Väitös 13.9.Poikkitieteellisyydessä opiskelijalle on vaikeaa usean tulkinnan samanaikaisuus (Kähkönen)

Opintoja aloittaville nanokoulutettavilla osoittautui vaikeaksi useampien oppiaineiden näkökulmien ylläpitäminen. Jos mahdollisia tulkintoja tuli ryhmässä esille useampia, keskustelu muuttui vaivaantuneeksi. Näissä tilanteissa opettajan vahvistus sille, että tilannetta on hyödyllistä tarkastella useammasta kulmasta, auttoi opiskelijoita eteenpäin.
Useamman tulkinnan ylläpitämistä yhtä aikaa pidetään merkittävänä poikkitieteellisen ajattelun taitona. Sen harjoittelussa yliopistoa aloittavat opiskelijat tarvitsevat ohjaajan tukea.
Tutkimus osoitti, että luonnontieteissä tyypillinen laboratoriotyöskentely oli hedelmällinen poikkitieteellisyyden vaatimien taitojen harjoittamiselle. Ryhmässä tehdyt monipuoliset pohdinta- ja tulkintatehtävät toimivat yleisen päättely- ja argumentointitaidon harjoitteina, kun taas yksinkertaisemmat muistamiseen tai tunnistamiseen liittyvät tehtävät auttoivat hakemaan ja yhdistelemään tietoja eri oppiaineista.
Työskennellessään kurssilaiset tunnistivat tehtävistä eri tieteenalojen ominaispiirteitä ja luokittelivat toimensa milloin fysiikaksi, kemiaksi tai biologiaksi.
Kurssin tavoite kehittää sosiaalisia yhteistyötaitoja toteutui oikein hyvin.
– Jopa usein parjatut “keittokirjamaiset” osuudet työn suorituksessa tukivat kurssin sosiaalisia oppimistavoitteita. Niiden aikana opiskelijat pystyivät tekemään oman pääaineensa ja tieteenalansa työskentelykäytäntöjä näkyviksi toisilleen ja saattoivat keskustella havaitsemistaan eroista, Kähkönen kertoo.
– Laboratoriotyöskentely oli myös yksinkertaisesti hauskaa: nauru ja vitsailu toi kurssilaiset tutummiksi toisilleen ja loi pohjaa eri oppiaineiden välisten tuttavuuksien syntymiselle, väittelijä havaitsi. – Tällaiset tuttavuudet antavat uskallusta yhteistyökumppanien verkoston luomiselle ja ymmärrystä eri tieteenalojen kulttuureissa toimiville kollegoille – nämä ovat tärkeitä edellytyksiä monialaiseen yhteistyöhön tutkijanuralla tai muualla työelämässä.
Tutkimuksessa tehdyt havainnot antavat pohdittavaa myös toisen asteen koulutuksessa lanseeratuille monialaisille teemaopinnoille. – Kenties niistä löytyisi paikkoja harjoitella tällaista ajattelun joustavuutta, Kähkönen arvelee. Erityisesti tulokset kuitenkin auttavat kehittämään nanotieteiden ja muidenkin poikkitieteellisten luonnontieteen alojen opetusta yliopistossa.
Väitöstilaisuus:
FM Anna-Leena Kähkösen kasvatustieteen väitöskirjan ”Don’t you start going solo here!” Design for and Analysis of Interdisciplinary Learning Processes for a University Nanoscience Course tarkastustilaisuus pidetään 13.9.2019 klo 12 alkaen Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa S212. Vastaväittäjänä on Dr., Associate Professor Henriette Tolstrup Holmegaard (University of Copenhagen) ja kustoksena yliopistonlehtori Anssi Lindell (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Lisätietoja:
Anna-Leena Kähkönen suoritti IB-tutkinnon Kuopion Lyseon lukiossa 2005. Hän valmistui Jyväskylän yliopistosta filosofian maisteriksi (pääaineena fysiikka) vuonna 2009. Väitöskirjatutkimusta ovat rahoittaneet Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitos. Kähkönen työskentelee tällä hetkellä yliopistonopettajana opettajankoulutuslaitoksella sekä koordinaattorina Keski-Suomen LUMA-keskuksella.
Yhteystiedot:
Anna-Leena Kähkönen, puh. +358-44-5311314, anna-leena.m.kahkonen@jyu.fi
Julkaisun tiedot:
Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 116, Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7831-0. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7831-0 (PDF)”.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenTiedottaja
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme