Uusi työelämäprofessori vahvistaa innovaatiokyvykkyyttä ja tuotekehitysosaamista

”Työelämäprofessorina voin edistää Suomen elinkeinoelämää vahvistamalla innovaatio- ja tuotekehitysosaamista, tukemalla yritysten resilienssiä, kasvua ja kansainvälistymistä, sekä lisäämällä alueellista veto- ja pitovoimaa. Professuurin keskeisenä tehtävänä on rakentaa Oulun yliopistoon monitieteinen ja kansainvälinen tutkinto-ohjelma ja tutkimusryhmä, joiden avulla vastataan erityisesti rajallisilla resursseilla toimivien Keski- ja Pohjois-Suomen pienten ja keskisuurten yritysten innovaatio- ja tuotekehitysosaamistarpeisiin kasvun ja viennin tueksi. Tahdon kiittää Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiötä ja Oulun yliopistoa tästä mahdollisuudesta”, Heikkinen sanoo.
Professuuri sijoittuu Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan tuotantotalouden tutkimusyksikköön. Johtaja, professori Harri Haapasalon mukaan työelämäprofessuuri vahvistaa tuotehallinnan tutkimusta ja koulutusta sekä mahdollistaa varsin poikkitieteellisellä otteella eri alojen yhteistyön: “Kyseessä ei siis ole pelkästään ‘engineering-osaamisen jalostaminen’. Yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on koko yliopiston osaamisen hyödyntäminen elinkeinoelämän tarpeisiin." Opiskelijoille uusi ohjelma mahdollistaa konkreettisten tuote- ja palvelukehitysprojektien kautta niin sanottujen pehmeämpien innovaatiomenetelmien oppimisen.
”Uusin professuuri on erityisen tärkeä ja mieluinen Oulun yliopistolle, sillä vastataan monialaisiin, yrityslähtöisiin tarpeisiin ja globaaleihin haasteisiin. Juuri tarvelähtöisyyden, tutkimuksen ja teknologian yhdistämisestä odotan Oulun seudun hyötyvän”, sanoo Oulun yliopiston koulutusrehtori Tapio Koivu.
1.11.2022 käynnistynyt kokoaikainen tehtävä jatkuu vuoden 2027 loppuun saakka. Uusi työelämäprofessuuri perustuu Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön tekemään 400 000 euron lahjoitukseen.
Kari-Pekka Heikkisen väitöskirja (2018) Oulun yliopistossa käsitteli Oamk LABsin vuosina 2012 - 2018 toteuttamaa LAB-mallia, jossa keskitytään 2000-luvun ammattilaisten kompetenssien kehittämiseen. Väitöstutkimus tarkasteli opiskelijoiden koulutuksen aikana kokemaa rajojen ylittämistä monialaisessa ja studiomallisessa oppimisympäristössä. Väitöksen jälkeen Heikkinen jatkoi lehtorina Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) liiketalouden yksikössä. Hän toimi myös monialaisen innovaatiokehittämisen ja yrittäjyyden opettajana sekä eri kohderyhmille suunnattujen oppimisratkaisujen muotoilijana. Omaan yrittäjyyteen hän saa kosketuksen koulutusvientiin keskittyvässä 4Learning-yrityksessään, jonka hän perusti kollegoidensa kanssa vuonna 2021.
Oulun yliopiston työelämäprofessoriksi voidaan kutsua henkilö, jolla on yliopistoyhteisön ulkopuolella työelämässä tai yrityksessä saavutettuja erityisen merkittäviä ansioita. Ansioista tulee olla hyötyä yliopiston opetuksessa, tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa palvelutehtävässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työelämäprofessori Kari-Pekka Heikkinen, kari-pekka.heikkinen@oulu.fi, 050 5975541
Tuotantotalouden yksikön johtaja, professori Harri Haapasalo, harri.haapasalo@oulu.fi, 040 5182275
Koulutusrehtori Tapio Koivu, tapio.koivu@oulu.fi, 050 5160664
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme