Uutuuskirja tarjoaa uuden näkökulman Alvar Aallon arkkitehtuurin suhteesta luontoon

Alvar Aalto – Mittapuuna luonto -kirja esittelee ensi kertaa kattavasti Aallon tuotantoa puutarhataiteen ja maisema-arkkitehtuurin kannalta. Suunnittelutyöhönsä ja näkemyksiinsä hän sai vaikutteita niin Suomen luonnosta kuin Välimeren maiden kulttuurimaisemista, antiikin maailmasta tai Japanin puutarhoista. Hänen asenteensa on yleispätevä ja edelleen ajankohtainen: ”Valkoinen pöytä opetti minulle, että luontoa kohtaan täytyy osoittaa hienovaraisuutta, että elämää täytyy vaalia – mutta ei teknisin keinoin.”
Alvar Aallolla oli hyvin tietoinen, luontoon perustuva arkkitehtuuri-ideologia. Hän palasi luontoteemaan toistuvasti kirjoituksissaan ja lausunnoissaan läpi koko elämänsä. Kaikissa töissään hän korosti rakennuspaikan ja maiseman luonnonolosuhteita ja historiaa. Hän näki tehtäväkseen rikastuttaa arkkitehtuurin kautta paikkoja ja maisemia ja jalostaa niitä edelleen luovalla maisema-arkkitehtuurilla.
Runsaasti kuvitettu kirja on merkittävä lisä laajaan Aaltoa käsittelevään kirjallisuuteen, ja siinä eritellään muun muassa Aino ja Alvar Aallon oman talon, Villa Mairean, Säynätsalon kunnantalon, Muuratsalon koetalon sekä Maison Carren puutarhataiteellisia ja maisema-arkkitehtonisia taustatekijöitä. Teoksen kirjoittajat ovat Aalto-asiantuntijoita Suomesta ja Ruotsista.
Historioitsija Rainer Knapas tarkastelee kirjoituksessaan Alvar Aallon lapsuutta ja kouluvuosia sekä selvittää Aallon omistautumista eurooppalaiselle kulttuurille.
Arkkitehtuurin historiaan perehtynyt arkkitehti Vilhelm Helander tarkastelee Aallon kiinnostusta välimerelliseen kulttuurimaisemaan historiallisesta näkökulmasta ja osoittaa, miten Aallon tapa käsitellä maisemaa työssään on eurooppalaisen humanistisen perinteen läpäisemä.
Maisema-arkkitehtuuriin erikoistunut arkkitehti Tom Simons on tutkinut, miten Alvar Aalto tutustui puutarhataiteeseen nuorena opiskelijana ja uransa alkuvuosina 1920-luvulla. Hän kuvailee puutarhoja, jotka Aalto suunnitteli yhdessä Aino ja Elissa Aallon kanssa, ja osoittaa, miten merkittävä asema niillä on 1900-luvun puutarhataiteen ja maisema-arkkitehtuurin historiassa.
Islamilaiseen kulttuuriin perehtynyt arkkitehti ja arkkitehtuurihistorioitsija Johan Mårtelius analysoi Aallon töitä, joissa on havaittavissa tämän kiinnostus islamilaiseen arkkitehtuuriin ja puutarhataiteeseen.
Alvar Aallon näyttelyitä pitkään kuratoinut taidehistorioitsija Teija Isohauta kirjoittaa Suomessa ja ulkomailla pidetyistä Aalto-näyttelyistä ja siitä, miten niissä on käsitelty luonnon ja kulttuurin teemoja.
Kirja julkaistaan samaan aikaan sekä suomeksi että ruotsiksi.
Alvar Aalto – Mittapuuna luonto (ISBN 978-952-7226-69-8), kieli suomi
Alvar Aalto – Nature som måttstock (ISBN 978-952-7441-18-3), kieli ruotsi
Toim. Rainer Knapas & Tom Simons
Kirjoittajat: Vilhelm Helander, Teija Isohauta, Rainer Knapas, Johan Mårtelius, Tom Simons
156 sivua, 216 kuvaa
Parvs 2022
Arvioitu ilmestymispäivä 21.12.2022
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat



















Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Romantiikan ajan keskeisen taiteilijan Alexander Lauréuksen elämä ja teot kirjana14.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Taiteilija Alexander Lauréus (1783–1823) syntyi Turussa mutta lähti jo nuorena Tukholmaan, jossa hän loi menestyksekkään uran. Lauréus kuuluu romantiikan ajan keskeisiin taiteilijoihin, ja nyt ilmestynyt uuteen tutkimukseen perustuva julkaisu on ensimmäinen laajempi katsaus hänen urastaan.
Poliittisesta poeettiseen – uutuuskirjan esseissä tutkitaan palkitun mediataiteilija Maija Blåfieldin elokuvia12.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Maija Blåfieldin dokumentaarisissa elokuvissa etsitään ihmisen kokoista mittakaavaa erilaisiin tuhoutuvaisuuden ja olemassaolon haurauden kysymyksiin. Aiheet ulottuvat ilmastonmuutoksesta ja maailman pelastamisesta kertomusten ja muistin valtaan sekä todellisuuden hahmottamiseen. Käsittelytavassa on aina mukana lämpöä ja omaperäistä huumoria. Hänen teoksensa liikkuvat dokumenttielokuvan ja nykytaiteen välimaastossa. Niitä on esitelty lukuisilla elokuvajuhlilla sekä museoissa ja gallerioissa.
Metallin makua ja vaaran tunnetta – myyttisen nykyveistäjän, Markus Copperin elämä ja teot kirjana2.11.2022 13:00:21 EET | Tiedote
Kulttimaineen saavuttanut Markus Copper (1968–2019) oli yksi aikamme merkittävimmistä suomalaisista ja pohjoismaisista kuvanveistäjistä. Hänen veistostensa aiheet viittaavat lähihistorian traumaattisiin tapahtumiin, kuten matkustaja-alus Estonian uppoamiseen. Copper tunnetaan erityisesti suurista, tilaa hallitsevista teoksista, jotka hyödyntävät ääntä, mekaanista liikettä ja valoa.
Gösta Serlachiuksen taidesäätiön nykytaidekokoelma esitellään ensimmäisen kerran kirjamuodossa27.10.2022 11:27:54 EEST | Tiedote
Uutuuskirja "Kuusi katsetta kokoelmaan" esittelee Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan kuuluvia nykytaidehankintoja vuosilta 2010–2022. Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat esimerkiksi Eija-Liisa Ahtila, Riiko Sakkinen, Ville Lenkkeri, Marita Liulia ja Elina Brotherus. Kirjan on toimittanut Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.
Heikki Willamon ja Kikka Niittysen pakahduttavan kauniit ja hiljaisen arvoitukselliset valokuvat kirjana28.9.2022 11:45:31 EEST | Tiedote
Valokuvataiteilijat Heikki Willamo ja Kikka Niittynen ovat asuneet satavuotiaassa entisessä kansakoulussa Karjalohjalla lähes 30 vuotta. "Valon ja varjon talo" -kirja kertoo talon ja sen pihapiirin elämästä kahden valokuvaajan silmin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme