Jyväskylän yliopisto

Uutuusteos pureutuu yliopistojen kansainvälistymisen ja opiskelijavalintojen tuntemattomampaan puoleen

Jaa

Kasvatusalan tutkimuksia -julkaisusarjan 80. teos Tuntematon korkeakoulutus tarkastelee korkeakoulutuksen kansainvälistymistä ja opiskelijavalintoja, ja tuo esiin näkökulmia, joita ei usein nosteta akateemiseen tai julkiseen keskusteluun.

Kirjassa kuvataan niitä haasteita ja mahdollisuuksia, joita kansainvälistymisestä seuraa korkeakouluille, niiden henkilökunnalle ja opiskelijoille.

— Kirjassa käydään kriittistä keskustelua yliopistojen opiskelijavalinnoista, valintajärjestelmästä ja opintourien pitkittymisestä, tiivistää kirjan toimittaja Jani Ursin.

Kirjan artikkelit herättävät pohtimaan sitä tuntematonta, joka johtuu korkeakoulupoliittisiin ihanteisiin, kuten korkeakoulutuksen yhdenvertaisuuteen, kansainvälistymiseen ja opintoaikojen nopeuttamiseen, sisältyvistä ristiriidoista. Artikkeleissa kuvataan esimerkiksi sitä, millaisia ideologisia jännitteitä syntyy, kun korkeakoulupoliittisin toimenpitein pyritään laskemaan korkeakouluopiskelijoiden aloitusikää.

— Kirjassa valotetaan opiskelijavalintauudistukseen liittyviä haasteita ja pohditaan kriittisesti, ovatko todistusvalinnat vain patenttiratkaisu koulutukseen pääsyn nopeuttamiseksi. Tällöin taka-alalle jäävät uudistuksen negatiiviset vaikutukset nuorten mielekkäiden opintopolkujen rakentumiseen, Jani Ursin sanoo.

Suomalainen korkeakoulutus on yllättävän kansainvälistä koulutuksen ja tutkimuksen näkökulmasta.

— Onko meille kuitenkaan selvää, mitä asioita korkeakoulu- ja tiedepolitiikassa halutaan edistää, kun puhutaan kansainvälistymisestä ja kansainvälisistä huipuista, kysyy kirjan toinen toimittaja Reetta Muhonen.

Kirjan artikkelit havainnollistavat myös korkeakoulututkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Kirjassa esitetyt empiiriset esimerkit auttavat ymmärtämään tutkimustiedon ja poliittisen päätöksenteon suhdetta arvovalintojen valossa.

— Ymmärrys poliittisen päätöksenteon arvosidonnaisuudesta tekee näkyväksi myös tutkimustiedon vaikutusmahdollisuuksien rajallisuuden. Tutkija tuottaa tietoa erilaisista vaihtoehdoista ja niiden seurauksista, mutta politiikassa päätetään, mitkä arvot nostetaan tärkeimmiksi, muistuttaa Reetta Muhonen.

Teos on suunnattu tutkijoille, opettajille, opiskelijoille sekä tiede- ja koulutuspoliittisille päättäjille ja korkeakoulujen kehittäjille.

Teostiedot:

Tuntematon korkeakoulutus. Jani Ursin & Reetta Muhonen (toim.). 2020. Teos on julkaistu Suomen kasvatustieteellisen seuran Kasvatusalan tutkimuksia -julkaisusarjassa numerolla 80.

Teoksen johdantoartikkeli Tuntematon tunnetuksi: kansainvälistyvän yliopiston ja kehittyvien opiskelijavalintojen haasteet (Reetta Muhonen & Jani Ursin) on avoimesti saatavissa JYX-julkaisuarkistosta https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/68981

Mediakappaleita voi tiedustella julkaisusarjan toimittajalta: Anu Keinänen, fera-julkaisusarja@jyu.fi, 040 835 3976

Julkaisujen myynti:

https://webshop.jyu.fi/julkaisut/suomen-kasvatustieteellinen-seura

https://www.ellibs.com/fi/book/9789525401899/tuntematon-korkeakoulutus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti, kollegiumtutkija Reetta Muhonen, puh. 050 535 8985, reetta.muhonen@utu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lähes neljän miljoonan euron rahoitus sosiaalityön tohtorikoulutukseen1.6.2020 12:25:53 EESTUutinen

Miten sosiaalityö voi hyödyntää kestävän siirtymän tutkimusta kamppailussa yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseksi? Jyväskylän yliopisto on saanut Euroopan komissiolta myönteisen lähes neljän miljoonan euron rahoituspäätöksen Kokkola yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön professori Aila-Leena Matthiesin johtamaan ja Jyväskylän yliopiston koordinoimaan tohtorikoulutushankkeeseen.

Toimiva työelämäyhteistyö oppimisen ekosysteemeissä28.5.2020 11:02:29 EESTTiedote

Valtakunnallisen eAMK – Oppimisen uusi ekosysteemi -hankkeen keskeisenä kehittämiskohteena on ollut ammattikorkeakoulujen välisen verkko-opiskelun ja siihen liittyvän digipedagogiikan kehittäminen sekä työelämäläheisyyden vahvistaminen. Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos selvitti hankkeessa mitä työelämälähtöiset oppimisen ekosysteemit voisivat olla, millaisia piirteitä niistä tunnistetaan ja miten ne toimivat.

Väitös: 29.5.2020 Tilinpäätösstandardien kääntäminen edellyttää laskentatoimen asiantuntijuutta27.5.2020 14:15:00 EESTTutkimus

Taloudellinen raportointi edellyttää myös muuta kuin puhtaasti talouteen tai normeihin keskittyvää asiantuntijuutta. Väitöstutkimus tarkastelee laskentatoimen kansainväliseen standardointiin liittyviä käytäntöjä ja IFRS-standardien kääntämiseen liittyviä haasteita. Poikkitieteellinen tutkimus tarjoaa uutta tietoa erityisesti kansainvälisten tilinpäätösstandardien kääntämisestä ja soveltamisesta.

Väitös 29.5.2020 Hyvä kuulo tukee ikääntyneiden elämänlaatua ja arjen aktiivisuutta27.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Arjen eri tilanteissa koetut kuulovaikeudet vähentävät ikääntyneiden henkilöiden liikkumista elinpiirissään sekä elämänlaatua. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöstutkimuksen mukaan kuulolaitteen käytöstä enemmän hyötyä kokevilla henkilöillä liikkumisaktiivisuus on suurempaa verrattuna niihin, joiden kokema hyöty on vähäisempi. Vähentynyt liikkumisaktiivisuus oli yhteydessä suurempaan masennusoireiden määrään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme