanofibrilloidun selluloosan, jäteveden ja lietteen käsittelyyn sekä ligniinin talteenottoon mustalipeästä liittyvissä patenteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme