Uutta tietoa kalataloudesta, kestävästä kalastuksesta ja kalanviljelystä

Kalakantatutkimusten kohteena ovat olleet myös särki, ahven ja muikku sekä niiden saaliskapasiteetti sisävesillämme. Kuha ja muikku ovat sisävesien tuottavimpia saaliskohteita, mutta jo tovin kaupallista kalastusta on pyritty kohdentamaan myös järvissä runsaina esiintyviin särkikaloihin ja ahveneenkin. Tutkimuspäivillä esiteltävien uusien tulosten mukaan särki- ja ahvenkannat voivat toipua nopeasti lyhyen tehokalastusjakson jälkeen.
Koeverkkokalastuksin tehdyt yli 20 vuoden kalastoseurannat Jyväskylän Jyväsjärvellä, Alvajärvellä ja Tuomiojärvellä sekä Patajärvellä kertoivat särki- ja ahvenkantojen vaihtelusta ja Jyväsjärvellä toteutetun tehokkaan rysäpyyntijakson vaikutuksista. Särki- ja ahvenkannat palautuivat ennalleen muutamassa vuodessa kolmen vuoden tehokalastusjakson jälkeen. "Pienehköjen järvien pikkukalojen potentiaalinen saalis on alueellisesti hajanainen, mutta voisi sopia hyödynnettäväksi niin sanottuna kiertokalastuksena (pulse fishing), jossa 2–3 vuoden tehokkaan pyynnin jälkeen tulee ennallistumisjakso", kalabiologian ja kalatalouden professori Juha Karjalainen pohtii.
Särkeä ja muikkua olisi vara pyytää huomattavasti enemmänkin
Jyväskylän yliopisto on arvioinut sisävesien talouslajien saalispotentiaalia aikaisemminkin särjen, ahvenen ja muikun osalta. ”Vaikka arviot ovat parhaimmillaankin melko epätarkkoja, varovaisimmankin saalispotentiaaliarvion ja nykyisen kaupallisen ja vapaa-ajankalastuksen saalismäärän erotuksen perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin särkeä ja muikkua olisi vara pyytää sisävesiltä miljoonia kiloja enemmänkin. Näidenkin lajien hyödyntämisen tason määrää kuitenkin lopulta kaupallisen kalastuksen ja saaliin jalostuksen taloudellinen kannattavuus sekä usein myös kalastuslupajärjestelyt”, Karjalainen sanoo.
Nämä kalastuksen kestävyyttä tukevat tutkimukset ovat osa Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tukemaa Tutkimuksen ja kalastajien välinen kumppanuus (TUKALA) -innovaatio-ohjelmaa.
Kolmannen kerran järjestettävät Kansalliset kalatutkimuspäivät kokoavat yhteen kalatutkijat ja kaikki kalatiedosta kiinnostuneet kautta koko maan kuulemaan uusia tutkimustuloksia sekä keskustelemaan ajankohtaisista kala-, kalanviljely- sekä kalataloustutkimukseen liittyvistä asioista rapuja unohtamatta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Karjalainen: juha.s.karjalainen@jyu.fi, 0405134865
Tuula Väänänen: tuula.m.vaananen@jyu.fi
Timo J. Marjomäki: timo.j.marjomaki@jyu.fi
Tapio Keskinen: tapio.keskinen@luke.fi
Vesa HolmViestinnän asiantuntija
Puh:+358504733483vesa.j.holm@jyu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkimus: Vihreä kulutus painottuu brändeihin ja muotiin – Suomi erottuu vaatimattomilla vihreillä kuluttajilla12.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston ja LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan vihreä kuluttaminen on yleisempää Suomessa kuin Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, mutta myös ei-vihreiden kuluttajien määrä on huomattava. Vihreät kuluttajat olivat tyypillisesti paitsi ekologisuutta arvostavia, myös brändi- ja muotitietoisia. Näillä niin sanotuilla premium-vihreillä kuluttajilla oli keskivertoa paremmat tulot ja he olivat nuorempia kuin muut kuluttajat.
Liikunta ja kuidut muokkaavat suolistomikrobiston toimintaa – edistävät maksan ja koko kehon terveyttä12.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Yhteiselo ihmisen ja mikrobien välillä näkyy erityisesti suolistossa, jossa bakteerien tuottamat aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat koko kehon terveyteen. Väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten suolistomikrobisto reagoi liikuntaan ja ravitsemukseen sekä miten nämä muutokset voivat lievittää metabolista rasvamaksatautia. Tutkimus osoitti, että sekä fyysinen aktiivisuus että prebioottikuitujen lisääminen ruokavalioon muokkaavat mikrobiston aineenvaihduntaa, mikä voi parantaa metabolista terveyttä.
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme