Jyväskylän yliopisto

Väitös 2.4.2022: Eri pelipaikoilla pelaaminen monipuolistaa jalkapalloilijan taktista käyttäytymistä

Jaa

Pelaajien, pelitilanteen ja ympäristön jatkuva dynaaminen vuorovaikutus vaikuttaa jalkapallon pelitilanteessa sekä pelaajien että joukkueen käyttäytymiseen, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöstutkimuksessa. Erilaisten pienpelialueiden sijainti kentällä sekä pelaajien peliroolit vaikuttivat pelaajan hyökkäys- ja puolustuskäyttäytymiseen sekä joukkueen taktiseen käyttäytymiseen ja pallonhallintaan. Pelaajan päätökset perustuivat ympäristöstä kerättyyn informaatioon pallon sijainnista, muiden pelaajien liikkeistä ja sijoittumisesta sekä kentällä käytettävissä olevasta ajasta ja tilasta.

Timo Laakso. Kuva: K-S Foto.
Timo Laakso. Kuva: K-S Foto.

Väitöskirjatutkija ja lehtori, LitL KM Timo Laakso tutki jalkapalloilijoiden taktista käyttäytymistä kentällä ja erityisesti sitä, miten muutokset pienpelialueen sijainnissa (lähellä rangaistusaluetta vasemmalla, keskellä ja oikealla) vaikuttavat pelaajien toimintaan 1 vs. 1 ja 2 vs. 1 -tilanteissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin, miten eri peliroolit (puolustaja, keskikenttäpelaaja ja hyökkääjä) vaikuttavat näissä eri kentän kohdissa ja pienpeleissä (1 vs. 1, 2 vs. 1 ja 3 vs. 3) tapahtuviin vuorovaikutussuhteisiin.

Tulosten mukaan sekä pienpelialueen sijainti että pelaajien peliroolit vaikuttavat pelaajien taktiseen käyttäytymiseen 1 vs. 1 -tilanteissa etenikin pallon kuljetuksessa ja laukaisuissa. Puolustajien toimiessa hyökkääjän ja hyökkääjien toimiessa puolustajan roolissa pelaajien väliset etäisyydet olivat pienimmillään. Samankaltaisia tuloksia havaittiin 2 vs. 1 -tilanteissa. Puolustajien taktinen käyttäytyminen erosi hieman keskikenttäpelaajiin ja hyökkääjiin verrattuna.

Tutkimuksessa havaittiin eroja eri roolien pelaajista koostuneiden 3 vs. 3 -joukkueiden taktisessa käyttäytymisessä. Tämä ilmeni pelaajien hyökkäys- ja puolustuskäyttäytymisessä sekä pallonhallinnassa.

– Eri peliroolien tuttuus ja pelaajien aiemmat kokemukset eri pelipaikalla toimimisesta vaikuttavat vuorovaikutukseen muiden pelaajien kanssa. Erityisesti tämä näkyi tilanteissa ilmenneiden mahdollisuuksien havaitsemisessa ja käyttämisessä, Laakso kertoo.

Väitöstutkimuksessa havaittiin myös, että eri pelipaikkojen pelaajilla (puolustavat tai hyökkäävät pelaajat) ilmeni pelitilanteessa erilaista yksilöllistä käyttäytymistä. Toisin sanoen eri pelipaikkojen pelaajat käyttävät eri tavalla hyväksi ympäristön tarjoamia ärsykkeitä ja pelaavat näin ollen eri tavalla pienpeleissä.

– Tulosten perusteella voidaan todeta, että olisi erityisen tärkeää muokata harjoituksissa tehtäviä pienpelejä, kuten 1 vs. 1 tai 2 vs. 1 -tilanteita, eri etäisyyksillä maalista sekä erilaisista kulmista maaliin ja kentän rajoihin nähden. Näin sekä hyökkäävät että puolustavat pelaajat saavat kokemusta erilaisista tilanteista, joissa havainnoida peliympäristöään. Kun pelaaja kerää ja käsittelee peliympäristöstä saatua informaatiota, hän tekee ongelmanratkaisua valitessaan uuteen muuttuvaan tilanteeseen parhaiten sopivan ratkaisun, Laakso toteaa.

Lisäksi 3 vs. 3 -pienpelien tulokset osoittivat, että mitä enemmän etenkin nuoret pelaajat pelaavat eri pelipaikoilla, sitä enemmän he saavat erilaisia peliin ja pelitilanteisiin liittyviä havaintoja ja liikemalleja. Näin he pystyvät paremmin ja monipuolisemmin käyttämään pelitilanteissa saamaansa informaatiota hyväkseen.

Pelin tarjoumat tulee hyödyntää

Joukkueen pelaaminen perustuu pelin tarjoamien affordanssien eli tarjoumien jakamiseen ja käyttämiseen. Affordanssit ovat mahdollisuuksia tai kutsuja toimintaan ja ne vaihtelevat pelitilanteissa nopeasti ja ennakoimattomasti.

– Kaikki pelaajat eivät pysty havaitsemaan ja käyttämään ympäristön tarjoumia samalla tavalla hyödyksi. Tarjoumien hyödyntämiseen vaikuttavat tilannekohtaiset tavoitteet, taitotaso sekä kyky vastaanottaa pelipaikkakohtaista informaatiota, Laakso pohtii.

Havainnoimalla ympäristöään pelaaja kerää ja käsittelee informaatiota ja pyrkii valitsemaan tilanteeseen parhaiten sopivan ratkaisun. Tämän tiedon avulla pelaaja ratkaisee, miten hän missäkin tilanteessa toimii.

Kolmesta osajulkaisusta koostuvan väitöskirjan koehenkilöinä oli 15 alle 15-vuotiasta poikapelaajaa Jyväskylän Jalkapalloklubin (JJK) joukkueesta.

LitL, KM Timo Laakson liikuntapedagogiikan väitöskirja "From individual to collective tactical behaviour in youth football: Effects of players roles and field location" tarkastetaan 2.4.2022 klo 12 alkaen Liikuntarakennuksen salissa L302. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Miguel Ángel Gómez Ruano (Technical University of Madrid, Espanja) ja kustoksena työelämäprofessori Mihaly Szerovay (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations 501, Jyväskylä 2022, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-9074-9 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9074-9.

Timo Laakso valmistui kasvatustieteen maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 1992, liikuntatieteen maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1995 pääaineenaan liikuntapedagogiikka ja liikuntatieteen lisensiaatiksi vuonna 2005. Laakso on toiminut vuodesta 1999 liikuntapedagogiikan lehtorina opetusalueenaan palloilu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Laakso. Kuva: K-S Foto.
Timo Laakso. Kuva: K-S Foto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme