Pirkanmaan ELY-keskus

Vaikeaa kelirikkoa luvassa Pirkanmaalle

Jaa

Syksyn ja alkutalven runsaat vesisateet ja kylmä keskitalvi aiheuttavat myös Pirkanmaan teille vaikean kelirikkokevään. Ensimmäisiä routaheittoja on jo tiestöllä nähtävissä.

– Vesimäärät olivat jo alkutalvesta monilla teillä suuria, ja koska tänä talvena lunta on ollut koko maassa, vettä tulee riittämään kevään sulamisvaiheessa”, sanoo maanteiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen Väylävirastosta.

Onkin ennustettavissa, että sorateillä pintakelirikon lisäksi tulee runkokelirikkoa, joka aiheuttaa haasteita erityisesti raskaalle liikenteelle. Tästä syystä raskaat kuljetukset kannattaa ajoittaa joko kelirikkoa edeltävään tai sen jälkeiseen aikaan. Vaikka tielle ei olisikaan asetettu vielä painorajoitusta, voi yksittäinenkin raskas kuljetus pehmenneellä tiellä vaurioittaa sitä niin, että painorajoitus joudutaan sen jälkeen asettamaan. Lisäksi tien vaurioituminen voi vaikuttaa tien liikennöitävyyteen kaikilla ajoneuvoilla.

Runkokelirikon aiheuttamat paikalliset rungon pehmentymät, reiät ja kohoumat vaikeuttavat sorateillä kaikkia liikkujia. Pintakelirikko näkyy sorateillä pehmeänä tai liejumaisena pintakerroksena, runkokelirikko koko tien kantavuuden heikkenemisenä. Tienkäyttäjien tuleekin sopeuttaa ajonopeus kelirikon edellyttämälle tasolle.

Sorateille luvassa painorajoituksia

Pirkanmaalla on runsaasti sekä pinta- että runkokelirikolle alttiita teitä. Kelirikon vakavuus riippuu kuitenkin suurelta osin kevään säistä. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset pitävät uhkaavan kelirikon kurissa. Myös paikalliset olosuhteet vaikuttavat merkittävästi kelirikon syntymiseen ja ajankohtaan. Aukeilla kuivilla paikoilla tie voi olla jo täysin kesäisessä kunnossa, kun kosteilla metsäisillä paikoilla kelirikko on vasta alkamassa.

Viime vuosina Pirkanmaalla on kelirikon vuoksi yleensä vuosittain asetettu painorajoituksia alle 40 kilometriä. Vuosi 2018 oli poikkeus. Silloin runkokelirikko oli poikkeuksellisen vaikea ja painorajoituksia kertyi kaikkiaan 282 tiekilometrille. Todennäköistä on, että tänäkin keväänä Pirkanmaan sorateille joudutaan asettamaan painorajoituksia ainakin tuo vuotuinen keskivertomäärä.

Päällysteiden kannalta kulunut perinteinen ja kunnon talvi on ollut hyvä, joskin syksyn ja alkutalven märät kelit kurittivat päällysteitäkin. Etenkin vähäliikenteisillä teillä ikääntyneet päällysteet voivat silti paikoin reikiintyä. Yhdessä sateen kanssa nollan molemmin puolin vaihtelevat lämpötilat ovat päällysteille myrkkyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tomi Alho
Tienpidon asiantuntija
Pirkanmaan ELY-keskus
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
p. 0295 036 218

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Maskipakko myös Pirkanmaan ELY-keskuksen joukkoliikenteeseen1.4.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on linjannut, että maskipakko tulee myös ELY-keskuksen hankkimaan Pirkanmaan seudulliseen joukkoliikenteeseen 6.4.2021 alkaen. Tampereen kaupunkiseudun NYSSE-liikenteessä maskipakko on jo käytössä. Laajentamalla käytäntö nyt myös Pirkanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueen seudulliseen joukkoliikenteeseen koronavirustartuntojen leviämistä maakunnassa pyritään estämään entistä tehokkaammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme