HSY

Vain kuivan puun poltto on energiatehokasta ja vähäpäästöistä – Näillä kolmella vinkillä tunnistat kuivan puun

Jaa
Moni saattaa tietämättään polttaa kosteaa puuta. Kuivaa asiaa -hankkeessa muistutetaan, että päästöjen ja energiatehokkuuden kannalta on oleellisen tärkeää, että kukin polttaa vain kuivaa polttopuuta.
Paras paikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Kuva: HSY
Paras paikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Kuva: HSY

- Mistä tunnistaa, onko puu kuivaa vai kosteaa? Tähän on kolme selkeää keinoa: paino, halkeilu ja ääni. Kuiva klapi on huomattavasti kevyempi kuin kostea klapi ja kuiva klapi myös halkeilee kärjestä. Kun kuivia klapeja lyödään yhteen, siitä kuuluu kaikuva ääni, kuvailee metsäasiantuntija Juhani Siivonen TTS Työtehoseurasta.

Helppo keino vähentää päästöjä – polta vain kuivaa puuta

Jos polttaa kosteaa polttopuuta, se ei lämmitä niin tehokkaasti kuin kuiva puu. Kostea puu myös nokeaa tulisijaa ja heikentää sen kuntoa.

- Puunpoltto vaikuttaa ilmanlaatuun, sillä siinä syntyy aina päästöjä ilmaan. Jos poltat kosteaa puuta, siinä syntyy erityisen paljon terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä niin sisä- kuin ulkoilmaankin. Polttamalla vain kuivaa puuta kukin voi helposti vähentää päästöjen määrää, ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen Helsingin seudun ympäristöpalveluista kertoo.

Puunpolttoa ei olla kieltämässä

Kuivaa asiaa -hakkeessa järjestetään asukkaille puunpolttoinfoja ja työpajoja pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa. Tilaisuuksissa kerrotaan, miten kukin voi käyttää tulisijaansa nykyistä tehokkaammin ja vähäpäästöisemmin. Helsingissä Pakilassa maaliskuussa pidetty asukasilta keräsi paikalle noin 60 asukasta. Seuraava pääkaupunkiseudun puunpolttoinfo järjestetään 1.10. Espoossa Lintuvaarassa.

- Varsinais-Suomessa pidetyissä puunpolttoinfoissa asukkaiden keskuudessa nousi esiin erityisesti huoli puunpolton kieltämisestä sekä puunpolton ympäristö- ja terveysvaikutuksista. Puunpolttoa ei olla kieltämässä, vaan opastusta lisäämällä pyritään vähentämään ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Kun käytämme tulisijaa oikein ja poltamme vain kuivaa puuta, saadaan enemmän energiaa vähemmillä päästöillä, Turun kaupungin ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto sanoo.

TTS:n, HSY:n ja Turun kaupungin yhteisessä Kuivaa asiaa -hankkeessa kehitetään asukkaille uusia polttopuupalveluita ja annetaan vinkkejä oikeaoppiseen säilytykseen ja polttoon. Tavoitteena on tehostaa polttopuun käyttöä ja vähentää poltosta aiheutuvia hiukkaspäästöjä ja parantaa siten pientaloalueiden ilmanlaatua. Hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto EAKR.

Näin tunnistat kuivan puun:

1. Paino. Kuiva klapi on huomattavasti kevyempi kuin kostea klapi. Esimerkiksi kuiva koivuklapi painaa noin puolikkaan maitopurkin verran ja kostea koivuklapi yli maitopurkin verran.

2. Halkeilu. Kuiva puu halkeilee kärjestä. Märkä tai vielä kostea puu on yhtenäistä.

3. Ääni. Kun kuivia klapeja lyödään yhteen, siitä kuuluu kaikuva ääni. Kosteiden klapien kohdalla ääni on kumea.

Lisätietoa:

- metsäasiantuntija Juhani Siivonen, TTS, puh. 044 431 4876. juhani.siivonen(at)tts.fi

- ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen, HSY, puh. 044 5643748, maria.myllynen(at)hsy.fi

- ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto, Turun kaupunki, puh. 040 652 6055, petra.sainisto(at)turku.fi

- kuivan puun tunnistamisesta kertova video: https://youtu.be/OvkTXgUSidY

- vinkkejä puunhankintaan, säilytykseen ja -polttoon: poltapuhtaasti.fi

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube-nocookie.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kuivan polttopuun tunnistaminen

Kuvat

Paras paikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Kuva: HSY
Paras paikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Kuva: HSY
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ilmastopäästöt vähenivät lähes 30 prosenttia – kaatopaikkakaasusta sähköä ja lämpöä31.3.2023 10:17:49 EEST | Tiedote

Vaikka pääkaupunkiseudulla syntyvä sekajäte ohjataan nykyisin jätevoimalaan poltettavaksi, Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikkatoiminnasta syntyy yhä ilmastopäästöjä. Päästöt kuitenkin vähenivät huomattavasti viime vuonna. Tämä johtuu siitä, että kaatopaikkakaasua syntyy aikaisempaa vähemmän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää kaasun tehokkaasti talteen ja hyödyntää energiana.

HSY:n hallituksen päätökset 31.3.202331.3.2023 09:56:57 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelu käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen hankitaan GRK Suomi Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2022. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tie

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 31.3.202328.3.2023 16:10:10 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 31.3.2023 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksymisestä ja lähettämisestä edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päättää lisäksi seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnasta: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelun hankinta käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen. Hallitus saa tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä

Leudot talvisäät pitivät puunpolton hiukkaspitoisuudet kurissa pääkaupunkiseudulla28.3.2023 09:15:09 EEST | Tiedote

Sähkönhinnan nousu sai monen pääkaupunkiseudun asukkaan kiinnostumaan puunpoltosta. HSY:n mittausten mukaan puunpoltto heikensi talvella pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin kylminä viikonloppuiltoina. Puunpoltosta aiheutuvat ilmansaasteiden pitoisuudet jäivät kuitenkin yleisesti odotettua alhaisemmiksi lauhan talven ja ilmansaasteiden laimenemiselle suotuisien sääolojen vuoksi.

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi23.3.2023 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme