Jyväskylän yliopisto

Uutta tietoa kalataloudesta, kestävästä kalastuksesta ja kalanviljelystä

Jaa
Kansallisilla kalapäivillä sinut parhaana palkitaan, lauloi Ultra Bra -yhtye hauesta. Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen järjestämillä Kansallisilla kalatutkimuspäivillä 20.–21.3.2023 ei tällä kertaa palkita ketään, mutta esillä on muun muassa kalastuksen kestävyys ja kalakantojen tila, hylkeet ja kaupallinen kalastus Itämerellä, kalojen vierasaineet ja niiden vaikutukset, kalankasvatuksen prosessivesien puhdistaminen, ravinteiden talteenotto ja kalojen hyvinvointi sekä lohikalojen elinympäristöt ja ekologia.
Särkisaalista Ähtärin hoitonuotalta. (Kuva: Tuula Väänänen / Jyväskylän yliopisto.)
Särkisaalista Ähtärin hoitonuotalta. (Kuva: Tuula Väänänen / Jyväskylän yliopisto.)

Kalakantatutkimusten kohteena ovat olleet myös särki, ahven ja muikku sekä niiden saaliskapasiteetti sisävesillämme. Kuha ja muikku ovat sisävesien tuottavimpia saaliskohteita, mutta jo tovin kaupallista kalastusta on pyritty kohdentamaan myös järvissä runsaina esiintyviin särkikaloihin ja ahveneenkin. Tutkimuspäivillä esiteltävien uusien tulosten mukaan särki- ja ahvenkannat voivat toipua nopeasti lyhyen tehokalastusjakson jälkeen.

Koeverkkokalastuksin tehdyt yli 20 vuoden kalastoseurannat Jyväskylän Jyväsjärvellä, Alvajärvellä ja Tuomiojärvellä sekä Patajärvellä kertoivat särki- ja ahvenkantojen vaihtelusta ja Jyväsjärvellä toteutetun tehokkaan rysäpyyntijakson vaikutuksista. Särki- ja ahvenkannat palautuivat ennalleen muutamassa vuodessa kolmen vuoden tehokalastusjakson jälkeen. "Pienehköjen järvien pikkukalojen potentiaalinen saalis on alueellisesti hajanainen, mutta voisi sopia hyödynnettäväksi niin sanottuna kiertokalastuksena (pulse fishing), jossa 2–3 vuoden tehokkaan pyynnin jälkeen tulee ennallistumisjakso", kalabiologian ja kalatalouden professori Juha Karjalainen pohtii.

Särkeä ja muikkua olisi vara pyytää huomattavasti enemmänkin 

Jyväskylän yliopisto on arvioinut sisävesien talouslajien saalispotentiaalia aikaisemminkin särjen, ahvenen ja muikun osalta. ”Vaikka arviot ovat parhaimmillaankin melko epätarkkoja, varovaisimmankin saalispotentiaaliarvion ja nykyisen kaupallisen ja vapaa-ajankalastuksen saalismäärän erotuksen perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin särkeä ja muikkua olisi vara pyytää sisävesiltä miljoonia kiloja enemmänkin. Näidenkin lajien hyödyntämisen tason määrää kuitenkin lopulta kaupallisen kalastuksen ja saaliin jalostuksen taloudellinen kannattavuus sekä usein myös kalastuslupajärjestelyt”, Karjalainen sanoo.

Nämä kalastuksen kestävyyttä tukevat tutkimukset ovat osa Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tukemaa Tutkimuksen ja kalastajien välinen kumppanuus (TUKALA) -innovaatio-ohjelmaa.

Kolmannen kerran järjestettävät Kansalliset kalatutkimuspäivät kokoavat yhteen kalatutkijat ja kaikki kalatiedosta kiinnostuneet kautta koko maan kuulemaan uusia tutkimustuloksia sekä keskustelemaan ajankohtaisista kala-, kalanviljely- sekä kalataloustutkimukseen liittyvistä asioista rapuja unohtamatta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Karjalainen: juha.s.karjalainen@jyu.fi, 0405134865
Tuula Väänänen: tuula.m.vaananen@jyu.fi
Timo J. Marjomäki: timo.j.marjomaki@jyu.fi
Tapio Keskinen: tapio.keskinen@luke.fi

Kuvat

Särkisaalista Ähtärin hoitonuotalta. (Kuva: Tuula Väänänen / Jyväskylän yliopisto.)
Särkisaalista Ähtärin hoitonuotalta. (Kuva: Tuula Väänänen / Jyväskylän yliopisto.)
Lataa
Särkisaalista Ähtärin hoitonuotalta. (Kuva: Tuula Väänänen / Jyväskylän yliopisto.)
Särkisaalista Ähtärin hoitonuotalta. (Kuva: Tuula Väänänen / Jyväskylän yliopisto.)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa19.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye