Uutuuskirja uranuurtaja-arkkitehti Wivi Lönnistä

Wivi Lönn kuului niiden lahjakkaiden nuorten arkkitehtien etujoukkoon, joka toi viime vuosisadan vaihteessa Suomeen täysin uuden arkkitehtuurikäsityksen. Hän oli myös Suomen ensimmäinen nainen, jolla oli itsenäinen arkkitehtitoimisto. Lönnin suunnittelijantyö jatkui 1800-luvun lopulta 1950-luvulle ja käsitti valtavan määrän toteutuneita suunnitelmia julkisista rakennuksista ja teollisuuden kohteista asuinrakennuksiin sekä yksityisiin kesähuviloihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Kuitenkin Wivi Lönn pudotettiin elinaikanaan säännönmukaisesti pois suomalaisen arkkitehtuurin historian yleisesityksistä.
Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti Renja Suominen-Kokkonen luo yleiskatsauksen Wivi Lönnin elämäntyöhön: opinnoista ensimmäisiin suunnittelutehtäviin, itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ja useiden merkkirakennusten arkkitehdiksi.
Arkkitehtuurimuseon vs. tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö Petteri Kummala keskittyy artikkelissaan Lönnin julkisiin rakennuksiin, joiden kautta hahmottuu keskeisiä piirteitä Lönnin arkkitehtuurin ominaislaadusta.
Rakennustutkija Anna-Leena Lehto tarkastelee Wivi Lönniä asuinrakennusten arkkitehtina. Tämä Lönnin tuotannon osa-alue on vähemmän tunnettu, vaikka se lukumäärällisesti muodostaakin selvästi laajimman kokonaisuuden hänen työluettelossaan.
Taidehistorioitsija Susanna Aaltonen paneutuu artikkelissaan Lönnin matkoihin. Matkustelu oli Lönnille suoranainen elämäntapa ja etenkin ensimmäiseen maailmansotaan saakka keskeinen keino ammatilliseen kehittymiseen.
Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Hanna Tyvelä keskittyy Lönnin uran tärkeimpiin yhteistyöverkostoihin. Vaikka Lönn etenkin uransa alkupuolella voitti useita kutsukilpailuita, hänen toimintansa arkkitehtina ei perustunut kilpailumenestykseen, vaan suoriin toimeksiantoihin.
Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Arkkitehtuurimuseossa sunnuntaina 22.5.2022 klo 11–12.30 (10/5/0 € tai Museokortti, ennakkoilmoittautuminen, Kasarmikatu 24, Helsinki). Teoksen kirjoittajat Susanna Aaltonen, Anna-Leena Lehto ja Hanna Tyvelä keskustelevat Wivi Lönnin elämäntyöstä.
Eläköön Wivi Lönn! -näyttely Arkkitehtuurimuseossa 29.4.2022–8.1.2023
Arkkitehtuurimuseo järjestää lisäksi 20.–22.5.2022 viikonlopun mittaisen festivaalin, jossa kokoonnutaan Wivi Lönnin ja hänen seuraajiensa työn äärelle pohtimaan monitaiteisesti ja -tieteisesti arkkitehtuurin ja sukupuolen suhdetta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat








Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Odotettu kirja esittelee Suomen Pankin kokoelman – kansakunnan taideaarteen1.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Aikaansa seuraten – Suomen Pankin taidekokoelma esittelee valikoiman Suomen Pankin noin 1 200 teosta käsittävästä kokoelmasta. Teos vie lukijansa taidematkalle läpi vuosikymmenten ja tyylisuuntien tietokirjailija Markku Valkosen johdattelemana. Yksittäisten maalausten, grafiikanlehtien ja veistosten lisäksi kokoelmaan kuuluu rakennukseen kiinteästi liittyviä monumentaaliteoksia. Samalla kun ne heijastavat aikansa taiteellisia pyrkimyksiä, ne kuvastavat maan historiaa ja yhteiskunnallisia arvoja.
Pompeji Roihupellossa – Merja Salonen Di Giorgion maalauksissa aikakaudet ja kulttuurit sulautuvat toisiinsa10.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Taidemaalari Merja Salonen Di Giorgio tutkii teoksissaan historian kerrostumia ja ihmisen jättämiä jälkiä kulttuuriympäristössä. Roihupelto–Pompeji-maalaussarjassa ja sitä esittelevässä uutuuskirjassa pääosassa ovat itähelsinkiläinen 1970-luvun pienteollisuusalue ja antiikin Pompejin kaupunki Vesuviuksen rinteellä.
Rosa Loy & Neo Rauch – Leipzigin koulun kirkkaimmat tähdet3.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Rosa Loy (s. 1958) ja Neo Rauch (s. 1960) ovat Saksan arvostetuimpia ja kansainvälisimpiä nykytaiteilijoita. Uutuuskirja esittelee taiteilijaparin, joka edustaa taidokkaista, esittävistä, mutta epätodellisen oloisista maalauksista tunnettua Leipzigin uutta koulukuntaa.
Tom of Finland – kansallissankarin kotiinpaluu!26.4.2023 09:58:09 EEST | Tiedote
Uusi kirja Touko Laaksosen (1920–1991) eli Tom of Finlandin elämästä ja tuotannosta esittelee kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen taiteilijan elämää ja tuotantoa. Tom of Finlandin ajattomat mieshahmot palaavat monissa rooleissaan yhä uudelleen osaksi kulttuurista kuvastoamme.
Salong 3+ – Nykytaiteen kauhukakaroiden verevä ura on koottu kirjaksi21.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Turkulainen SALONG 3+ -taiteilijaryhmä oli merkittävä ja aktiivinen toimija Suomen taidekentällä vuosina 1989–1995. Ryhmään kuuluivat Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson ja Ann Sundholm, jotka yhdessä toteuttivat omaperäisiä kolmiulotteisia teoskokonaisuuksia ja performansseja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme