Keski-Suomen ELY-keskus

Uutta asfalttiteiden paikkausmenetelmää pilotoidaan Keski-Suomessa

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus ja Puuppolan Konepalvelu Oy ovat tehneet sopimuksen reikäpaikkausten pilottihankkeesta Keski-Suomen alueella. Pilotissa tehdään reikäpaikkauksia kuluvan talven ja tulevan kevään aikana. Johtoajatuksena on saada kestäviä reikäpaikkauksia nopealla toimenpideajalla kelissä kuin kelissä - myös vaikkapa paukkupakkasilla.

Kuva: Puuppolan Konepalvelu Oy
Kuva: Puuppolan Konepalvelu Oy

Kuvan kaltaisessa paikkaustyössä etualalla kulkee massa-auto ja takana törmäysvaimentimella varustettu suoja-ajoneuvo. Kuumamassa tehdään massa-auton sekoittimella ja uutta massaa voi tehdä tienpäällä tarpeen mukaan lisää. Paikkausmassa tiivistetään kuumennettuun reikään koneellisesti.

 – Tämä paikkausmenetelmä on ainakin osittain korvaajaehdokas talviajan yksittäisten reikien öljysora- ja valuasfalttipaikkauksille. Pilottiurakan aikana saadaan kokemuksia eri työtavoilla ja materiaaleilla tehdyistä paikkauksista, minkä perusteella menetelmälle löytyvät soveltuvat käyttökohteet, ylläpitovastaava Markus Simonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Ensimmäiset kohteet jo tehty

Ensimmäinen testipaikkaus tehtiin maantielle 630 Kuikan lavan suunnalla. Työn aikana pakkasta oli noin -14 astetta. Myös vilkkaammille väylille on jo ennätetty, sillä maantielle 637 Leppävedellä sekä valtatielle 4 Leivonmäellä on tehty yksittäisten reikien paikkausta.

Talvella päällysteet ovat kovilla useasti toistuvan veden jäätymisen ja sulamisen vuoksi. Reikiä voi syntyä hyvin yllättäen ja niiden paikkaaminen kestävästi huonoissa olosuhteissa on ongelmallista.

– Tulemme talven ja kevään aikana tekemään paikkauksia myös hyvin erilaisissa keliolosuhteissa. Niin pääsemme paremmin havainnoimaan paikkausmenetelmän kestävyyttä myös erilaisten säätilojen suhteen, Simonen toteaa.

Puuppolan Konepalvelu Oy:n video paikkausmenetelmästä: https://www.youtube.com/watch?v=FUl5LIqLsOY

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylläpitovastaava
Markus Simonen
p. 0295 026 536
Keski-Suomen ELY-keskus

Työpäällikkö
Jani Sihvonen
p. 040 124 4755
Puuppolan Konepalvelu Oy

Kuvat

Kuva: Puuppolan Konepalvelu Oy
Kuva: Puuppolan Konepalvelu Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Vaikuta nyt! Vesienhoidolla Keski-Suomen vedet hyvään tilaan13.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Avovesikausi koittaa pian! Sen myötä tulevat ajankohtaisiksi kysymykset muun muassa järvien veden laadusta, sinilevien esiintymisestä ja veden korkeudesta. Vedet – niin pinta- kuin pohjavedet – ovat kiinteä osa elämäämme. Pohjavesi on maakunnassamme laadultaan pääosin hyvää. Myös suurin osa järvistä ja joista on erinomaisessa tai hyvässä tilassa. Haasteita kuitenkin riittää, jotta EU:n vesienhoidon tavoite järvien, jokien, rannikkovesien ja pohjavesien hyvästä tilasta saavutetaan vuoteen 2027 mennessä. Vesien käyttäjien näkemyksiä kysytään nyt!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme