Keski-Suomen ELY-keskus

Vahvuuksilla ja innovaatioilla myllerrysten ylitse

Jaa

Keski-Suomen vuoden 2022 ensimmäinen Alueelliset kehitysnäkymät -raportti valaa uskoa maakunnan elinkeinoelämään, vaikka jatkuvat ja päällekkäiset myllerrykset koettelevatkin. Metsä-, metalli- ja teknologiateollisuuden kannatellessa maakuntaa uudemmat ICT ja kyberala tekevät siitä entistä vahvemman. Mutta uhkakuviakin on.

Kun koronapandemia alkoi lopulta osoittaa helpottamisen merkkejä, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Nämä molemmat kriisit ovat heijastuneet vahvasti myös Keski-Suomeen, mutta samaan aikaan maakunnassa on investoitu voimakkaasti etenkin puu- ja biotalouteen sekä vihreään siirtymään.

Maakunnan viennin kasvun veturina on viime ajat ollut teknologiateollisuus. Keski-Suomen elinkeinorakenne on monipuolistunut ja palveluvaltaistunut, mutta teollisuus on edelleen vahva arvonluoja maakunnassa. Myös matkailussa nähdään paljon potentiaalia. Näin kiteytetään juuri julkaistussa Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät I/2022-raportissa.

Kriisit luovat myös mahdollisuuksia

Keski-Suomella on ongelma työvoimassaan: yhtäältä vaivana on sitkeän korkealla pysyttelevä työttömyys ja toisaalta työvoimapula. Kohtaanto-ongelmaan ei ole vain yhtä ainoaa syytä, mutta yksi selittävä tekijä on työikäisen väestön epätasainen jakautuminen.

– Maan sisäistä muuttoliikettä ja Keski-Suomen oppilaitoksista valmistuvia pitää kyetä hyödyntämään työvoimapulasta kärsiville aloille. Toisaalta koronapandemia on osoittanut, että vahvaa kiinnostusta maaseutuasumiseenkin on olemassa. Sitä pitää tukea esimerkiksi monipaikkaisuutta houkuttelevaa infraa vahvistamalla, johtava asiantuntija Päivi Hamarus ELY-keskuksesta toteaa.  

Ukrainassa käytävä sota on nostanut keskiöön aivan uudella tavalla huolto-omavaraisuuden merkityksen niin alku- kuin energiantuotannossa. Tämä saattaa olla uusi alku keskisuomalaiselle alkutuotannolle, jota on vaivannut näivettyminen jo pitkän aikaa. Energiantuotannon puolella Keski-Suomessa on lähtenyt liikkeelle useita tuulivoimahankkeita. Ne yhdistettynä turvetuotannon väliaikaiseen uudelleen tulemiseen sekä energiapuun lisääntyvään käyttöön tulevat piristämään Keski-Suomen maaseutua niin suoraan kuin välillisesti.

Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät I/2022-raportti: http://keskisuomi.info/julkaisut/alueelliset-kehitysnakymat/

Valtakunnalliset Alueelliset kehitysnäkymät -raportit:
https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat


Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija
Päivi Hamarus
p. 0295 024 657
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Tulvat ovat olleet Keski-Suomessa keskimääräistä korkeampia – suurten järvien vedenpinnat vielä nousussa16.5.2022 11:26:54 EEST | Tiedote

Runsaslumisen talven jälkeen oli odotettavissa tavanomaista korkeampia kevättulvia. Kuukausi sitten ennustettiin pahempia tulvia verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Tulvat ovat pääosin jo saavuttaneet huippunsa, mutta isojen järvien pinta on vielä nousussa. Tulva on kuitenkin voinut aiheuttaa tai tulee aiheuttamaan haittaa ja vahinkoa useiden järvien ranta-alueilla, varsinkin maataloudelle ja alimmille rantarakenteille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme