Jyväskylän yliopisto

Uusi video: Kuinka jätteestä tehdään seuraavan sukupolven materiaaleja?

Jaa
Metalleja tarvitaan entistä enemmän mm. infrastruktuurin rakentamiseen ja erilaisten teknisten laitteiden valmistamiseen. Metallit ovat kuitenkin uusiutumaton luonnonvara eikä niitä voi loputtomasti louhia. Uudella videolla kerrotaan, kuinka kiertotaloudella voidaan varmistaa myös kriittisten metallien saatavuus.
Professori Ari Väisänen kehittää uusia menetelmiä, joilla kriittisiksi luokitellut raaka-aineet saadaan talteen jätevesistä- ja virroista.
Professori Ari Väisänen kehittää uusia menetelmiä, joilla kriittisiksi luokitellut raaka-aineet saadaan talteen jätevesistä- ja virroista.

Kriittisten raaka-aineiden, kuten erilaisten harvinaisten maametallien tarve kasvaa tulevaisuudessa. Jyväskylän yliopiston professori Ari Väisänen ja apulaisprofessori Jani Moilanen ja Turun yliopiston professori Mika Lastusaari tutkimusyhteistyössä toteutettavassa hankkeessa ”Jätteestä seuraavan sukupolven molekylaarisiksi materiaaleiksi” tutkitaan kierrätetyistä kriittisistä raaka-aineista valmistettuja sensorimateriaaleja.

- Jalostettavat harvinaiset maametallit otetaan talteen teollisuuden jäte- ja sivuvirroista käyttäen samoja yhdisteitä sekä talteenottoprosesseissa että itse materiaalien valmistuksessa. Talteen otetuista metalliyhdisteistä voidaan valmistaa optisia sensoreita esimerkiksi lämpötilan ja paineen mittaamiseen sekä virusten havaitsemiseen pinnoilta, selventää Jyväskylän yliopiston kiertotalouden professori Ari Väisänen.

Turvataan kriittiset raaka-aineet kierrättämällä

Jyväskylän yliopiston ja Turun yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuu myös useita toimijoita teollisuudesta ja yritysmaailmasta, jotka tukevat hankkeen yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamista. Tieteellisten tavoitteiden lisäksi hankkeessa osallistutaan yhteiskunnalliseen keskusteluun kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, jolla on tarkoitus tuoda ilmi kriittisten raaka-aineiden turvaamisen ja kierrätyksen merkitys Suomen ja Euroopan unionin taloudelle.

- Hankkeessa nivoutuu siis yhteen luontevalla tavalla resurssitehokkuus, kiertotalous, älykkäät talteenottoteknologiat ja uudet innovatiiviset materiaalit, joiden jalostusaste on mahdollisimman korkea, kertoo kemian laitoksen apulaisprofessori Jani Moilanen.

Hanketta rahoittaa Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö. Nyt julkaistussa hankkeeseen liittyvässä videossa, professori Väisänen, apulaisprofessori Moilanen ja professori Lastusaari kertovat hankkeesta yksityiskohtaisemmin.

Hankkeen video löytyy osoitteesta: https://youtu.be/67FlP1qjgi8

Hankkeen kotisivut: https://www.jyu.fi/science/fi/kemia/tutkimus/kemian-kiertotalous/jatteesta-seuraavan-sukupolven-molekylaarisiksi-materiaaleiksi/etusivu-jatteesta-seuraavan-sukupolven-molekylaarisiksi-materiaaleiksi

Yhteyshenkilöt

Professori Ari Väisänen, ari.o.vaisanen@jyu.fi
Apulaisprofessori Jani Moilanen, jani.o.moilanen@jyu.fi
Professori Mika Lastusaari, miklas@utu.fi

Kuvat

Professori Ari Väisänen kehittää uusia menetelmiä, joilla kriittisiksi luokitellut raaka-aineet saadaan talteen jätevesistä- ja virroista.
Professori Ari Väisänen kehittää uusia menetelmiä, joilla kriittisiksi luokitellut raaka-aineet saadaan talteen jätevesistä- ja virroista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme