Jyväskylän yliopisto

Väitös 24.10.2020: Nuorten turvallisuusvalmiuksia vahvistettava (Mikko Nykänen)

Jaa

Nuoret työntekijät ovat haavoittuvassa asemassa työturvallisuuden kannalta ja heillä on muita suurempi riski joutua työtapaturmaan. YTM Mikko Nykäsen väitöskirjassa tutkitaan osallistavan turvallisuuskoulutuksen mahdollisuuksia parantaa nuorten turvallisuusvalmiuksia- ja asenteita.

Mikko Nykänen
Mikko Nykänen

Työympäristön turvallisuuden kehittämisen lisäksi on tärkeätä vahvistaa nuorten omia valmiuksia. Ammatillisten opintojen aikana saadulla turvallisuuskoulutuksella on keskeinen rooli nuorten työturvallisuuden edistämisessä. Oppilaitosten käyttöön tarvitaan kuitenkin lisää tietoa koulutusmenetelmistä, joilla on mahdollista vaikuttaa nuorten työturvallisuusajatteluun.

Osallistavalla koulutuksella vaikutusta

Nykäsen väitöstutkimus toteutettiin kahdeksassa ammatillisessa oppilaitoksessa ja siinä arvioitiin vertaisoppimiseen perustuvan ja osallistavan turvallisuuskoulutuksen vaikutuksia. Osallistavalla turvallisuuskoulutuksella tarkoitetaan lähestymistapaa, jossa nuorten omat ideat ja turvallisuusajattelu ovat keskiössä.

Nuoria ohjataan suunnittelemaan yhdessä keinoja työturvallisuuden edistämiseen. Kouluttajan rooli on seurata opiskelijoiden ryhmätyöskentelyä sekä antaa tukea ja lisätietoja tarvittaessa. Valmennusohjelman aikana harjoiteltiin muun muassa työhön liittyvien vaarojen havainnointia, työturvallisuutta tukevan tiedon ja tuen hankkimista sekä työturvallisuutta tukevien kehittämisehdotusten tekemistä.

Väitöskirja tuottaa tutkimusnäyttöä osallistavan koulutusotteen merkityksestä nuorten työturvallisuuden edistämisessä. Tulokset osoittivat, että osallistava lähestymistapa vaikutti positiivisesti nuorten turvallisuusajatteluun ja asenteisiin. Lisäksi havaittiin, että henkilökohtaisten vaikutusmahdollisuuksien tunnistamisella oli motivoiva vaikutus työturvallisuuden edistämiseen.

Käytännön suuntaviivoja

Väitöskirjan viesti on, että osallistavat menetelmät soveltuvat nuorten turvallisuusasenteisiin- ja motivaatioon vaikuttamiseen ja ne täydentävät muita turvallisuuskoulutuksen muotoja.  

Kun nuoria ohjataan suunnittelemaan ja ideoimaan keinoja työturvallisuuden edistämiseen he tunnistavat omia vaikutusmahdollisuuksiaan. Tämä puolestaan lisää motivaatiota työturvallisuuden edistämiseen. Motivaatio auttaa viemään ammatillisten opintojen aikana opittua turvallisuustietoa käytännön työhön. Väitöskirja tarjoaa käytännön ehdotuksia työturvallisuuskoulutukseen kehittämiseen erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa, mutta sen tuloksia voidaan soveltaa myös työpaikoilla ja työelämässä.

YTM Mikko Nykäsen psykologian väitöskirjan ”Enhancing safety competencies of young people” tarkastustilaisuus pidetään verkkovälitteisenä 24.10.2020 alkaen klo 12. Vastaväittäjinä toimii PhD Marianne Törner (University of Gothenburg) Kustoksena toimii professori, FT, Asko Tolvanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata väitöstä verkkovälitteisenä osoitteesta: https://r.jyu.fi/dissertation-nykanen-241020

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358 408053537.

Julkaisun tiedot:

Teos on julkaistu JYU Dissertations 280. Teos löytyy sähköisessä muodossa osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8282-9

Taustatietoa:

Mikko Nykänen (s.1982) valmistui ylioppilaaksi Joensuun lyseon lukiosta vuonna 2001. Hän on valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2008 pääaineenaan sosiaalipsykologia. Tällä hetkellä hän työskentelee Työterveyslaitoksella tutkimus- ja kehittämistehtävissä sekä kouluttajana. Hänen työnsä kohdistuu työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistämiseen työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Lisätietoja:

Mikko Nykänen, mikko.nykanen@ttl.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mikko Nykänen
Mikko Nykänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Palvelujärjestelmä ei kohtaa haavoittavissa elämäntilanteissa eläviä naisia28.10.2020 14:02:57 EETTiedote

Tarjoaako sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmä apua ja tukea haavoittavissa elämäntilanteissa eläville naisille vai tuottaako se uusia haavoittavia kokemuksia? Tätä on kysytty sosiaalityön professori Marjo Kurosen johtamassa, Suomen Akatemian rahoittamassa (2016-2020) tutkimushankkeessa ”Haavoittuvissa elämäntilanteissa olevat naiset hyvinvointipalvelujärjestelmän muutoksessa”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme