Oulun yliopisto

Uutta viranomaisverkkoa testattiin suuronnettomuusharjoituksen yhteydessä

Jaa

Viranomaisten välisen kriittisen viestinnän verkkoja kehittävän PRIORITY-hankkeen viimeinen kenttätesti pidettiin Oulussa Oritkarin satama-alueella sekä Stora Enson Nuottasaaren tehdasalueella.

Robottikoira tutkimassa säiliön vuotokohtia. Kuva: Jouni A. Kemppainen
Robottikoira tutkimassa säiliön vuotokohtia. Kuva: Jouni A. Kemppainen

Kenttätestin alkutilanteessa satama-alueella tapahtui myrkkyvuoto. Trukki oli törmännyt konttiin ja alueella olevat anturit reagoivat myrkkykontin vuotamiseen ja antoivat hälytyksen hätäkeskukselle.

Hankkeessa tutkitaan ensisijaisesti viranomaisille suunnattuja kriittisiä viestintäratkaisuja. Tärkeänä tavoitteena on täydentää nykyisiä kriittisiä puhe- ja viestipalveluja laajakaistan dataominaisuuksilla hyödyntämällä kaupallisia langattomia 5G-verkkoja.

Pelastusviranomaiset luovat onnettomuuspaikalle nopeasti oman paikallisen verkon taktisten tukiasemien avulla. Näin taataan rajatulla alueella rajatulle joukolle laadukas radiopeitto, jolla voidaan varmistaa esimeriksi riittävä videon välityskyky ja siten tehostaa operatiivista toimintaa sekä eri viranomaisten välistä yhteistyötä.

Hankkeen aikana on jo kahdessa aiemmassa kenttätestissä eri tilanteissa testattu ja tutkittu verkon tuomista ja luomista onnettomuuspaikalle (mellakkatilanteeseen) sekä maaseutuympäristöön. Kenttätesteissä on hyödynnetty monipuolisesti paikallisesti rakennettua 5G-verkkoa sekä uusia viestintäratkaisuja ja dronejen käyttöä tilannekuvan luomisessa ja tiedon välittämisessä reaaliaikaisesti kunkin viranomaisen ja pelastustoimijan omiin laitteisiin. Rajatun alueen verkon pystytys vie vain varttitunnin.

-PRIORITY-hankkeen kolmannessa kenttätestissä satamaan rakennettiin yksityisten verkkojen kokonaisuus tukemaan viranomaisten kommunikaatiota suuronnettomuustilanteessa, jossa hyödynnetään verkkoa puhekommunikaation ja muun data liikenteen lisäksi ajoneuvojen, traktoreiden ja dronejen, etäohjaukseen. Kenttätesteissä opittiin, että etäohjauksen kannalta on tärkeää taata pienet viiveet sekä kattava verkon peitto operaatioalueella. Kenttäteissä saatiin rakennettua toimiva järjestelmä suuronnettomuustilanteisiin. Hienoa hankkeessa ja kenttätesteissä on ollut myös yhteistyö tutkimuksen, yritysten ja loppukäyttäjien välillä, sanoo Centria-ammattikorkeakoulun TKI-päällikkö ja langattoman tietoliikenteen asiantuntija Marjo Heikkilä.

-Hankkeen aikana on testattu ja käytännössä osoitettu toimiviksi ratkaisuja laadukkaan paikallisen radiopeiton toteuttamiseksi. Käyttökohteina voivat olla viranomaisten operaatiot alueilla, joilla syystä tai toisesta nykyisen viranomaisverkon peitto on puutteellinen. Samoin voidaan ratkaisuja käyttää maa- ja metsätaloudessa laajakaistayhteyden varmistamiseksi syrjäisillä alueilla. Seuraavaksi uskomme, että kumppaniyritykset edelleen jalostavat ratkaisuja tuotekehityksessään. Aihe on kansainvälisesti kiinnostava ja odotamme positiivista vaikutusta myös kumppaneidemme vientiliiketoimintaan, täydentää Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksen (CWC) tutkimuspäällikkö Harri Posti.

Kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä PRIORITY kuuluu Business Finlandin Digital Trust -ohjelmaan. Oulun yliopiston koordinoiman hankkeen konsortioon kuuluu neljä muuta tutkimuskumppania: VTT, Centria-ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu. Lisäksi mukana on 15 yritystä ja viranomaisia. Hankkeen yhteistyötahoja ovat Airbus, Agco, Bittium, Digita, Exfo, Goodmill, Keysight, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Puolustusvoimat, Pelastustoimi, Elisa, Erillisverkot, Fairspectrum, Verkotan sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto.

Monipuolinen yhteistyö varmistaa, että kriittisen kommunikaation alalla toimivat kehittävät yhteisiä järjestelmiä ja konkreettisesti toimivia ratkaisuja. Kansainvälinen yhteistyö avaa lisäksi mahdollisuuksia suomalaisille teollisuustoimijoille päästä uusille markkinoille. PRIORITY toimii myös yhteistyössä Suomen laajuisen 5G-testiverkkoekosysteemin kanssa, jossa 5G-teknologiaa voidaan todentaa uusien ominaisuuksien ja vertikaalisten sovellusten kehittämisessä. Projekti päättyy kuluvan vuoden lopussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Robottikoira tutkimassa säiliön vuotokohtia. Kuva: Jouni A. Kemppainen
Robottikoira tutkimassa säiliön vuotokohtia. Kuva: Jouni A. Kemppainen
Lataa
Etäohjattava traktori kontin siirtotestissä. Dronella välitetään kuvaa tilanteesta. Kuva: Marika Hautala / Centria
Etäohjattava traktori kontin siirtotestissä. Dronella välitetään kuvaa tilanteesta. Kuva: Marika Hautala / Centria
Lataa
Muun muassa lämpökameralla varustetu robottikoira. Kuva: Marika Hautala / Centria
Muun muassa lämpökameralla varustetu robottikoira. Kuva: Marika Hautala / Centria
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Mihin suuntaan 6G-tutkimus on menossa?1.12.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tehty 6G-tutkimusta jo neljä vuotta. Painotuore viides 6G Waves -julkaisu esittelee tutkijoita, visioita, tapahtumia ja tietysti tulevaisuutta. Lehti käsittelee alan viimeisimpiä uutisia ja avaa tutkimuksen tulevaisuuden suunnitelmia esittelemällä neljä isoa kokonaisuutta, joihin tutkimus on jaettu. Edellisen numeron teemana olivat erilaiset demot. Nyt halutaan kirkastaa tutkimusteemojen sisältöjä.

Kutsu: Vetytutkimus Oulun yliopistossa to 8.12. klo 8.30–10 livenä ja online30.11.2022 06:20:00 EET | Kutsu

Oulun yliopisto on yksi tärkeimmistä vetytutkimuksen keskuksista Suomessa. Useiden eri alojen professorit ja tutkijat esittelevät vetytutkimuksen edistysaskeleita to 8.12.2022 klo 8.30–10 paikan päällä ja verkossa. Vetytalous nähdään tulevaisuudessa nousevan osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Media on lämpimästi tervetullut kuulemaan ja keskustelemaan vetytutkimuksesta!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme