Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan kauppatoria halutaan elävöittää suunnittelukilpailulla

Jaa

Vaasan kaupunki kaavailee suunnittelukilpailua Vaasan kauppatorin ympäristöön. Kilpailun tavoitteena on elävöittää ydinkeskustaa, tarjota tekemistä erityisesti lapsiperheille, sekä parantaa keskustan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Kaupunkiympäristölautakunta päättää kilpailun hyväksymisestä keskiviikkona 2.2.

Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen

Ajatus kilpailusta sai alkunsa toriin kohdistuvista muutospaineista. Näistä yksi oli vuonna 2021 tehdyn tutkimuksen tulokset, jotka osoittivat, että toriparkin rakenteet vaativat kunnostusta. Myös puuston kunto kartoitettiin arboristin toimesta ja nekin saivat kohtalokkaan tuomion.

– Melko perustavanlaatuisten kunnostustarpeiden yhteydessä nähtiin mahdollisuus torin ja sen ympäristön päivittämiseen keskeisenä osana laajempaa kävelykeskustan kokonaisuutta, maisema-arkkitehti Helena Iltanen kertoo.

Kilpailun tarkoituksena on löytää toteuttamiskelpoinen kokonaisratkaisu, joka kasvattaa ydinkeskustan elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta, tarjoaa virikkeitä erityisesti lapsille ja nuorille sekä lisää kaupunkiympäristön monimuotoisuutta. Tärkeää on kuitenkin huomioida myös alueen kulttuurihistoriallinen arvo ja nykyiset toritoiminnot.

Suunnittelualue käsittää kauppatorin lisäksi torin lähiympäristön. Suunnittelualueen rajauksesta päätetään lopullisesti kaupunkiympäristölautakunnassa.

Taustalla yrittäjiltä ja asukkailta saatu palaute

Kilpailuajatusta vauhditti myös asukkailta ja yrityksiltä saatu palaute ja toiveet keskustan elinvoiman ja viihtyisyyden parantamiseen.

Torin ja kävelykeskustan käyttäjiltä saaduissa palautteissa toria on pidetty usein liian tyhjänä tilana ja sinne on toivottu lisää toimintoja ja aktiviteetteja. Toisaalta alueen kulttuurihistorialliset arvot ja tietyt toritapahtumat vaativat riittävän isoa avointa tilaa. Tämän ristiriidan ratkominen on suunnittelussa keskeisessä asemassa.

– Pyrimme siihen, että erityisesti lapsiperheiden viihtyvyys ydinkeskustassa lisääntyy ja toisaalta keskustan yrittäjien liiketoimintamahdollisuudet paranevat. Asukkaita ja asiantuntijoita kuullaan monipuolisesti ja tarkalla korvalla suunnittelun aikana. Esimerkiksi yrittäjien edustaja on otettu mukaan kilpailun ohjausryhmään, kaupunkiympäristön toimialajohtaja Markku Järvelä kertoo.

Kulttuurihistorialliset arvot huomioidaan

Kauppatori ja puistikot ovat osa laajempaa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Torin ympäristö ja kulttuurihistorialliset arvot asettavatkin raamit suunnittelutyölle.

– On tärkeää, että alue säilyy korkeatasoisena ja omaleimaisena kaupunkiympäristönä. On selvää, että kilpailijat eivät voi lähteä täysin puhtaalta pöydältä ideoimaan, vaan suunnitelman tulee olla tasapainossa historiallisen ympäristönsä kanssa, Iltanen toteaa.

Kilpailu on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä Suomen Maisema-arkkitehtiliiton ja Suomen Arkkitehtiliiton kanssa. Kilpailuohjelma julkaistaan helmikuun aikana, mikäli kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy toteutussuunnitelman.

 

Yhteyshenkilöt

Maisema-arkkitehti Helena Iltanen +358 40 514 4656, helena.iltanen@vaasa.fi
Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso, +358 40 550 0757, paivi.korkealaakso@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Välkommen på evenemanget vid Alkula gård – som stöd för planläggningen samlas information in av områdets användare16.5.2022 16:46:15 EEST | Tiedote

Planläggningen ordnar i samarbete med Alkulas 4H-förening, Gamla Vasa förening och guiderna vid Korsholm och Vasa ett publikevenemang vid Alkula gård måndagen 23.5 kl. 17-19. Vid evenemanget presenteras målen för planläggningen som börjar senare i år för området vid Alkula, vi bekantar oss tillsammans med gården och dess omgivning, samt samlar information av områdets användare som stöd för planläggningen.

Tervetuloa yleisötilaisuuteen Alkulan tilalle 23.5. – alueen käyttäjiltä kerätään tietoa kaavoituksen tueksi16.5.2022 16:43:31 EEST | Tiedote

Kaavoitus järjestää yhdessä Alkulan 4H-yhdistyksen, Vanha Vaasa -yhdistyksen ja Vaasa-Mustasaari -oppaiden kanssa yleisötilaisuuden Alkulan tilalla maanantaina 23.5. klo 17-19. Tilaisuudessa esitellään myöhemmin tänä vuonna alkavan kaavoituksen tavoitteita Alkulan ympäristössä, tutustutaan yhdessä tilaan ja sen ympäristöön, sekä kerätään tietoa alueen käyttäjiltä kaavoituksen tueksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme