Jyväskylän yliopisto

Väitös 10.12.2021: Eri sappihappojohdannaiset muodostavat erilaisia geelejä – lukuisia sovelluksia muun muassa lääketieteessä (Kuosmanen)

Jaa

Supramolekulaariset geelit ovat kiehtova tutkimuskenttä: lukemattomat eri yhdisteet pystyvät muodostamaan geelejä, joilla on hyvin vaihtelevia ominaisuuksia. Heikoin vuorovaikutuksin muodostuville supramolekulaarisille geeleille on löydetty monia sovelluskohteita lääketieteestä ympäristönsuojeluun.

Juuri näiden heikkojen vuorovaikutusten vuoksi supramolekulaarinen geelinmuodostus johtaa moniin mielenkiintoisiin sovelluksiin, joissa voidaan hyödyntää muun muassa geelien kykyä muodostua tai hajota ulkoisen ärsykkeen seurauksena.

FM Riikka Kuosmanen keskittyi väitöskirjatyössään sappihappojohdannaisten muodostamiin supramolekulaarisiin geeleihin. Steroidien ryhmään kuuluvat sappihapot ovat biologisesti ja kemiallisesti hyvin mielenkiintoisia yhdisteitä. Sappihapot ovat ihmiselimistössä tärkeitä monella tapaa. Monimutkaisen biosynteesin jälkeen kolesterolista muovautuu erilaisia sappihappoja, jotka auttavat rasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisessä.

Vaikka sappihapot ovat hyödyllisiä, niistä voi aiheutua myös hengenvaarallisia sairauksia esimerkiksi biosynteesin häiriöiden vuoksi. Sappihappoja on myös havaittu olevan monessa paikassa ihmiskehoa ruoansulatusjärjestelmän ja maksan ulkopuolella, kuten aivoissa. Tämän vuoksi lääketieteessä sappihapoilla ja niiden johdannaisilla on käytössä ja kehitteillä lukuisia käyttökohteita kuvantamisesta erilaisten syöpien hoitoon.

Rakenteella merkittävä vaikutus geelien pysyvyyteen

Kuosmasen väitöskirjatutkimuksessa valmistettiin sappihappojohdannaisia, joiden sivuketjun päässä ei ollut funktionaalista ryhmää. Sivuketjun pituus ja muoto vaihtelivat, jolloin voitiin vertailla erityyppisten sivuketjujen vaikutusta geelien muodostumiseen pääasiallisesti orgaanisissa liuottimissa.

Eri sappihapporunkojen havaittiin tuottavan erilaisia geelin muodostumiseen tarvittavia rakenteita: kuitumaisia ja pallomaisia. Lisäksi Kuosmanen havaitsi tutkittujen yhdisteiden muodostamien geelien olevan hyvin erilaisia niiden pysyvyyden suhteen.

Pidemmän sivuketjun sisältävät yhdisteet muodostivat pysyvämpiä geelejä, mikä havaittiin sekä häiritsemällä geelejä mekaanisesti että seuraamalla geelien hajoamista pitkällä aikavälillä. Näin ollen väitöskirjatyö tarjoaa uuden näkökulman geelejä muodostavien yhdisteiden suunnitteluun.

Taustatietoja

Riikka Kuosmanen valmistui filosofian maisteriksi 2014 Jyväskylän yliopistosta. Hänen pro gradu -tutkimuksensa käsitteli steroidipohjaisia metallogeelejä.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 465, Jyväskylä 2021, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8943-9 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8943-9

FM Riikka Kuosmasen väitöskirjan ”The Effect of Structure on the Gel Formation Ability and the Properties of Bile Acid Based Supramolecular Organogels” tarkastustilaisuus on Jyväskylän yliopistossa perjantaina 10.12.2021 kello 12 alkaen. Vastaväittäjänä on Tenure Track -professori Nonappa (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistonlehtori, dosentti Elina Sievänen.  Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riikka Kuosmanen
riikka.t.kuosmanen@jyu.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lisää kilometrejä vai vauhtia? Kummallakin tehokeinolla voi parantaa juoksukuntoa26.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin kestävyysharjoittelijoiden tekemiä kahden viikon peruskestävyys- ja intervallijaksoja suorituskyvyn ja palautumisen näkökulmasta. Kummallakin menetelmällä voidaan parantaa kuntoliikkujan kestävyyssuorituskykyä merkittävästi jo kahdessa viikossa, kun harjoituskuormaa kasvatetaan totutusta.

Lapsuuden laulut ovat ikääntyneille tärkeä voimavara26.1.2022 01:00:00 EET | Tiedote

FM Annika Tammelan väitöstutkimus osoittaa, että lapsuus- ja kouluvuosina opitut laulut ovat suomalaisille ikäihmisille merkityksellisiä, sillä ne kantavat vahvoja tunnemuistoja ja ylläpitävät omaa identiteettiä. Varhaisilta elinvuosilta tuttujen laulujen laulaminen ja yhdessä muistelu tarjoavat ikääntyneille kokemuksia osallisuudesta ja toimijuudesta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä heidän hyvinvointinsa kannalta.

Väitös 28.1.2022: Elintärkeät fosforivarannot ehtyvät – fosfori talteen jätevesistä uudella menetelmällä (Reuna)21.1.2022 08:05:00 EET | Tiedote

Sini Reuna kehitti väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän, jolla fosfori saadaan talteen jätevesistä entistä paremmin. Fosfori on kaikelle elämälle korvaamaton alkuaine, jota käytetään muun muassa lannoitteissa. Sen luonnolliset varannot maaperästä ovat hupenemassa. Siksi talteenotto toissijaisista lähteistä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan vastata kasvavaan fosfaattilannoitteiden kulutukseen ja varmistaa ruuan riittävyys myös tuleville sukupolville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme