SPR VeripalveluSPR VeripalveluSPR Veripalvelu

Uusi yhteistyö mahdollistaa uudenlaisia soluterapiahoitoja HUSin potilaille

Jaa

Pressmeddelanden på svenska: blodtjänst.fi

Kuva:Fotolia
Kuva:Fotolia

HUS, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Helsingin yliopisto ovat tehneet yhteistyösopimuksen, joka edistää soluterapiavalmisteilla tehtävien kokeellisten hoitojen ja kliinisen lääketutkimuksen saamista osaksi potilaiden hoitoa.

Veripalvelu on panostanut uusiin soluterapioihin vuodesta 2009 lähtien. Työn tuloksena on saatu kantasolusiirron jälkeisen vaikean käänteishyljintäreaktion hoitoon mesenkymaalinen kantasoluvalmiste, jota on annettu potilaille Helsingin ja Turun yliopistollisissa sairaaloissa. Nyt käynnistetyn yhteistyön tarkoituksena on luoda edellytykset seuraavien, varhaisen kehitysvaiheen soluterapialääkkeiden käyttöönottoon HUSissa.

Kokeellisia hoitoja annetaan lääkärin määräyksellä potilaille, joiden ennuste paranemiselle on muuten heikko, eikä käytettävissä ole muita hoitokeinoja. Lupaavia tuloksia maailmalla on saatu esimerkiksi potilaan omien puolustussolujen käytöstä laboratorio-olosuhteissa muunneltuina hematologisten syöpien hoidossa (ns. CAR T -teknologia).

– Toiveissa on, että uudet soluterapiat tarjoavat tulevaisuudessa hoitomahdollisuuksia sellaisiin sairauksiin, joita aiemmin on pidetty parantumattomina, toimialajohtaja Johanna Mattson HUSista kertoo.

Solut potilaalta itseltä tai luovuttajalta

HUSilla on yhteistyön edellyttämä korkeatasoinen kliininen ja tieteellinen osaaminen sekä hoitoja tarvitsevia potilaita. HUSilla on myös tarvittaessa valmiudet vastata valtakunnalliseen ja kansainväliseen kysyntään uusiin soluterapiahoitoihin liittyen.

– Helsingin yliopistolle yhteistyö luo mahdollisuuden tuoda uusiin soluterapioihin liittyviä innovaatioita kliinisiin tutkimuksiin sairaalaan. Yliopisto myös osallistuu viranomaisten edellyttämän, potilaiden hoitoa edeltävän prekliinisen näytön tuottamiseen mm. valmisteiden turvallisuuteen ja tehoon liittyen, kertoo professori Kim Vettenranta Helsingin yliopistosta.

Veripalvelu vastaa yhteistyön puitteissa valmistettavien soluterapialääkkeiden tuotannosta. Sillä on kliinisen tason soluvalmistukseen ja translaatioon tarvittava osaaminen ja olosuhteet, joissa voidaan valmistaa joko ATMP- (Advanced Therapy Medicinal Products) tai kudosvalmisteiksi luokiteltuja uusia soluterapiavalmisteita asianmukaisilla valmistusluvilla. Solut saadaan joko potilaalta itseltään tai vapaaehtoiselta luovuttajalta. Veripalvelu on jo aiemmin valmistanut uuden sukupolven soluterapiavalmisteita yksittäisille potilaille kantasolusiirron jälkeisen käänteishyljinnän lisäksi vaikeiden palovammojen hoitoon.

Strateginen yhteistyö syvenee 

Veripalvelun Solutuotantokeskuksen osastonjohtajan Johanna Nystedtin mukaan on välttämätöntä, että yhteistyötä tutkijoiden, kliinikoiden, terveydenhuolto- ja lääkealan sekä viranomaisten kesken tiivistetään, jotta uudet lupaavat soluterapiainnovaatiot saadaan mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti tutkimuslaboratorioista potilaiden hyödyksi.

– Tämä on yksi askel kohti laajempia yhteistyöverkostoja, Nystedt iloitsee.

Yhteistyön myötä tuotettavat soluterapiavalmisteet valmistetaan ainoastaan kokeellisia hoito-ohjelmia ja kliinisiä lääketutkimuksia varten. Uusia soluterapia-aihioita arvioidaan kliinisen asiantuntijaryhmän johdolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Nystedt, dosentti, osastonjohtaja, Solutuotantokeskus, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, p. 044 329 6491

Kim Vettenranta, professori, Helsingin yliopisto, HUS ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, p. 050 513 0984

Johanna Mattson, toimialajohtaja, HUS Syöpäkeskus, p. 050 427 9165

Kuvat

Kuva:Fotolia
Kuva:Fotolia
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

vaihde 029 300 1010https://www.veripalvelu.fi
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Teemme lisäksi alaamme liittyvää tieteellistä tutkimusta. Painopisteemme tutkimuksessa on mesenkymaalisen kantasolun biologiassa ja sen kliinisessä käytössä sekä uusissa immunologisissa täsmäsoluterapioissa. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60,5 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Kesän muistilista verenluovuttajille1.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Kesällä verenluovuttajan kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Ulkomaanmatkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen, sillä Euroopan matkaajille astuu voimaan verenluovutusrajoituksia 4.7. alkaen. Verenluovutuspaikka kotimaassa voi löytyä kesällä mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta, sillä verta voi luovuttaa myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella. Kesällä verenluovuttajan on lisäksi hyvä muistaa, että helteiset kelit ja auringonpalvonta edellyttävät runsasta nestetankkausta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme