Väestötietojärjestelmän päivitys näkyy tänään väkiluvussa

Keskiviikkona 10.5.2023 väestötietojärjestelmään merkittiin kotikunnaksi tuntematon henkilöille, joilla ei ole ollut tunnettua asuinpaikkaa 1.1.2019 jälkeen ja joiden oleskelusta Suomessa ei ole saatu tietoa tämän jälkeen. Käytännössä kyse on henkilöistä, jotka ovat muuttaneet pois Suomesta, mutta eivät ole huomanneet tehdä maastamuuttoilmoitusta. Muutoksen myötä henkilöt poistuvat Suomen väkiluvusta.
Ajantasainen väestötietojärjestelmä helpottaa arkea ja päätöksentekoa
Väestötietojärjestelmä sisältää tiedot kaikista Suomen kansalaisista ja Suomessa asuvista ulkomaalaisista. Järjestelmään kerätään tieto syntymistä, kuolemista, muutoista, avioliitoista ja avioeroista sekä saaduista kansalaisuuksista. Sairaalat toimittavat tiedot syntyneistä lapsista väestötietojärjestelmään yleensä jo vuorokauden kuluessa syntymästä.
– Suomen väestötietojärjestelmä on maailman mittakaavassa harvinainen. Sen laaja hyödyntäminen yhteiskunnan eri toiminnoissa säästää rahaa ja vaivaa ja helpottaa kansalaisten arkea monin tavoin. Esimerkiksi yhdellä muuttoilmoituksella tieto uudesta osoitteesta menee väestötietojärjestelmän kautta automaattisesti kaikille viranomaisille, kertoo ylijohtaja Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta.
Väestötietojärjestelmä on tärkeä työkalu viranomaisten päätöksenteossa. Väestön määrää, ikäjakaumaa ja väestönmuutoksia koskevien tietojen ja tilastojen perusteella pystytään esimerkiksi kunnissa ennakoimaan palvelujen, kuten lasten- ja vanhustenhoidon, mitoittamista oikein. Väestötietojärjestelmän ansiosta oppivelvollisuusikään tulevien lasten perheet tavoitetaan, ja järjestelmän tietojen perusteella muodostetaan rekisteri äänioikeutetuista.
Valotaulu kertoo väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden määrän
Väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden ajantasaisen lukumäärän näkee Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta osoitteessa dvv.fi sekä Helsingin palvelupaikan katonrajassa loistavasta valotaulusta. Luku perustuu edellisen päivän rekisteritietoihin, ja se päivittyy joka aamu noin kello 5.
Väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden määrä on kuitenkin eri asia kuin Suomen virallinen väkiluku. Tilastokeskus tuottaa virallisen väkiluvun Digi- ja väestötietoviraston rekisteritietojen sekä muiden tietolähteiden ja analyysin perusteella. Myös väestöennusteesta vastaa Tilastokeskus.
– Valotaulussa ja dvv.fi-verkkosivuilla näkyvä lukema tuntuu kiinnostavan kansalaisia. Erityisesti kiinnostusta herättävät tasaluvut, ja virastomme sai runsaasti tiedusteluja esimerkiksi silloin, kun luku ylitti numerosarjan 5 555 555. Nyt tämä kotikuntatiedon muutos koskee yli 2 000 henkilöä, ja se näkyy tavanomaista päivittäistä vaihtelua merkittävämpänä laskuna lukemassa, kertoo Salovaara.
Vastaava muutos väestötietojärjestelmään tehtiin edellisen kerran 26.5.2020. Menettely perustuu kotikuntalain (201/1994) 9 a § 2 momenttiin.
Mikä väestötietojärjestelmä?
- Väestötietojärjestelmä on maamme eniten käytetty perusrekisteri, joka on tärkeässä roolissa yhteiskunnan toimintojen järjestämisessä.
- Väestötietojärjestelmä sisältää ajantasaiset henkilötiedot Suomen kansalaisista ja Suomessa vakinaisesti tai tilapäisesti asuvista ulkomaalaisista henkilöistä.
- Järjestelmässä on tiedot myös rakennuksista, rakennushankkeista, huoneistoista ja kiinteistöistä.
- Väestötietojärjestelmän tietoja käytetään koko yhteiskunnan tietohuollossa, esimerkiksi julkishallinnossa, vaalien järjestämisessä, verotuksessa ja oikeushallinnossa sekä tutkimuksessa ja tilastoinnissa.
- Väestötietojärjestelmä on perustettu vuonna 1969. Sitä ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. Toiminnoista säädetään laissa.
- Lue lisää väestötietojärjestelmästä: dvv.fi/vaestotietojarjestelma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo SalovaaraYlijohtaja, Palvelut
Väestötietopalvelut ja tietojen luovutukset
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Identifieringen i myndigheternas elektroniska ärendehanteringstjänster ändras – Aktivering av Suomi.fi-meddelanden föreslås för cirka 2,8 miljoner användare i samband med identifieringen5.5.2025 09:30:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 12 maj 2025 kommer cirka 2,8 miljoner personer att få ett förslag om att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden när de identifierar sig i den offentliga förvaltningens elektroniska e-tjänster. Målet med ändringen som utförs nu är att uppmuntra människor att i första hand ta emot myndighetspost elektroniskt.
Tunnistautuminen viranomaisten sähköisiin asiointipalveluihin muuttuu – Noin 2,8 miljoonalle ihmiselle ehdotetaan Suomi.fi-viestien käyttöönottoa tunnistautumisen yhteydessä5.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
12.5.2025 alkaen noin 2,8 miljoonaa henkilöä saa ehdotuksen ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, kun he tunnistautuvat julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin. Nyt tehtävän muutoksen tavoitteena on kannustaa ihmisiä siirtymään vastaanottamaan viranomaisposti ensisijaisesti sähköisesti.
Identification in authorities’ e-services to change – Around 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages once they have identified themselves5.5.2025 09:30:00 EEST | Press release
As of 12 May 2025, 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages when they identify themselves in public administration e-services. The aim of the current change is to encourage people to switch over to receiving official mail primarily electronically.
Utfärdandet av personbeteckning och hemkommun för utlänningar blev smidigare28.4.2025 10:30:00 EEST | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har gjort registreringen av utlänningar smidigare med flera åtgärder ifjol. Nu kan man få en personbeteckning i samband med ett besök på ämbetsverket på 12 orter. Dessutom styr de förnyade webbsidorna och instruktionsvideorna kunden till att uträtta ärenden på det sätt som motsvarar hens egen situation.
Henkilötunnuksen ja kotikunnan antaminen ulkomaalaisille sujuvoitui28.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto on sujuvoittanut ulkomaalaisen rekisteröintiä useilla toimilla viime vuonna. Nyt henkilötunnuksen voi saada virastossa käynnin yhteydessä 12 paikkakunnalla. Lisäksi uudistetut verkkosivut ja opastusvideot ohjaavat asiakasta omaa tilannetta vastaavaan asiointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme