ELY-keskukset

Uutelan kaivoksella lisätään tarkkailua (Kainuu, Lappi)

Jaa
Kainuun ja Lapin ELY-keskukset ovat hyväksyneet Elementis Minerals B.V. Suomen sivuliikkeen Uutelan kaivoksen laajennusvaiheelle tarkkailuohjelman. Kaivoksen toiminta laajenee uuden ympäristöluvan mukaiseksi nykyisen kaivospiirin alueella, joten tarkkailua on tarpeellista lisätä.
Uutelan kaivosalue Sotkamossa. Kuva © Mondo Minerals B.V. Branch Finland.
Uutelan kaivosalue Sotkamossa. Kuva © Mondo Minerals B.V. Branch Finland.

Kainuun ja Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (Kainuun ja Lapin ELY-keskukset) ovat antaneet päätöksen Uutelan kaivoksen laajentamisvaiheen tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä tarkkailuohjelmaksi.

Kainuun ja Lapin ELY-keskukset tekivät muutoksia ja lisäyksiä esitettyyn tarkkailusuunnitelmaan. Lisämääräyksiä tuli mm. kaivannaisjätteiden ja pohjavesivaikutusten tarkkailuun, kalataloustarkkailuun ja tarkkailuohjelman selkeyteen liittyen. Muutosten myötä kaivannaisjätteitä tullaan tarkkailemaan esitettyä laajemmin. Pohjavesiseurantaa määrättiin laajentamaan, mikäli vaikutuksia havaitaan nykyisillä havaintopisteillä. Sähkökoekalastuksia tehdään tarkkailusuunnitelmassa esitetyn lisäksi yhdellä kontrollialueella Mustinjoen Leppikoskella. Kalataloudellista ennakkotarkkailua tulee tehdä ennen toiminnan täysimittaista laajenemista, ja sen toteuttamisesta tulee toimittaa esitys kalatalousviranomaisen hyväksyttäväksi.

Tarkkailuvelvoite perustuu keväällä 2022 myönnettyyn ympäristölupaan, joka mahdollistaa toiminnan aloittamisen muutoksenhausta huolimatta. Ehtona tälle on lupamääräysten noudattaminen, joten tarkkailuohjelma on ollut tarpeen päivittää vastaamaan lupaehtoja. Toiminta pysyy kuitenkin toistaiseksi nykyisen kaivospiirin rajojen sisällä, eikä laajennusalueelle sijoittuvia uuden ympäristöluvan mukaisia toimintoja vielä aloiteta. Niiden ympäristövaikutuksiakaan ei siten voida vielä tarkkailla. Tällä hetkellä merkittävimmät muutokset toiminnassa ovat nykyisen sivukivialueen laajentaminen ja louhintamäärien lisääminen Uutelan olemassa olevasta louhoksesta. Kun toiminnan täysimittainen laajentaminen tulee ajankohtaiseksi, laaditaan uusi tarkkailuohjelma.

ELY-keskusten päätös on kuulutettu 24.3.2023 ja siihen voi tutustua 2.5.2023 saakka Kainuun ja Lapin ELY-keskusten Kuulutukset verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristönsuojeluviranomainen, ympäristöasiantuntija Mari Helin, p. 0295 023 895, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Lapin ELY-keskus
kalatalousviranomainen, kalastusbiologi Atte Juutinen, p. 0295 037 002, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Uutelan kaivosalue Sotkamossa. Kuva © Mondo Minerals B.V. Branch Finland.
Uutelan kaivosalue Sotkamossa. Kuva © Mondo Minerals B.V. Branch Finland.
Lataa
Sijaintikartta Uutela.
Sijaintikartta Uutela.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme