Uusi tekoälysovellus ennustaa opintojen keskeytymisen ja auttaa ennaltaehkäisyssä

Sovellus käyttää datana oppilaitosten järjestelmien (Primus) opiskelijatietoja, joiden joukosta koneoppimista hyödyntäen tunnistettiin ennusteen kannalta kahdeksan opintojen keskeyttämisalttiudelle merkittävintä tekijää. Keskeyttämisen todennäköisyyden kannalta merkittävimmiksi tekijöiksi opiskelijan taustatiedoista nousivat opiskelijan tavoitetutkinto ja ikä. Opintojen etenemisen seurantaan käytetyistä mittareista merkittävimmät olivat kumuloitunut opintojen kesto, hyväksytyt ja hylätyt suoritukset, näytöt, poissaolot ja työssäoppimispäivien lukumäärä.
Uusi tekoälysovellus muodostaa näistä tekijöistä ja opiskelijatiedosta mallit kuvaamaan sekä valmistuneita että opintonsa keskeyttäneitä opiskelijoita. Läsnä olevien opiskelijoiden opintojen etenemistä verrataan mallinnettuun opintopolkuun. Vertailun tuloksena saadaan ennuste siitä, millä todennäköisyydellä opiskelija tulee joko valmistumaan tai keskeyttämään opintonsa. Tällöin keskeyttämisvaarassa olevat opiskelijat voidaan tunnistaa ajoissa ja tilanteeseen puuttua ennaltaehkäisevästi.
– Keskityimme erityisesti löytämään ne tekijät, joista keskeytyminen johtuu, jotta niihin voidaan puuttua ennakoivasti. Olemme hyvin ylpeitä lopputuloksesta, sillä kun mallia testattiin kolmen koulutuksenjärjestäjän aineistolla, saavutimme parhaimmillaan 93–94 % tarkkuuden, totesivat Jukka Soininen ja Arto Pärnänen TCD:lta.
Mallia testattiin Etelä-Savon Koulutus Oy:n (ESEDU), Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän (YSAO) ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymän (SAMiEDU) aineistoilla ja se on uudelleenkoulutettavissa datan muuttuessa. Tämä mahdollistaa sovelluksen helpon käyttöönoton laajamittaisesti toisen asteen oppilaitoksissa, joissa on yleisesti samat tietojärjestelmät käytössä opiskelijatietojen tallentamiseen. Sovellukselle on nähtävissä hyödyntämismahdollisuuksia opintojen keskeytymisen ennustamiseen myös muiden asteiden oppilaitoksissa. Tämä kuitenkin edellyttää muutoksia malliin oppilaitoksissa käytettävien järjestelmien ja datan asettamien vaatimusten mukaisesti.
– Keskeyttämisen vähentäminen ja sen tunnistaminen ovat erittäin tärkeitä niin opiskelijan kuin koulutuksen järjestäjän näkökulmasta. Tekoälysovellus tarjoaa mahdollisuuden reagoida keskeyttämisriskiin, kertoo toimitusjohtaja Arja Flinkman Etelä-Savon Koulutus Oy:stä.
Tekoälyratkaisun kehittämiseen hyödynnettiin Jyväskylän yliopistossa kehitettyä ECCOLA-menetelmää, joka on luotettavien tekoälyjen kehittämiseen rakennettu menetelmä.
– Meidän tutkimukselle on elintärkeää, että saamme ratkaistavaksemme todellisia ongelmia elinkeinoelämän kanssa. TCD:n ja yliopiston saumaton yhteistyö on hyvä osoitus siitä, miten tutkimuksen keinoin voidaan edistää innovointia yrityksissä, iloitsee tutkimushankkeen vastuullinen johtaja informaatioteknologian tiedekunnan professori Pekka Abrahamsson.
Business Finlandin rahoittamaan APPIA-tutkimushankkeeseen osallistuivat Jyväskylän yliopiston puolelta lisäksi projektitutkijat Joni Kultanen ja Antti Kariluoto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Abrahamsson, Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta, p. 040 541 5929, pekka.abrahamsson@jyu.fi
Jukka Soininen, TCD Research and Consulting, p. 045 256 5908, jukka.soininen@tcdcon.com
Kati Valpeviestinnän asiantuntija
Puh:0400 247 458viestinta@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme