Kustannusosakeyhtiö Parvs

Uutuuskirja uranuurtaja-arkkitehti Wivi Lönnistä

Jaa
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta arkkitehti Wivi Lönnin syntymästä. Uutuuskirja ”Wivi Lönn 1872–1966. Arkkitehti” on ensimmäinen Lönnin arkkitehtuuriin keskittyvä monografiateos, jonka kirjoittajia ovat Suomen johtavat Wivi Lönn -asiantuntijat.

Wivi Lönn kuului niiden lahjakkaiden nuorten arkkitehtien etujoukkoon, joka toi viime vuosisadan vaihteessa Suomeen täysin uuden arkkitehtuurikäsityksen. Hän oli myös Suomen ensimmäinen nainen, jolla oli itsenäinen arkkitehtitoimisto. Lönnin suunnittelijantyö jatkui 1800-luvun lopulta 1950-luvulle ja käsitti valtavan määrän toteutuneita suunnitelmia julkisista rakennuksista ja teollisuuden kohteista asuinrakennuksiin sekä yksityisiin kesähuviloihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Kuitenkin Wivi Lönn pudotettiin elinaikanaan säännönmukaisesti pois suomalaisen arkkitehtuurin historian yleisesityksistä.

Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti Renja Suominen-Kokkonen luo yleiskatsauksen Wivi Lönnin elämäntyöhön: opinnoista ensimmäisiin suunnittelutehtäviin, itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ja useiden merkkirakennusten arkkitehdiksi. 

Arkkitehtuurimuseon vs. tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö Petteri Kummala keskittyy artikkelissaan Lönnin julkisiin rakennuksiin, joiden kautta hahmottuu keskeisiä piirteitä Lönnin arkkitehtuurin ominaislaadusta. 

Rakennustutkija Anna-Leena Lehto tarkastelee Wivi Lönniä asuinrakennusten arkkitehtina. Tämä Lönnin tuotannon osa-alue on vähemmän tunnettu, vaikka se lukumäärällisesti muodostaakin selvästi laajimman kokonaisuuden hänen työluettelossaan. 

Taidehistorioitsija Susanna Aaltonen paneutuu artikkelissaan Lönnin matkoihin. Matkustelu oli Lönnille suoranainen elämäntapa ja etenkin ensimmäiseen maailmansotaan saakka keskeinen keino ammatilliseen kehittymiseen.

Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Hanna Tyvelä keskittyy Lönnin uran tärkeimpiin yhteistyöverkostoihin. Vaikka Lönn etenkin uransa alkupuolella voitti useita kutsukilpailuita, hänen toimintansa arkkitehtina ei perustunut kilpailumenestykseen, vaan suoriin toimeksiantoihin.

Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Arkkitehtuurimuseossa sunnuntaina 22.5.2022 klo 11–12.30 (10/5/0 € tai Museokortti, ennakkoilmoittautuminen, Kasarmikatu 24, Helsinki). Teoksen kirjoittajat Susanna Aaltonen, Anna-Leena Lehto ja Hanna Tyvelä keskustelevat Wivi Lönnin elämäntyöstä.

Eläköön Wivi Lönn! -näyttely Arkkitehtuurimuseossa 29.4.2022–8.1.2023

Arkkitehtuurimuseo järjestää lisäksi 20.–22.5.2022 viikonlopun mittaisen festivaalin, jossa kokoonnutaan Wivi Lönnin ja hänen seuraajiensa työn äärelle pohtimaan monitaiteisesti ja -tieteisesti arkkitehtuurin ja sukupuolen suhdetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Wivi Lönn vuonna 1915. 
Kuva: Keski-Suomen museo
Wivi Lönn vuonna 1915. Kuva: Keski-Suomen museo
Lataa
Uusi ylioppilastalo oli Wivi Lönnin ja Armas Lindgrenin 
ensimmäinen yhteistyö. Kuva: Aukusti Heinonen
Uusi ylioppilastalo oli Wivi Lönnin ja Armas Lindgrenin ensimmäinen yhteistyö. Kuva: Aukusti Heinonen
Lataa
Tampereen suomalaisen tyttökoulun portaikko. Kuva: Aukusti Heinonen
Tampereen suomalaisen tyttökoulun portaikko. Kuva: Aukusti Heinonen
Lataa
Estonia-teatteri nykyasussaan.
Kuva: Martin Siplane, Eesti arhitektuurimuuseum
Estonia-teatteri nykyasussaan. Kuva: Martin Siplane, Eesti arhitektuurimuuseum
Lataa
Tampereen paloaseman perspektiivipiirustus. Kuva: Pirkanmaan palolaitos
Tampereen paloaseman perspektiivipiirustus. Kuva: Pirkanmaan palolaitos
Lataa
Wivin Lönnin postikortti vuodelta1897. ”Ensimmäinen ulkomaanmatkani Tukholmaan. Asuin hotel Örnsköldissa viikon ja vietin aikani pääasiallisesti näyttelyssä. Päivä Drotningholmissa.”
Wivin Lönnin postikortti vuodelta1897. ”Ensimmäinen ulkomaanmatkani Tukholmaan. Asuin hotel Örnsköldissa viikon ja vietin aikani pääasiallisesti näyttelyssä. Päivä Drotningholmissa.”
Lataa
Suomen Naisarkkitehtien Yhdistys Architectan perustamissanat lausuttiin nuorempien naisarkkitehtien Wivi Lönnille toukokuussa 1942 järjestämien 70-vuotisyntymäpäiväjuhlien yhteydessä. Syntymäpäiville oli kutsuttu kaikki Suomen naisarkkitehdit juhlimaan arkkitehtuurin pioneerinaista.Kuva:  Kansallisarkisto
Suomen Naisarkkitehtien Yhdistys Architectan perustamissanat lausuttiin nuorempien naisarkkitehtien Wivi Lönnille toukokuussa 1942 järjestämien 70-vuotisyntymäpäiväjuhlien yhteydessä. Syntymäpäiville oli kutsuttu kaikki Suomen naisarkkitehdit juhlimaan arkkitehtuurin pioneerinaista.Kuva: Kansallisarkisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kustannusosakeyhtiö Parvs
Uudenmaankatu 26 A 3a
00120 HELSINKI

https://parvs.fi/

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Odotettu kirja esittelee Suomen Pankin kokoelman – kansakunnan taideaarteen1.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Aikaansa seuraten – Suomen Pankin taidekokoelma esittelee valikoiman Suomen Pankin noin 1 200 teosta käsittävästä kokoelmasta. Teos vie lukijansa taidematkalle läpi vuosikymmenten ja tyylisuuntien tietokirjailija Markku Valkosen johdattelemana. Yksittäisten maalausten, grafiikanlehtien ja veistosten lisäksi kokoelmaan kuuluu rakennukseen kiinteästi liittyviä monumentaaliteoksia. Samalla kun ne heijastavat aikansa taiteellisia pyrkimyksiä, ne kuvastavat maan historiaa ja yhteiskunnallisia arvoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme