Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vaasan eteläpuoleiset joet lähellä tulvakorkeuksia (Pohjanmaa)

Jaa

Kolmen vuorokauden 25.–27.10.2020 (sunnuntai–tiistai) sademäärät ovat monin paikoin Pohjanmaan rannikkoalueella 40–50 mm, mikä vastaa lähes keskimääräistä kuukauden sademäärää. Koska sadetta on tullut melko paljon jo aikaisemmin lokakuussa, niin uudet sateet päätyvät suoraan vesistöihin. Vaasan eteläpuolisen jokien vesipinnat ja virtaamat ovat nousseet nopeasti maanantaina 26.10. ja jatkavat nousuaan myös tänään tiistaina. Paikoitellen vettä voi nousta alaville pelloille, mutta laajoja tulvahaittoja ei ennusteiden mukaan ole ainakaan lähipäivinä odottavissa.

Maalahdenjoen vedenkorkeus (Köpingsbro) on viimeisen vuorokauden aikana noussut 70 cm ja virtaama on vuorokaudessa nelinkertaistunut (tiistaina aamulla 40 m3/s). Vesipinnat ja virtaamat jatkavat ennusteiden mukaan lievää nousua, mutta niiden ennustetaan jäävän pienemmäksi kuin helmikuussa 2020, jolloin mitattiin tämän vuoden edellinen tulvahuippu.

Teuvanjoen vedenkorkeus (Puskamarkki) on noussut vuorokaudessa 110 cm ja virtaama on vuorokaudessa kuusinkertaistunut (tiistaina aamulla 60 m3/s). Teuvanjoen virtaama on nyt yhtä suuri kuin tämän vuoden aikaisemmin suurin virtaama helmikuussa. Vesipinnat ja virtaamat nousevat todennäköisesti hieman ja saavuttanevat keskimäärin kerran 5 vuodessa toistuvan tulvakorkeuden.

Närpiönjoen vedenkorkeus (Allmänningsforsen) on noussut vuorokaudessa 60 cm ja virtaama on viisinkertaistunut (tiistaina aamulla 100 m3/s). Virtaaman ennustetaan nousevan mahdollisesti samalle tasolle kuin helmikuussa 2020.

Runsaat sateet näkyvät osittain myös muissa vesistöissä, kuten Lapväärtin-Isojoella ja Kyrönjoen yläosilla. Myös pitkään kuivuudesta kärsineet järvet ovat selvässä nousussa.

Yhteyshenkilöt

• Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794

• Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

• Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski sekä ohjauksen ja kansainvälisen yhteistyön johtaja Ismo Tiainen vierailivat Vaasassa18.8.2022 16:16:50 EEST | Tiedote

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski sekä ohjauksen ja kansainvälisen yhteistyön johtaja Ismo Tiainen vierailivat Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen Vaasan toimipaikassa tiistaina 16.8.2022. Tapaamiseen osallistuivat ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Karoliina Laakkonen-Pöntyksen lisäksi vastuualueen johtoryhmä sekä Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Miljöministeriets kanslichef Juhani Damski och direktör för styrning och internationellt samarbete Ismo Tiainen besökte Vasa18.8.2022 16:16:49 EEST | Tiedote

Miljöministeriets kanslichef Juhani Damski och direktör för styrning och internationellt samarbete Ismo Tiainen gjorde ett besök till NTM-centralen i Södra Österbottens kontor i Vasa i tisdags (16.8.2022). I mötet deltog Karoliina Laakkonen-Pöntys, direktör för NTM-centralens ansvarsområde för miljö och naturresurser samt ansvarsområdets ledningsgrupp och Vasa stadsdirektör Tomas Häyry.

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme