Aalto-yliopisto

Uuteen lastensairaalaan luotiin rauhoittava äänimaailma: meren kohinaa, linnun laulua ja viidakon huhuiluja

Jaa

Äänimaailma nojaa tutkittuun tietoon luonnon äänten herättämistä ajatuksista ja muistoista, ja sen suunnittelivat ja toteuttivat Aalto-yliopiston opiskelijat.

Uuden lastensairaalan pääaulan suuren akvaarion ympärille asetetuissa äänisuihkuissa voi kuulostella askelten rahinaa ja meren ääniä. Ylempien kerrosten odotustiloissa soi muumitarinoiden inspiroimia ääniä viidakon huhuilijoista avaruuden lauluun. Äänet vievät potilaiden ajatukset poutapäiviin ja leikkihetkiin.

”Äänimaailman tavoitteena on parantaa lapsipotilaiden viihtymistä ja vähentää hoitotoimenpiteiden tai tutkimusten odottamiseen liittyvää levottomuutta”, kertoo Uuden lastensairaalan toiminnallisesta suunnittelusta vastannut projektipäällikkö, lastentautien dosentti Pekka Lahdenne.

”Tiedossamme ei ole, että missään muualla maailmalla olisi toteutettu yhtä laaja-alainen äänimaailma sairaalaympäristöön. Tämä on aivan ainutlaatuinen hanke.”

Lokkeja ja gekkoja

Pääaulan merelliset äänet on äänitetty Harakan saaressa Helsingissä. Toisen kerroksen viidakon äänimaailmasta voi tunnistaa gekon kutsuäänen. Esimerkkejä eri kerrosten äänimaailmoista voi käydä kuuntelemassa täällä.

Sairaalaa varten räätälöity äänisisältö nojaa tutkittuun tietoon luonnon äänten herättämistä miellyttävistä ja rauhoittavista ajatuksista ja muistoista. Lisätyt äänet ovat lempeitä, hienovaraisia ja mielikuvitusta ruokkivia, ja niitä voi kuunnella ympäri sairaalarakennusta huolella valituissa tiloissa sekä hisseissä. Äänten sisältö vaihtelee sairaalan eri kerrosten mukaan ja noudattelee sairaalan visuaalista ilmettä, vuorokauden rytmiä ja vuodenaikojen vaihtelua.

”Äänimaailma on toteutettu kaleidoskooppimaisesti, eli kuulokuva ei koskaan toistu täysin samanlaisena”, kertoo lehtori Antti Ikonen Aalto-yliopistosta.

Potilaiden, vanhempien ja henkilökunnan kokemuksia äänimaailmasta selvitetään seurantatutkimuksella, jonka tuloksia voidaan hyödyntää äänimaailman päivittämisessä.

”Lapsilta, heidän omaisiltaan ja henkilökunnalta kerättävä palaute on arvokasta, jotta voimme kehittää äänimaailmaa entistä enemmän kaikkien viihtymistä tukevaksi”, kommentoi Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja.    

Uuden lastensairaalan äänimaailman ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Aalto-yliopiston Medialaboratorion Sound in New Media -maisteriopiskelijat lehtori Antti Ikosen ohjauksessa. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat lisäksi melu- ja äänitutkija, Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja ja korvalääkäri, Helsingin yliopiston dosentti Miikka Peltomaa. Hanketta ovat tukeneet Genelec Oy, Panphonics Oy ja Järvenpään yrittäjät. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Ikonen, lehtori, Aalto-yliopisto
p. 050 566 3471
antti.ikonen@aalto.fi

Outi Ampuja, dosentti, Helsingin yliopisto
p. 0500 727 353
outi.ampuja@gmail.com

Jonna Suometsä, tiedottaja, HUS
p. 050 464 8658
jonna.suometsa@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopisto
PL 18000
00076 AALTO

09 47001, viestinta@aalto.fihttp://aalto.fi

Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme