Museovirasto

Uusi työkalu Perintöhyrrä johdattelee lapsia kulttuuriperinnön pariin 

Jaa
Museoviraston ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrä johdattelee lapset keskustelemaan elävästä perinnöstä kestävän kehityksen näkökulmasta. Työkalun avulla erilaisten ryhmien on mahdollista viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja mahdollistaa monipuolinen keino lähestyä kulttuuriperintöä. Työkalu on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Perintöhyrrän avulla lapset ja nuoret voivat keskustella elävästä kulttuuriperinnöstä.
Perintöhyrrän avulla lapset ja nuoret voivat keskustella elävästä kulttuuriperinnöstä.

Perintöhyrrä on suunnattu opettajille, kasvattajille, harrastusryhmien ohjaajille ja kaikille kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille. Työkalun voi ladata ilmaiseksi Museoviraston sivuilta ja käyttää osana opetusta tai työpajoissa. Hyrrän otsikointi noudattaa opetussuunnitelmien laaja-alaisen osaamisen arvoperustaa ja kannustaa oppilaiden ja opettajien yhteiseen oppimisprosessiin.

Perintöhyrrän kysymykset vievät elävän kulttuuriperinnön ja kestävän kehityksen äärelle. Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten elämässä. Elävää perintöä ovat esimerkiksi juhlat, käsityötaidot, tanssi ja musiikki, suullinen perinne sekä ruokaan tai luontoon liittyvät elävät perinteet. Se koskettaa meitä kaikkia arjessa ja juhlassa, työssä ja harrastuksissa.

”Pohtimalla vastauksia hyrrän kysymyksiin avautuu myös uusia näkökulmia kestävään kehitykseen ja ymmärrykseen siitä, millaisia muutoksia meidän tapamme ja traditiomme tulevaisuudessa edellyttävät”, sanoo Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio. 

Perintöhyrrä on syntynyt osana Museoviraston koordinoimaa kansainvälistä LIVIND-hanketta, jossa myös Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura on mukana. LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden alueiden voimavarana -hankkeen tavoitteena on vahvistaa osallistujien ymmärrystä ja osaamista siitä, miten elävä perintö voi tukea kestävää kehitystä. Hankkeen tuloksena syntyy myös muita erilaisia työkaluja kestävyyden edistämiseen. Mukana on yhdeksän maata Pohjoisen ulottuvuuden alueelta. Pääosin ulkoministeriön rahoittama hanke jatkuu kesään 2024 asti.

Museovirasto yhteistyökumppaneineen julkaisi vuonna 2017 Kestävän kehityksen kompassin, joka on konkreettinen työkalu kestävän kehityksen ja elävän perinnön ulottuvuuksista keskustelemiseen. 18 eri kielelle käännetty kompassi on levinnyt eri puolille maailmaa aineettoman kulttuuriperinnön toimijoiden kautta. Perintöhyrrä on kehitetty tämän työkalun pohjalta.   

Perintöhyrrä on ladattavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi: https://opi.aineetonkulttuuriperinto.fi/assets/images/Perintohyrra_web.pdf

Video Perintöhyrrästä YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=GErIFPvS0i0

Kestävän kehityksen kompassi on ladattavissa eri kielillä: https://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/julkaisut/kompassi

Lisätietoa LIVIND-hankkeesta verkossa: https://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/livind

Elävän perinnön oppimateriaalit: https://opi.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Leena Marsio, leena.marsio@museovirasto.fi, p. 0295 336 017 


erityisasiantuntija Ira Vihreälehto, ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi, p. 050 3381743  


 

Kuvat

Perintöhyrrän avulla lapset ja nuoret voivat keskustella elävästä kulttuuriperinnöstä.
Perintöhyrrän avulla lapset ja nuoret voivat keskustella elävästä kulttuuriperinnöstä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande

Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.

// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote

Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye