Oulun yliopisto

Uusi tutkimus paljastaa, että Grönlannin jäätikön sulaminen nostaa nykyisillä lämpötiloilla maailman merenpintaa vähintään 27 senttimetrillä

Jaa

Nature Climate Change lehdessä julkaistu uusi tutkimus osoittaa – ensimmäistä kertaa – että Grönlannin mannerjäätikkö on niin epätasapainossa vallitsevan arktisen ilmaston kanssa, että sen kokonaispinta-alasta sulaa vääjäämättä vähintään 59 000 neliökilometriä. Katoava alue on pinta-alaltaan Tanskaa suurempi.

Kuva Grönlannista, kuva: Alun Hubbard
Kuva Grönlannista, kuva: Alun Hubbard

Vaikka kaikki ilmaston lämpenemistä aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöt saataisiin kuriin jo tänään, Grönlannin jääkato nostaa uuden tutkimuksen mukaan maailman merenpintaa 27 senttimetrillä jo nykyisilläkin lämpötiloilla.

Oulun yliopistossa vieraileva jäätikkötutkija Alun Hubbard on yhdessä tanskalais- ja yhdysvaltalaiskollegoidensa kanssa tehnyt Nature Climate Change lehdessä julkaistun tutkimuksen. Siinä esitellään uusi menetelmä, jolla määritetään Grönlannin mannerjäätikön ja ilmaston välistä epätasapainoa. Monimutkaisten numeeristen simulaatioiden sijaan tutkimusryhmä on tehnyt tarkkoja mittauksia arktisesta ilmastosta vuosina 2000–2019 ja yhdistänyt kyseiset tiedot satelliiteista saatuihin tietoihin ja jään geofyysisiin tietoihin. Kertyneen datan pohjalta tutkimusryhmä on määrittänyt tarkasti Grönlannin jääpeitteen epätasapainon.

Hubbardin mukaan menetelmä on täysin uudenlainen: ”Se perustuu kokonaan Grönlannissa kahden viime vuosikymmenen aikana toteutettuihin mittauksiin, jotka on sitten yhdistetty vakiintuneeseen analyyttiseen teoriaan. Ensimmäistä kertaa pystymme ehdottomalla varmuudella määrittämään, kuinka paljon Grönlannin jäätikön sulaminen vaikuttaa maailman merenpinnan nousuun. Emme ole tietokonemallien varassa, joilla vielä nykyisellään on omat epävarmuutensa ja rajoitteensa.”

Uusien laskelmien mukaan merenpinta nousee paljon ennustettua enemmän. Jos jokainen mittausvuosi olisi lämpimien vuosien eli hellevuosien 2012, 2016 ja 2019 kaltainen, Grönlannin jäätikön sulaminen nostaisi tutkimuksen mukaan maailman merenpintaa lähes metrillä. Saadut tulokset ovat pahaenteisiä, sillä ne perustuvat toteutuneisiin sääolosuhteisiin eivätkä hypoteettisiin tulevaisuuden skenaarioihin.

Hubbardin mukaan tulokset ovat äärimmäisen pysäyttäviä: ”Olemme huomanneet, että parhaimmillaankin maailman merenpinta nousee 27 senttimetrillä, mutta jos Grönlannin ilmasto-olosuhteet lämpenevät kahdesta viime vuosikymmenestä, nousua on lähemmäs metri.”

”Tämä merkitsee tuhoa planeetan matalalla sijaitseville rannikkoalueille, joista monet ovat jo kokeneet toistuvien hurrikaanien ja myrskyvuoksien aiheuttamia tulvia. Tutkimuksemme on uhkaava osoitus siitä, että asiat menevät paljon huonompaan suuntaan ennen kuin ne paranevat – ja tämäkin sillä edellytyksellä, että painamme hiilidioksidin nettopäästöt nollaan seuraavan vuosikymmenen aikana."

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Climate Change -julkaisusarjassa elokuussa 2022.

Tutkimusartikkeli: Box, J.E., Hubbard, A., Bahr, D.B. et al. Greenland ice sheet climate disequilibrium and committed sea-level rise. Nature Climate Change (2022). https://doi.org/10.1038/s41558-022-01441-2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopistossa vieraileva jäätikkötutkija, glasiologian professori puh. +44 7522418652, sähköp. Alun.Hubbard@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, puh. 050 4344261, sähköp. kaisu.koivumaki@oulu.fi

Kuvat

Kuva Grönlannista, kuva: Alun Hubbard
Kuva Grönlannista, kuva: Alun Hubbard
Lataa
Kuva Grönlannista, kuva: Alun Hubbard
Kuva Grönlannista, kuva: Alun Hubbard
Lataa
Kuva Grönlannista, kuvassa Alun Hubbard; kuva Alun Hubbard
Kuva Grönlannista, kuvassa Alun Hubbard; kuva Alun Hubbard
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

30 vuotta vanha geopolymeeristä valmistettu suomalainen kattotiili on erinomaisen kestävä – Oulun yliopisto tutki kemialliset ominaisuudet6.10.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa on tehty yksityiskohtainen kemiallinen tutkimus 30 vuotta vanhasta Suomessa valmistetusta geopolymeerikattotiilestä. Tulokset osoittavat, että geopolymeerisideaine on kestänyt erinomaisesti pohjoisiakin sääolosuhteita. Aiemmin on tiedetty myös, että vastaavat materiaalit ovat kestäneet tuhansia vuosia Välimeren ilmastossa, sillä vanha roomalainen betoni muistuttaa geopolymeerejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme