MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma vahvistaa mielenterveyttä

Jaa
Elokuun alusta käyttöön otettu varhaiskasvatuksen suunnitelma eli vasu edistää lapsen mielen hyvinvointia. Varhain opitut mielenterveystaidot tukevat lapsen kasvua ja ehkäisevät ongelmia.

”Uusi varhaiskasvatussuunnitelma sisältää muun muassa vuorovaikutustaitojen opettelua, tunteiden tunnistamista ja itsesäätelyä, ryhmässä toimimista, osallisuutta sekä arjen taitoja – kaikkea sitä, mikä vahvistaa mielenterveyttä ”, kertoo asiantuntija Anniina Pesonen Suomen Mielenterveysseuran edistämisen yksiköstä.

Uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa korostuu nyt pedagogiikka. Jokaisen varhaiskasvatukseen osallistuvan lapsen suunnitelmaan tulee kirjata, millä tavalla lasta tuetaan kyseisen taidon oppimisessa.

”Myös mielenterveystaitoja voi ja kannattaa opettaa ja opetella jo pienestä pitäen. Uudet varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmat mahdollistavat mielenterveyttä tukevan polun varhaislapsuudesta nuoruuteen saakka."

Mieli mukana leikissä ja levon hetkellä

Varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on monia mahdollisuuksia vaikuttaa lapsiperheiden hyvinvointiin: kohtaaminen ja läsnäolo sekä puheeksi ottaminen ovat keskeisessä asemassa. Pienen lapsen mielenterveyttä edistävät turvallisten aikuisten läsnäolo sekä säännöllinen arjen rytmi.

”Päivähoidon toiminnoissa, lepohetkellä, ruokaillessa ja ulkona liikkuessa on luontevaa keskustella, mitkä asiat arjessa tuovat hyvää oloa ja mieltä. Aikuisen arvostava ja lämmin kohtaaminen vaikuttaa lapsen kokemukseen omasta merkityksellisyydestä. Sillä on myönteinen vaikutus myös vertaissuhteisiin ja koko ryhmän yhteenkuuluvuuteen.” Kun lapset saavat osallistua ja vaikuttaa omaan arkeensa, heidän itseluottamuksensa kasvaa sekä käsitykset itsestä ja sosiaaliset taidot kehittyvät.

Mielenterveysseura on kehittänyt varhaiskasvatuksen arkeen runsaasti materiaaleja ja harjoituksia, joita voidaan helposti hyödyntää mielenterveystaitojen opettamisessa jo ihan pienille. Päivähoidossa musiikki, kuvataiteet, liikunta ja leikki tarjoavat hyviä mielen harjoituspaikkoja.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on varhaiskasvatuslain perusteella Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikalliset ja lasten yksilölliset varhaiskasvatussuunnitelmat laaditaan ja varhaiskasvatus toteutetaan.

Lisätietoja:
Anniina Pesonen, Asiantuntija,
Lapset ja nuoret
Mielenterveyden edistämisen yksikkö
040 640 2405 tai anniina.pesonen@mielenterveysseura.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye