Vaikeaa endometrioosia hoidetaan robottikirurgialla
Pohjoissuomalaiset naiset saavat aiempaa nopeammin diagnoosin ja apua vaikeaan endometrioosiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Robottiavusteista kirurgiaa hyödynnetään naistentautien syöpäleikkausten lisäksi myös hyvänlaatuisten gynekologisten sairauksien hoidossa.

OYSissa robottikirurgia on laajentunut gynekologisten syöpäleikkausten lisäksi hyvänlaatuisten gynekologisten sairauksien hoidoksi – ensimmäisten sairaaloiden joukossa Suomessa. OYS lasten ja naisten osaamiskeskuksen apulaisylilääkäri Sari Koivurova ja erikoislääkäri Anna Terho aloittivat robottiavusteisen tähystyskirurgian viime vuonna.
Endometrioosissa eli kohdun limakalvon sirottumataudissa kohdun limakalvon kaltaiset pesäkkeet sijaitsevat tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, munasarjoissa, emättimen ja peräsuolen välissä sekä suolen tai virtsarakon seinämässä. Leikkaushoidon tavoitteena on poistaa kaikki näkyvä endometrioosikudos vatsaontelosta.
– Näkemyksemme mukaan robottiavusteisella tekniikalla saavutetaan hyötyä vaativan endometrioosin hoidossa syvällä lantiossa perinteisempään tähystysleikkaukseen verrattuna, mutta tutkimustietoa meillä ei vielä ole, Sari Koivurova ja Anna Terho sanovat.
Keskitetysti OYSissa
Vaativan endometrioosin hoito on keskitetty OYSiin. Potilaiden määrä on kaksinkertaistunut ja hoitojaksot ovat yli tuplaantuneet reilussa viidessä vuodessa. Keväällä 2016 avatun endometrioosipoliklinikan ja systemaattisen hoidon kehittämistyön kautta on saatu tuloksia, joihin potilaat ovat olleet tyytyväisiä.
– Potilaille on valtava helpotus, kun on paikka, josta saa keskitetysti asiantuntija-apua ja neuvoja, tiivistää erikoislääkäri Anna Terho.
OYSin erityisvastuualueen haastavimmat endometrioosipotilaiden hormoni,- lapsettomuushoidot sekä kirurgisen hoidon suunnittelu tehdään OYSissa. Sairaalaan tulevat ne naiset, joilla oireet ovat vaikeita eikä ensisijainen hormonilääkitys tehoa. Vaikeita oireita ovat muun muassa kovat kivut, suoliston, virtsantoiminnan tai lantionpohjan häiriöt.
Endometrioosi koskettaa noin kymmentä prosenttia hedelmällisessä iässä olevia naisia, sitä on lähes yhtä paljon kuin astmaa. Tyypillisimmät oireet ovat kovat kuukautiskivut. Edetessään – varsinkin ilman asianmukaista hormonihoitoa – tauti saattaa kroonistua, jolloin potilaat kärsivät jatkuvista lantionalueen kivuista sekä rakon tai suoliston oireista vaihdevuosi-ikään asti. Diagnoosi saadaan usein vasta noin 7–10 vuoden kuluttua oireiden alkamisesta, jolloin sairaus on saattanut edetä pitkälle.
– Olemme pystyneet tarkentamaan diagnostiikkaa selkeästi ja siten helpottamaan ja nopeuttamaan hoitoon pääsyä. Näin vältetään myös turhia lääkärissä käyntejä, Koivurova toteaa.
Moniammatillista tukea
Sairauden tehokas hoito vaatii moniammatillista yhteistyötä, mutkikkaita hormonihoitojen yhdistelmiä, lapsettomuuden hoitoa sekä vaativan kirurgian hallintaa. OYSissa hoidot ja leikkaukset suunnittelee eri erikoisalojen ammattilaisista koottu tiimi.
– Tarkka leikkaussuunnitelma ja leikkausten optimaalinen resurssointi vähentää riskejä ja varmistaa turvallisuutta, Sari Koivurova sanoo.
Robottikirurgian käyttöönoton myötä OYS naistentaudeilla tehdään tutkimusta, jossa robottiavusteisuuden tehoa ja turvallisuutta verrataan tavanomaiseen tähystyskirurgiaan. Tutkimusta tehdään myös endometrioosipotilaiden leikkauksenjälkeisestä kivunhoidosta ja sairauden epidemiologiasta ja geenitaustasta.
Lasten ja naisten osaamiskeskuksen leikkausosastolla tehdään syöpä- ja hyvänlaatuisten kasvainten leikkauksia, kohdunpoistoja ja leikataan lantionpohjan laskeumia. Endometrioosileikkauksia tekevät viikoittain gynekologit ja vatsaelinkirurgit yhdessä.
OYS on robottikirurgian keskus Suomessa. Yhä useampi potilasryhmä saa robottiavusteisista tähystysleikkauksista apua urologiassa, gastrokirurgiassa, gynekologiassa, tekonivelkirurgiassa sekä pään ja kaulan alueen erikoisalalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Koivurova, OYS apulaisylilääkäri, Lasten ja naisten osaamiskeskus, sari.koivurova@ppshp.fi
Anna Terho, OYS, erikoislääkäri, Lasten ja naisten osaamiskeskus, anna.terho@ppshp.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Aluehallitus päätti ateria- ja puhtauspalveluyhtiöistä ja linjasi henkilöstöasioita11.5.2022 20:17:33 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus kokoontui 11.5.2022 varapuheenjohtaja Paavo Kohon johdolla.
Hyvinvointialueelle valittiin palvelualuejohtajat 10.5.2022 16:47:43 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen rekrytoinnit etenevät.
Aluevaalikahvit Hailuodon kunnantalolla10.5.2022 14:26:02 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue tarjoaa vaalikahvit alueen asukkaille vilkkaimmin äänestäneessä kunnassa Hailuodossa.
Koronaepidemia jatkuu rauhallisena Pohjois-Pohjanmaalla10.5.2022 14:18:10 EEST | Tiedote
OYS luopuu säännöllisestä koronatiedottamisesta
Kutsu mediatilaisuuteen hyvinvointialueen strategiasta 13.5. kello 8.30–9.3010.5.2022 09:44:13 EEST | Tiedote
Kysy Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiasta ja valmistelun ajankohtaisista! Keskustelutilaisuus järjestetään Teamsilla perjantaina 13.5. kello 8.30–9.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme