Jyväskylän yliopisto

Väitös 21.8.2020: Internetissä tehoaa tunteisiin vetoava ja populistinen viestintä karismaattisilta johtajilta

Jaa

Tunteikkaasti puhuvat karismaattiset johtajat vaikuttavat dominoivan nykyistä poliittista mediakenttää, kertoo tuore Jyväskylän yliopiston väitöstutkimus. Heidän usein yhteen asiaan keskittyvä viestinsä sopii nykypäivän mediakenttään massamedian valtakautta paremmin. Tutkimus tarkastelee tätä muuttuvaa maisemaa nuorien ja vanhempien demokratioiden konteksteissa.

Väitöstutkimus tarkastelee demokratian tulevaisuutta nykyajan mediakentässä. Tarkasteltavana on niin massamedian valtakausi kuin internetin jälkeinen mediakenttäkin. Tavoitteena on tarjota ymmärrystä siitä, kuinka poliittiset johtajat toimivat nykypäivän mediakentässä ja kuinka he kykenevät sitouttamaan ja osallistamaan kansaa. Tarkasteltavana on poliittisia johtajia verrattain nuoresta demokratiasta Virosta, sekä vanhemmista demokratioista Suomesta ja Italiasta.

– Nykyinen mediaympäristö hyödyttää ihmisiä jakavia liikkeitä ja johtajia. Usein takana on populistinen viitekehys. Teknologian tuoma osallistumisen mahdollisuus ei sellaisenaan myöskään takaa aidon dialogin luomista, kertoo tutkijatohtori Ülle Toode Jyväskylän yliopistosta.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa autoritäärisiä pyrkimyksiä omaavat johtajat voivat helposti saavuttaa suuria seuraajajoukkoja, joille viestin välittäminen ilman perinteisen median välikättä onnistuu helposti. Tämä on aiheuttanut myös laajasti esillä olleen valeuutisilmiön, ja niin kutsutun totuuden jälkeisen informaation leviämisen.

– Aiemmin marginaalissa olleet ääriajatteluun taipuvat johtajat tai ryhmät voivat tällä tavalla vaikuttaa yleiseen diskurssiin aiempaa tehokkaammin levittämällä voimakkaasti värittyneitä tai toisinaan myös valheellisia viestejä, Toode kertoo.

Tunteisiin vetoaminen pyrkimyksenä

Tooden mukaan nykyinen kansalaiskäyttäytyminen on useimmiten tunneperäistä. Poliittiset johtajat pyrkivätkin puheillaan ja viestinnällään usein tunteiden herättämiseen. Pyrkimyksenä on seuraajajoukon ohjailu.

Tutkimuksessaan Toode on luonut mallin, joka tarkastelee poliittisten johtajien viestinnän luoman seuraajajoukon tunnetiloja. Malli esittelee kaksi ympäristöä yhteiskunnalle: riippuvainen ja autokraattinen, sekä itsenäinen ja vapaa. Jälkimmäinen mahdollistaa demokratian myös ruohonjuuritasolla. Mallin tarkasteltavana on kansan osallistamisen ongelmia, kuten luottamus. Tavoitteena on selvittää laajemmin, kuinka viestintä voi vaikuttaa tiettyjen ihmisjoukkojen osallistamiseen tai poissulkemiseen yhteiskunnasta.

– Kansalaisille internetistä löytyvä poliittinen keskustelu voi näyttää hahmottoman laajalta kokonaisuudelta, joka liikkuu joka suuntaan jatkuvasti. Samanaikaisesti poliittiset päättäjät vaikuttavat siltä, etteivät he hahmota pitkän aikavälin yhteiskunnallisia kokonaisuuksia ja keskittyvät viestiessään tunteikkaisiin, mutta pinnallisiin viesteihin, Toode kertoo.

Tutkimus kannustaa nykyistä parempaan mediantuntemuksen koulutukseen, jotta tämän kaaoksen ymmärrys ja tulkinta olisi ihmisille helpompaa. Ihmisten olisi tärkeää hahmottaa lukemansa poliittisen viestin konteksti sekä tarkoitusperät sen takana.

– Kyse on myös laajemmasta pyrkimyksestä kohti tasapainoisempaa yhteiskuntaa. Se vaatisi muutoksia päättäjien johtamis- ja viestintätapoihin. Johtajien viestinnällä on suuri vaikutus yhteiskuntaan ja nykytilanteessa he eivät osallista tai kannusta kansalaisia riittävästi. Ihannetapauksessa kansalainen kokee omaavansa aidon mahdollisuuden kommunikoida päättäjien kanssa sekä vaikuttaa päätöksentekoon, Toode päättää.

MA Ülle Tooden yhteisöviestinnän väitöskirjan "Political leadership and public engagement in a changing media environment" tarkastustilaisuus järjestetään 21.8. klo 8-11 Mattilanniemessä, Agora Gammassa. Vastaväittäjänä associate professor Donna Davis (University of Oregon) ja kustoksena professori Chiara Valentini (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-valentini-210820. Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi soittaa tilaisuuden lopussa, mikäli mahdollisia yleisökysymyksiä, on 040 828 3316.

Väittelijästä:

”Ülle Toode studied at Hugo Treffner Gymnasium in Tartu (Estonia) and continued her higher education at the University of Tartu, where she gained an AM in linguistics in 1996. 1994 – 1996 she studied at Aarhus University and Danish School of Journalism in Denmark, specializing in TV news and documentary film production and journalism. In 2000, she gained an MA in EU Journalism at Cardiff University in Wales, UK. Since 2000 Ülle Toode has been teaching as visiting lecturer in Political Communication, Political Marketing, Behaviour of Masses and Communication Theory at the Baltic Film Shcool ( Univeristy of Tallinn) and Tallinn Univeristy of Technology. She has worked as the news reporter at Estonian Public Service TV news in 1994 – 1998. From 2000 – 2004 she has been a correspondent from Italy for Radio Free Europe, Estonian Service. From 2004 she collaborates with Estonian Public Service Radio and TV as a freelance correspondent from Italy. In 2010 – 2014 Ülle Toode worked for Estonian Embassy in Rome as an assistent responsable for communication, PR and Cultural Affairs. Since 2015 she is directing the Research Center for Baltic Studies at La Sapienza Univeristy in Rome, Italy.“

Lisätietoja:
Ülle Toode (englanniksi tai viroksi)
ulle.toode@mail.ee
+372 55 237 27 or +39 335 126 8574

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme