Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vaasan eteläpuoleiset joet lähellä tulvakorkeuksia (Pohjanmaa)

Jaa

Kolmen vuorokauden 25.–27.10.2020 (sunnuntai–tiistai) sademäärät ovat monin paikoin Pohjanmaan rannikkoalueella 40–50 mm, mikä vastaa lähes keskimääräistä kuukauden sademäärää. Koska sadetta on tullut melko paljon jo aikaisemmin lokakuussa, niin uudet sateet päätyvät suoraan vesistöihin. Vaasan eteläpuolisen jokien vesipinnat ja virtaamat ovat nousseet nopeasti maanantaina 26.10. ja jatkavat nousuaan myös tänään tiistaina. Paikoitellen vettä voi nousta alaville pelloille, mutta laajoja tulvahaittoja ei ennusteiden mukaan ole ainakaan lähipäivinä odottavissa.

Maalahdenjoen vedenkorkeus (Köpingsbro) on viimeisen vuorokauden aikana noussut 70 cm ja virtaama on vuorokaudessa nelinkertaistunut (tiistaina aamulla 40 m3/s). Vesipinnat ja virtaamat jatkavat ennusteiden mukaan lievää nousua, mutta niiden ennustetaan jäävän pienemmäksi kuin helmikuussa 2020, jolloin mitattiin tämän vuoden edellinen tulvahuippu.

Teuvanjoen vedenkorkeus (Puskamarkki) on noussut vuorokaudessa 110 cm ja virtaama on vuorokaudessa kuusinkertaistunut (tiistaina aamulla 60 m3/s). Teuvanjoen virtaama on nyt yhtä suuri kuin tämän vuoden aikaisemmin suurin virtaama helmikuussa. Vesipinnat ja virtaamat nousevat todennäköisesti hieman ja saavuttanevat keskimäärin kerran 5 vuodessa toistuvan tulvakorkeuden.

Närpiönjoen vedenkorkeus (Allmänningsforsen) on noussut vuorokaudessa 60 cm ja virtaama on viisinkertaistunut (tiistaina aamulla 100 m3/s). Virtaaman ennustetaan nousevan mahdollisesti samalle tasolle kuin helmikuussa 2020.

Runsaat sateet näkyvät osittain myös muissa vesistöissä, kuten Lapväärtin-Isojoella ja Kyrönjoen yläosilla. Myös pitkään kuivuudesta kärsineet järvet ovat selvässä nousussa.

Yhteyshenkilöt

• Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794

• Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

• Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

HELMI-livsmiljöprogrammet är i full gång i NTM-centralen i Södra Österbottens område25.11.2020 09:50:59 EETTiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten fick betydligt mer resurser år 2020 för att verkställa HELMI-livsmiljöprogrammet och tillhörande teman såsom METSO-programmet. Sammanlagt åtta personer rekryterades för att främja uppgifterna. Under innevarande år har teman myrmark, fågelvatten, vårdbiotoper samt vatten-, strand- och skogsteman startats upp. Utöver dessa har det satsats på att genomföra METSO-programmet, göra upp planer för Naturaområden och på att inventera art- och naturtyper.

HELMI-toimintaohjelma hyvässä vauhdissa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella25.11.2020 09:50:59 EETTiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus sai vuodelle 2020 merkittävästi resursseja HELMI elinympäristöohjelman ja siihen liittyvien teemojen kuten METSO-ohjelman toteutukseen. Tehtäviä edistämään rekrytoitiin yhteensä kahdeksan henkilöä. Kuluneen vuoden aikana on käynnistetty suo-, lintuvesi-, perinnebiotooppi-, vesi- ja ranta- sekä metsä -teemat. Näiden lisäksi on panostettu METSO-ohjelman toteutukseen, Natura-alueiden suunnitteluun sekä laji- ja luontotyyppi-inventointeihin.

Kompletterande samråd om den uppdaterande inventeringen av nationellt värdefulla landskapsområden börjar24.11.2020 13:17:11 EETTiedote

Miljöministeriet lägger 24.11 - -31.12.2020 fram den uppdaterande inventeringen av nationellt värdefulla landskapsområden (2016) och kompletteringarna av den till påseende. Avsikten är att den uppdaterande inventeringen som är föremål för samrådet ska ersätta inventeringen av nationellt värdefulla landskapsområden, som statsrådet godkände genom principbeslut år 1995.

Täydentävä kuuleminen valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista alkaa24.11.2020 13:17:10 EETTiedote

Ympäristöministeriö on asettanut 24.11. - 31.12.2020 väliseksi ajaksi nähtäville Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnin (2016) ja siihen tehdyt täydennykset. Kuultavana olevan päivitysinventoinnin on tarkoitus korvata valtioneuvoston vuonna 1995 periaatepäätöksellä hyväksymä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi.

Kannuksessa alkaa kuuleminen pohjavesialueiden luokituksista ja rajauksista23.11.2020 08:45:34 EETTiedote

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) alueen pohjavesialueet rajataan ja luokitellaan uudelleen. Uuden lainsäädännön myötä kaikkia pohjavesialueita tarkastellaan niiden suojelutarpeen ja vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden kannalta. Samalla tarkastellaan pohjavesialueilla esiintyviä pohjavesistä riippuvaisia ekosysteemejä. Nyt vuorossa ovat ne pohjavesialueet, joiden pääsijaintikunta on Kannus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme