Uusi tutkimus: Ravintolapalveluiden käyttö on kasvanut pääkaupunkiseudulla korona-aikana

Tutkimus kertoo, että keskimäärin ravintolakäyntejä on ollut 3,1 viimeisen kahden viikon aikana. Useimmiten ravintoloissa käyvät 35–44-vuotiaat ja johtavassa asemassa olevat.
Ravintolakäyntien tiheyteen ovat vaikuttaneet alkuvuoden koronapandemia sekä siihen liittyvät ravintoloiden asiakaspaikkamäärien, aukiolo- ja anniskeluaikojen sekä matkustuksen rajoitukset.
Myös etätyö- ja etäopiskelusuositukset ovat vaikuttaneet siihen, miten usein ravintoloissa käydään.
Pääkaupunkiseudulla suositaan ruokaravintoloita, kahviloita ja etnisiä ravintoloita
Suosituimpia ravintolakonsepteja pääkaupunkilaisten keskuudessa ovat tavalliset ruokaravintolat (60 %), etniset ravintolat (52 %) sekä kahvilat (45 %). Pikaruokapaikkoja suosii noin joka kolmas (33 %).
Kahviloiden asiakkaina korostuvat naiset, 15–24-vuotiaat ja opiskelijat. Pikaruokapaikkoja suosivat erityisesti nuoret, työväestö sekä perus- ja ammattikoulun käyneet. Pääkaupunkilaisista joka kymmenes käyttää kaupan ravintoloita.
Itse ravintolasta noudetun take away -ruoan tilaaminen on yleistä pääkaupunkilaisten keskuudessa. Jopa 83 % pääkaupunkilaista on vähintäänkin kokeillut palvelua.
Vähintään kerran viikossa take away -palvelua käyttää noin joka kymmenes. Useimmiten take away -ruokaa hakevat 15–34-vuotiaat miehet ja opiskelijat sekä katuruokaa suosivat.
Kuljetettua ruokaa kotiin tai työpaikalle tilataan myös yleisesti. Pääkaupunkilaisista 73 % on vähintään kokeillut kuljetettua ravintolaruokapalvelua.
Useimmiten kuljetettua ruokaa tilaavat miehet, 25–34-vuotiaat, opiskelijat, lapsiperheet, pizzerioita suosivat sekä usein ravintoloissa käyvät henkilöt.
Ravintoloissa käynti suosittua, konseptit monipuolistuvat
Kaikkiaan ulkona syömisen ja ruoan tilaamisen volyymi on kasvanut korona-aikana. Se on johtanut take away -menujen sekä tilaus- ja online-ratkaisujen nopeaan tuotekehitykseen.
Etnisten ravintoloiden tulo markkinoille on vauhdittunut. Keittiökonseptit ovat monipuolistuneet entisestään ja ravintolakulttuurimme on pääkaupunkiseudulla, varsinkin Helsingin keskustan ulkopuolella, rikastunut.
Pikaruoka-, lounas- ja casual-ravintoloiden raja-aidat ovat edelleen liudentuneet.
Ravintolapalveluiden käyttö pääkaupunkiseudulla korona-aikana -kyselyn toteutti Haaga-Helia ammattikorkeakoulu omasta toimeksiannostaan. Kyselyyn vastasi 502 pääkaupunkilaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita. Tiedonkeruu tehtiin 28.1.–9.2.2022. Raportti kyselytutkimuksesta on tiedotteen liitteenä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petteri OhtonenTutkimuspäällikkö
Puh:040 8268183petteri.ohtonen@haaga-helia.fiVesa Heikkinenyliopettaja
Puh:+358 294471530vesa.heikkinen@haaga-helia.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.
Meille on tärkeää, että opiskelijoillamme on heti valmistuttuaan vahvat siteet työelämään. Panostamme toiminnassamme yrittäjyyteen, yhteistyöhön, innovatiivisuuteen ja kansainvälisyyteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helian rehtoriksi on valittu Susanna Niinistö-Sivuranta30.6.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hallitus on nimittänyt korkeakoulun uudeksi rehtori-toimitusjohtajaksi KT Susanna Niinistö-Sivurannan. Niinistö-Sivuranta aloittaa uudessa tehtävässään 1.1.2026.
Susanna Niinistö-Sivuranta has been elected as the president of Haaga-Helia30.6.2025 12:00:00 EEST | Press release
The Board of Haaga-Helia University of Applied Sciences has appointed EdD Susanna Niinistö-Sivuranta as the new President and CEO of Haaga-Helia. Niinistö-Sivuranta will start in her new position on 1 January 2026.
Haaga-Helia SuomiAreenassa: Mitä tapahtuu, kun yhä suurempi osa johtamisesta siirtyy tekoälylle?23.6.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Tekoäly mullistaa työelämän – mutta miten käy, kun algoritmit hyppäävät pomon paikalle? Mitä tapahtuu työntekijöiden kokemuksille luottamuksesta, oikeudenmukaisuudesta ja työn mielekkyydestä? Tule kuulemaan Haaga-Helian paneelikeskustelua Porin SuomiAreenaan perjantaina 27. kesäkuuta klo 10.00–10.45.
Maailman ensimmäinen TikTok-kurssi toi Haaga-Helialle pronssileijonan Cannesista18.6.2025 16:13:08 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, mainostoimisto Bob The Robot ja mediatoimisto ToinenPHD palkittiin pronssilla Cannes Lions -kilpailussa maailman ensimmäisestä korkeakoulukurssista, joka suoritettiin kokonaan TikTokissa.
Algoritmijohtaminen yleistyy suomalaisilla työpaikoilla – nuoret suhtautuvat iäkkäämpiä myönteisemmin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen Kone johtajana -tutkimuksen ennakkotiedot paljastavat, että Suomessa jopa 49 prosenttia asiantuntija-, tieto- tai johtamistyötä tekevistä kokee kohdanneensa algoritmijohtamista työssään, mutta ihmispomo on yhä suositumpi vaihtoehto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme