Jyväskylän yliopisto

Väitös 14.8.2020: Mitä aivoissa tapahtuu, kun opimme miltä kirjain kuulostaa (Xu)

Jaa

Äänteiden yhdistäminen kirjoitettuihin kirjaimiin on tärkeä vaihe lapsille aakkosia opetellessa. Tämän prosessin automaation kehittyminen aivoissamme kestää vuosia, ja kykenemättömyys kehittää kirjain-äänne automaatiota on yhdistetty lukemisvaikeuksiin.

Weiyong Xu
Weiyong Xu

Weiyong Xu tutkii psykologian väitöksessään, mitä muutoksia aivotoiminnassa tapahtuu, kun opitaan kirjaimen yhdistäminen äänteeseen ensimmäistä kertaa. Tutkimus keskittyy myös siihen, millaiset kognitiiviset taidot ovat tärkeimpiä lapsille kirjainten yhdistämisessä niitä vastaaviin äänteisiin.

– Tutkimuksessa selvisi, että useat taka-aivolohkojen alueet ovat tärkeitä kirjain-äänne –assosiaation oppimisessa. Näiden aivoalueiden aktiviteetti muuttuu nopeasti oppiessamme kirjaimen äänteen, ja samojen alueiden aktiivisuus korreloi myös niiden taitojen kanssa, mitä lapset tarvitsevat oppiakseen lukemaan, Xu toteaa.

Eri kirjoitusjärjestelmät aktivoivat aivoja eri tavoilla. Esimerkiksi kiinankielisessä kirjoitustavassa visuaalinen symboli on sidoksissa sekä äänteeseen että merkitykseen. Kiinalaiset lukijat osoittavat osin samankaltaista aivoaktiviteettia länsimaisten aakkosten lukijoiden kanssa, mutta mukana on lisäksi etuaivolohkojen alueita, jotka tulkitsevat symbolien merkitystä samanaikaisesti.

Kaikkiaan tulokset tästä väitöstutkimuksesta tarjoavat monisyisemmän kuvan siitä, miten opimme kirjain-äänne-assosiaatioita. Tulokset auttavat meitä ymmärtämään paremmin lukihäiriöiden ja oppimisvaikeuksien mekanismeja ja täten tarjoavat perustan sille, miten voimme luoda uudenlaisia malleja lasten lukuvaikeuksien varhaiseen havaitsemiseen.

Tulokset saatiin käyttämällä magnetoenkefalografiaa (MEG), joka mittaa aivotoiminnan muutosten aiheuttamaa magneettista liikehdintää. Tutkimukseen osallistui täysi-ikäisiä suomea ja kiinaa puhuvia koehenkilöitä sekä suomenkielisiä lapsia. Koetilanteet toteutettiin Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen laboratoriossa.

Väitöstutkimusta tukivat Euroopan Unionin H2020 Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)-ITN-2014-ETN ”Lasten neurokognitiivisen kehityksen aivotutkimuksen edistäminen” -ohjelman projekti ”Kielellisen kehityksen oppimisen ja oppimishäiriöiden ymmärtäminen ja ennakoiminen monikielisessä Euroopassa” sekä Suomen Akatemia.

Insinööri Weiyong Xu puolustaa väitöskirjaansa “Aivojen aktiivisuuden muutokset lukemisen audiovisuaalisten assosiaatioiden oppimisen yhteydessä” 14.8.2020 klo 12.00. Vastaväittäjänä professori Milene Bonte (Maastrict University), kustoksena professori Jarmo Hämäläinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Julkaisu

Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2020, 70 p. JYU Dissertations number 249, Jyväskylä 2020; ISSN 2489-9003; 249; ISBN 978-951-39-8220-1 (PDF)

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8220-1

Taustatietoa

Weiyong Xu valmistui lääketieteellisen tekniikan kandidaatiksi vuonna 2013 ja maisteriksi vuonna 2015 Jiaotongin yliopistossa Kiinassa. Sen jälkeen hän on toiminut tutkijana European Innovative Training Network -projektissa ChildBrain, sekä tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston Psykologian laitoksella.

Lisätietoa

Weiyong Xu, weiyong.w.xu@jyu.fi, +358468448471 (haastattelut ja tiedustelut englanniksi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Weiyong Xu
Weiyong Xu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Pekingin Olympialaisten kisareittejä hiihdetään jo Vuokatin hiihtolaboratoriossa18.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Hiihdon arvokisareittien mallintamista ja virtuaalireittien tuontia hiihtomattoympäristöön on viety eteenpäin vuodesta 2019 lähtien CEMIS-yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön toimesta. Viimeisin kehitystyön tulos ovat virtuaalimallit Pekingin Olympialaisten maastohiihdon sprintti- että ampumahiihdon 2,5 km kisareiteistä.

Korona-aika todisti odottavien vanhempien haluavan tasa-arvoista vanhemmuutta17.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Esikoistaan odottavat pariskunnat kokivat koronaan liittyneiden rajoitustoimien heikentäneen yhteisvanhemmuutta, sillä ne kohdistuivat puolisoiden osallistumiseen sekä parien mahdollisuuksiin saada tukea toisiltaan, lähipiiriltä ja palveluista. Palveluista saatu tuki olisi ollut tarpeen, sillä korona-aika herätti esikoistaan odottavissa paljon huolta ja stressiä, käy ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Nuolimyrkkysammakon nuijapäät selviävät elämänsä ensi metrit melkein missä vain16.6.2021 13:36:36 EEST | Tiedote

Ryhmä Jyväskylän ja Stanfordin yliopistojen tutkijoita oli mukana tutkimassa trooppisia sammakoita Amazonilla Ranskan Guyanassa. Moni sekä maalla että vedessä elämään pystyvistä tropiikin lajeista käyttää lyhytaikaisia vesialtaita poikasten kasvattamiseen. Sammakoilla on erilaisia vaatimuksia ja mieltymyksiä esimerkiksi altaiden kemiallisille olosuhteille. Tutkijat yllättyivät huomatessaan värjärinnuolimyrkkysammakon nuijapäiden selviytyvän hyvin vaihtelevissa vesioloissa: ne sietivät yhtä lailla hyvin happamia ja emaksisiä vesiä. Sammakkoisät kuljettivat nuijapäitä sopiviin oloihin jopa 20 metrin korkeudelle. Tutkimus julkaistiin Ecology and Evolution -lehdessä kesäkuussa 2021.

Resilienssi suojaa vanhempia uupumukselta koronakriisin alla16.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Resilienssi, eli kyky palautua nopeasti stressistä ja vastoinkäymisistä, on suojannut vanhempia uupumukselta COVID-19 poikkeusaikana, selviää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen VoiKu-Covid-19-tutkimushankkeesta. Tutkimukseen vastasivat 1105 vanhempaa eri puolilta Suomea. Riskiä uupumukselle poikkeusaikana lisäsi vanhemman nuori ikä, lasten nuori ikä, lasten erityistarpeet, sekä ajankäytössä tapahtuneet muutokset lasten jäätyä poikkeustilan vuoksi kotiin päivähoidosta tai koulusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme