Vähäsateisen syksyn myötä vesistöjen vedenkorkeudet keskimääräistä alempana Etelä-Savossa
Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat vähäsateisen syksyn jäljiltä ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana. Sääolot ovat kuitenkin alkaneet muuttua sateisemmaksi, jonka myötä luonnontilaisissa pienissä vesistöissä vedenkorkeudet lähtevät hiljalleen nousuun, mutta pysyvät todennäköisesti koko lokakuun ajan tavallista matalammalla. Saimaalla vedenkorkeus jatkaa ennusteiden mukaan laskuaan pitkälle marraskuuhun saakka. Myös pohjavesien pinnankorkeudet ovat alhaalla.

Mäntyharjun reitillä Synsiä ja Vahvajärvi epätavallisen alhaalla
Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 5 cm keskimääräistä alempana. Sen alapuolella sijaitsevalla Kyyvedellä lukema on 7 cm keskimääräistä alempi. Kyyveden ja Puulan välillä sijaitsevan Läsäkosken virtaama on noin 6 m3/s, joka on ajankohtaan nähden muutaman m3 verran keskimäärästä vähemmän.
Puulan pohjoispuolella sijaitsevan Synsiän vedenkorkeus on ollut erittäin alhaalla ollen nyt 23 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana. Järvellä on sivuttu yli sadan vuoden pituisen havaintojakson lokakuun alun alinta vedenkorkeutta.
Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on tällä hetkellä 8 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana (NN+94,41 m). Säännöstelyluvan mukaiseen raja-arvoon on vain vähän varaa, joten Kissakosken voimalaitoksella juoksutusta on jouduttu vähentämään voimakkaasti ja se on keskimääräistä tasoa pienempi (noin 11 m3/s). Alhaisen juoksutusmäärän myötä Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus on laskenut ollen nyt 22 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana.
Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on 1 cm keskimääräistä ylempänä ja siihen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 15 cm keskimääräistä alempana. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on 6 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana.
Sysmän reitin latvajärvi Suontee on 3 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta alempana.
Saimaallakin vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän tavallista alempana koko syksyn ajan
Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on 12 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana. Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus on 11 cm alempana kuin keskimäärin.
Saimaa on 20 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+75,67 m). Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän tavallista alempana koko syksyn ajan, ja marraskuun puoliväliin mennessä vedenkorkeuden on ennustettu laskevan vielä 5–10 cm.
Pohjavesien pinnankorkeudet myös alhaalla
Myös pohjavesimuodostumien pinnankorkeus on monin paikoin ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana, mutta kääntynee syyssateiden myötä nousuun.
Järvien pintalämpötilat laskeneet alle kymmenen asteen
Järvien pintalämpötilaa mittaavilla havaintoasemilla lämpötila oli 12.10. Kyyveden Haukivuorella 8,7 astetta ja vastaavasti Haukivedellä Savonlinnan Oravissa 8,8 astetta. Kyyvedellä lukema on 1,0 ja Haukivedellä 0,4 astetta lämpimämpi kuin keskimäärin järvien havaintohistoriassa tähän aikaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 204
Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, petri.nieminen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 211
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon jäätilanne parantunut tammikuun alusta31.1.2023 14:18:57 EET | Tiedote
Jäät ovat Etelä-Savon järvillä 3–6 cm paksumpia kuin tammikuun alkupuolella. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 24–44 cm välillä. Järven sisällä jäänpaksuuksissa voi kuitenkin olla huomattavia eroja. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Etelä-Savossa joulukuun lopussa noin 5 800 työtöntä27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savossa oli joulukuussa lopussa 387 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi selvästi marraskuun lopusta.
Jäätilanne kohentunut, mutta on edelleen keskimääräistä heikompi suurimmassa osassa Etelä-Savon järviä11.1.2023 14:24:24 EET | Tiedote
Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 20–30 senttimetrin välillä Etelä-Savon järvillä. Jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja järven sisällä. Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat edelleen tavallista alempana - mahdollinen sähköpula voi aiheuttaa muutoksia vesistöjen säännöstelyyn5.1.2023 11:15:37 EET | Tiedote
Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat edelleen tavallista alempana. Osa säännöstellyistä järvistä jää tavallista alemmalle tasolle talven ajaksi. Pohjavesien pinnankorkeudet ovat myös edelleen alhaalla.
Lumisateet ovat hidastaneet Etelä-Savon vesistöjen jäätymistä joulukuussa21.12.2022 11:20:57 EET | Tiedote
Etelä-Savon järvien jääpeitteen kokonaispaksuus vaihtelee järvestä riippuen 3–15 senttimetrin välillä. Myös järven sisällä voi jäänpaksuuksissa olla huomattavia eroja. Pertunmaan Peruvettä lukuun ottamatta jäänpaksuus on alueellisilla seurantapaikoilla 3–10 senttimetriä heikompi kuin vuosien 2000-2021 keskiarvo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme