Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vaalan vankilan rakennus etenee aikataulussa − uuden vankilan peruskivi on muurattu

Jaa

Vaalan uuden vankilan peruskivi muurattiin juhlallisesti 18.11.2022. Moderni satapaikkainen vankila valmistuu vuoden 2024 syksyllä. Tavoitteena on, että vapautuessaan vangeilla on paremmat edellytykset rikoksettomaan elämään.

Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.
Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.

Vaalan vankilan peruskivi muurattiin 18. marraskuuta. Tilaisuudessa puhuivat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, Oulun rikosseuraamuskeskuksen johtaja Minna Saukko, Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila, rakennuksen rakennuttajan Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa, pääsuunnittelija, arkkitehti Juha Kujanpää ja toteuttajan Lujatalo Oy:n toimitusjohtaja Harri Savolainen.

– Tällä seudulla on pitkä perinne osana suomalaista vankeinhoitoa ja historian aikana vankeinhoidon sisällölliset tavoitteet ovat muuttuneet. Vaalan vankilassa tavoitteena on valmentaa ja kuntouttaa vankeja rikoksettomaan elämään yhdessä keskeisten verkostokumppanien kanssa. Koska karjanhoito ja maatalous eivät enää tänä päivänä ole vankeinhoidon keskiössä, oikeusministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö ovat varmistaneet, että Pelson vankilan 150 lapinlehmää ja 450 suomenlammasta ovat saaneet uuden kodin Ammattiopisto Lappian Louen tilalta Tervolasta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi.

Rakennettava Vaalan vankila korvaa nykyisen Vaalassa sijaitsevan Pelson vankilan. Uuteen vankilaan tulee yhteensä 100 vankipaikkaa miesvangeille. Henkilökuntaa vankilassa tulee olemaan noin 80. Uuden rakennuksen myötä vankilan henkilöstölle ja vangeille saadaan nykyaikaiset, turvalliset ja terveelliset toimitilat.

− Vaikka välimatka vanhan ja uuden vankilan välillä on vain kivenheitto, on matka toimintatapojen muutosten näkökulmasta huomattavasti pidempi. Uusi Vaalan vankila tulee erityisesti tilojen puolesta mahdollistamaan uudenlaisen, entistä kuntouttavamman toiminnan toteuttamisen ja tämän kautta Rikosseuraamuslaitoksen strategisten tavoitteiden toteutumisen, Oulun rikosseuraamuskeskuksen johtaja Saukko sanoi.

Peruskiven muurauksen yhteydessä peruskiven aikakapseliin upotettiin päivän paikalliset sanomalehdet, käytössä olevat metallirahat, rakennuksen peruskirja sekä vankilan toimintaan liittyviä esineitä.

Uuden vankilan tavoitteena vähentää uusintarikollisuutta

Vaalan uusi vankila toteutetaan Rikosseuraamuslaitoksen uudistetun vankilakonseptin pohjalta, jonka tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta. Vankilan toiminnalla ja tilaratkaisuilla tähdätään vankien rikoksettomaan elämään: vangit vapautuvat mahdollisimman hyväkuntoisina ja heillä on taitoja ja kykyä sopeutua ja löytää paikkansa yhteiskunnasta.

− Vankilan rakentamisessa on vahvasti läsnä myös ilmastonmuutoksen torjunta. Vähennämme kiinteistökannan energiankulutusta ja minimoimme ympäristökuormituksen. Kiinteistöön tulee esimerkiksi maalämpöjärjestelmä ja sähköä tuotetaan katolle asennettavien aurinkopaneelien aurinkoenergialla, Senaatti-Kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa kertoi.

Uuden vankilan tavoitteena on myös, että vankeusaika mahdollistaa digitaalisen yhteiskunnan kehityksessä mukana pysymisen. Sähköisten palveluiden avulla vangit voivat esimerkiksi pitää yhteyttä omaisiin ja vankilahenkilökuntaan sekä opiskella. Lisäksi vanki voi käyttää erilaisia sosiaali- ja kuntoutuspalveluja, kuten pankki- ja hyvinvointipalveluita sekä työn- ja asunnonhakua.

Vaalan vankila valmistuu alustavan aikataulun mukaan lokakuussa 2024, jolloin tilat luovutetaan Rikosseuraamuslaitoksen käyttöön.

Vaalan vankilan valmistumisen jälkeen vankilatoiminta siirtyy kokonaisuudessaan Pelson vankilasta Vaalan vankilaan. Valtiolla ei ole käyttöä Pelson vankilalle uuden vankilan valmistumisen jälkeen. Senaatti-kiinteistöt on aloittanut Pelson vankilan myynnin edellyttämät selvitykset.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Asko Miettinen, Rikosseuraamuslaitos, puh. 029 56 88453, asko.miettinen(a)om.fi
johtaja Minna Saukko, Oulun rikosseuraamuskeskus, puh. 029 56 82802, minna.saukko(a)om.fi
yksikönpäällikkö Nina Karppinen, Pelson vankila, puh. 050 576 7712, nina.karppinen(a)om.fi
rakennuttajapäällikkö Harri Karjula, Senaatti-kiinteistöt, puh. 0500 584 216, harri.karjula(a)senaatti.fi

Avainsanat

Kuvat

Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.
Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Antagning till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn börjar den 9 januari 2023 — de studerande får jobba praktiskt redan under utbildningen5.1.2023 07:36:24 EET | Tiedote

Till examensutbildning inom brottspåföljdsektorn kan man söka sig från 9 januari till 12 februari 2023 på webbplatsen för Brottspåföljdsområdets utbildningscentral på adressen rskk.fi. Utbildningen tar drygt ett år och kvalificerar för uppgifter inom övervakning och handledning på fängelserna, alltså jobb som väktare.

Uusilla naisille perustettavilla vankilaosastoilla huomioidaan naisten erityistarpeet19.12.2022 13:59:52 EET | Tiedote

Kuopion vankilaan perustetaan kolme uutta osastoa naisvangeille 1.1.2023. Uusista osastoista kaksi on osoitettu tutkintavangeille ja yksi vankeusvangeille. Yhteensä naisvankipaikkoja tulee 16 vangille. Osastojen perustaminen on osa Rikosseuraamuslaitoksen laajempaa vankipaikkauudistusta, jolla vastataan erityisryhmien tarpeisiin ja tutkintavankien vankiloihin sijoittamista koskevaan lainsäädäntöuudistukseen.

Kvinnors särbehov beaktas på nya fängelseavdelningar19.12.2022 13:59:30 EET | Tiedote

Det ska bli tre nya avdelningar för kvinnliga intagna i Kuopio fängelse från och med den 1 januari 2023. Två av avdelningarna ska vara för häktade och en för dömda. Sammantaget blir det 16 platser för kvinnliga intagna. Inrättandet av avdelningarna är ett led i Brottspåföljdsmyndighetens bredare fångplatsreform som svarar mot behoven hos särgrupper och lagstiftningsreformen som gäller placering av häktade.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme