Uutta tietoa vuokramarkkinoista: vakuuden pidättäminen ja vuokrien korottaminen luultua harvinaisempaa
Tuoreen Vuokranantaja 2020 -kyselyn mukaan noin 80 % vuokranantajista on palauttanut viimeisimmän vuokrasopimuksen päättyessä koko vakuuden vuokralaiselleen. Vain alle 10 % vuokranantajista on joutunut pidättämään koko vakuuden. ”Puheet siitä, että vakuuden pidättäminen perusteetta vuokrasuhteen päättyessä olisi jokin yleinen vuokranantajien tapa, voidaan lopettaa”, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes.
”Vuokranantaja 2020 -kyselyn mukaan yleisimmät syyt vakuuden pidättämiselle ovat maksamattomat vuokrat ja huoneistolle aiheutettujen vahinkojen korjauskustannukset. Myös loppusiivouksen laiminlyönnin vuoksi vakuutta joudutaan pidättämään”, Hughes jatkaa.
Jos vuokranantaja joutuu pidättämään aiheutuneita kustannuksia, tulee vuokralaiselle toimittaa erittely kustannusten määrästä ja niiden perusteista. Vakuutta ei siis missään nimessä voi pidättää automaattisesti kokonaan, vaikka vuokralainen olisikin toiminut vuokrasopimuksen vastaisesti.
”Vakuudesta voi pidättää vain todelliset vuokranantajalle aiheutuneet vahingot, kuten maksamattomat vuokrat tai esimerkiksi ammattisiivoojan laskun, jos vuokra-asuntoa ei ole siivottu vuokrasuhteen lopuksi”, Hughes muistuttaa.
”Joskus vuokralainen voi ehdottaa viimeisten kuukausien vuokrien kuittaamista vakuudesta. Tähän ei kuitenkaan kannata suostua, sillä vuokranantajan tulee voida tarkistaa huoneiston kunto ennen vakuuden palauttamista. Käytännössä lopputarkastus kannattaa aina suorittaa yhdessä vuokralaisen kanssa sopimuksen päättyessä ja tämän jälkeen palauttaa vakuus viivytyksettä vuokralaiselle, jos kaikki on kunnossa”, Hughes kertoo.
Yksityinen vuokranantaja korottaa vuokraa maltillisesti ja ajautuu ongelmiin harvoin
Vuokramarkkinatilastojen perusteella yksityiset pienvuokranantajat ovat perinteisesti olleet vuokrankorotuksissaan markkinoiden maltillisimpia toimijoita. Vuokranantaja 2020 -kysely vahvistaa tätä kuvaa: suurin osa yksityisistä vuokranantajista ei korota vuokriaan edes vuosittain. Kyselyyn vastanneista 78 % ilmoitti korottavansa vuokraa harvemmin kuin kerran vuodessa.
”Yksityisillä vuokranantajilla on yleensä toiminnan pienimuotoisuuden vuoksi vain muutama vuokralainen, joista halutaan aidosti pitää kiinni. Pieni vuokrankorotus voikin muuttua nopeasti hyvin kannattamattomaksi, jos hyvä vuokralainen lähtee asunnosta sen vuoksi”, Hughes selittää.
Kokonaisuutena merkittävät ongelmat vuokrasuhteissa ovat harvinaisia vuokrasuhteiden määrään suhteutettuna. 92 % yksityisistä vuokranantajista ei ole joutunut viimeisen vuoden aikana purkamaan yhtäkään vuokrasopimusta.
”Yksityinen vuokranantaja toimii vuokramarkkinoilla pääsääntöisesti reilusti ja oikeudenmukaisesti. Suomessa tulisikin pitää huolta asuntosijoittamisen edellytyksistä eikä vaikeuttaa toimintaa liikaa esimerkiksi tarpeettoman tiukalla velkasääntelyllä. Kaikki tällaiset toimet satavat ulkomaalaisten rahastojen laariin ja edistävät suomalaisen asuntokannan omistuksen sekä verotulojen siirtymistä ulkomaille”, Hughes linjaa.
Vuokranantaja 2020 -kyselyyn osallistui 3150 vuokranantajaa ympäri Suomen. Vakuusmaksun pidättämisestä kysyttiin nyt vuokranantajilta ensimmäistä kertaa osana vuosittaista kyselyä. Lisää tuloksia löytyy osoitteesta vuokranantajat.fi/markkinatietoa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna HughesToiminnanjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:0400 440 903sanna.hughes@vuokranantajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 20 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Pääkaupunkiseudun vaikeudet näkyvät Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – Helsinki syöksyi4.7.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Helsinki on pudonnut peräti 12 sijaa ja löytyy nyt sijalta 23. Rovaniemi on puolestaan noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi, syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan, ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Pohjalaiskaupungit Kokkola ja Seinäjoki vahvassa nousukiidossa Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa4.7.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Kokkola on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa suurella harppauksella kahdeksanneksi ja Seinäjoki kolmanneksitoista. Rovaniemi puolestaan nousi ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Hämeenlinna loikkaa Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin kuudenneksi – ohitti pääkaupunkiseudun3.7.2025 10:14:17 EEST | Tiedote
Hämeenlinna on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa suurella harppauksella kuudenneksi. Rovaniemi puolestaan nousi ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Tampere menetti kärkipaikan Rovaniemelle Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa3.7.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Rovaniemi on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Oulu nousi jo toiselle sijalle Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa2.7.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Rovaniemi on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme