Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vaarallisia töitä opetettaessa myös työsuojelun puutteet siirtyvät nuorille

Jaa
Työsuojeluviranomaiset valvovat oppilaitosten teettämien vaarallisten töiden turvallisuutta. ”Nuorten työssäoppimispaikoissa havaitaan samat työsuojeluun liittyvät ongelmat kuin aikuistenkin työpaikoilla”, kertoo ylitarkastaja Jan Mikkonen.

Kun oppilaitos teettää nuorella vaarallista työtä, on oppilaitoksen tehtävä asiasta ilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Työsuojeluviranomaiset saavat vuosittain vajaat tuhat ilmoitusta, joiden perusteella työsuojelutarkastukset kohdistetaan. Viimeisen parin vuoden aikana oppilaitosten teettämiin vaarallisiin töihin on tehty reilut 150 työsuojelutarkastusta.

Nuorten työssäoppimispaikoissa työsuojeluviranomaiset tarkastavat muun muassa työhön perehdyttämisen ja työtapaturmien torjunnan ja esimerkiksi sen, ovatko teetetyt työt ylipäätään sallittuja nuorille. Jotkut työt on katsottu niin vaarallisiksi tai haitallisiksi, että niiden teettämistä nuorilla on rajoitettu. Alle 16-vuotiaalla nuorella ei saa teettää lainkaan vaarallista työtä. Nuorelle vaaralliset työt on määritelty sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa.

”Työsuojelutarkastusten perusteella järjestelmällinen vaarojen selvittäminen ja arviointi sekä kemikaalien käyttöön liittyvät menettelyt kaipaavat erityistä huomiota työpaikoilla, jossa nuoret harjoittelevat tulevaa työelämää varten”, ylitarkastaja Jan Mikkonen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jan Mikkonen, sähköposti: jan.mikkonen@avi.fi p. 0295 018 163
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto: Elintarvikeketju tuottajalta kuluttajalle varmistetaan yhdessä9.6.2023 15:08:31 EEST | Tiedote

Alueellisen päivittäistavarahuollon verkoston vuoden kolmas kokoontuminen pidettiin 9.6.2023. Puheenjohtaja Terttu Savolainen kertoi aluehallintoviraston valmiusharjoituksesta Pohjoinen23, sekä Rokualla pidetystä viraston historian suurimmasta alueellisesta maanpuolustuskurssista. Hän toivotti MMM:n ylijohtaja Pentti Lähteenojan tervetulleeksi kertomaan maa- ja metsätalousministeriön varautumisesta päivittäistavarahuollon alalla. ”Aivan välttämätöntä on turvata jokaiselle ruoka, vesi ja energia, sekä varmistaa alkutuotannon, jalostuksen ja jakelun toiminta kaikissa häiriötilanteissa, puheenjohtaja Savolainen linjasi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme