Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.8.2020: Kokeilunhaluinen oppii kieltä nopeasti (Lesonen)

Jaa

Jokainen uutta kieltä oppiva käyttää joskus ilmauksia, jotka kuulostavat äidinkielisen puhujan korvaan oudoilta. Suomen kielen oppija saattaa arvioida unenlahjojaan sanomalla ”minulla on hyvin nukkuminen”. PhD, FM Sirkku Lesosen väitöskirjassa analyysin kohteena ovat tällaiset oppijoiden ilmaisut.

Sirkku Lesonen
Sirkku Lesonen

Tutkimus selvitti, miten neljä suomen kielen oppijaa ilmaisevat sitä, onko jokin asia hyvä tai huono sekä sitä, että jossakin on jotakin. Lisäksi kartoitettiin viikoittaisen seurannan avulla, miten nämä evaluoivat ja eksistentiaalisuuden ilmaukset kehittyvät yhdeksän kuukauden aikana.

Lesosen tutkimuksessa oppijankielen kehityksen analyysi on aloitettu aiemmista tutkimuksista poiketen oppijan ilmaisemista merkityksistä eikä kielen rakennepiirteistä. Näin analyysiin saatiin systemaattisesti mukaan myös epäkonventionaaliset ilmaukset, kuten ”Se on kolme opiskelijaa samassa huoneessa” (vs. ”Samassa huoneessa on kolme opiskelijaa”).

Ilmaisutapojen vaihtelu vie eteenpäin

Tutkimus osoittaa, että toiset oppijat käyttävät hyvin vaihtelevia ilmauksia kuvaamaan sitä, että jossakin on jotakin, mutta toiset ovat paljon varovaisempia.

– Tärkeä havainto on, että kokeilunhaluinen oppija pääsi ilmaisemaan tätä merkitystä aikaisemmin kuin varovainen oppija. Se, että pääsee ilmaisemaan ajatuksiaan uudella kielellä jo varhain, on erittäin tärkeää oppijalle itselleen, mutta lisäksi näissä tilanteissa saa aina mahdollisuuden oppia lisää, Lesonen havaitsi. – Tällä löydöksellä voi olla sovellusarvoa suomen kielen opetuksen tarpeisiin.

Jossakin on jotakin -tyyppiset eksistentiaalisuuden ilmaisut voisi tulosten mukaan ottaa opetuksessa esiin jo aikaisemmin, kuin ne oppimateriaaleissa on tavattu esitellä. – Ilmaisu on niin tärkeä, että monilla on tarve sen käytölle jo melko varhain, väittelijä perustelee.

Tulokset osoittavat, että kokeilunhaluisin oppija saavutti muita korkeamman kielitaidon tason tutkimuksen aikana. Ilmaisutapojen vaihtelu vie oppijaa eteenpäin ja valmistaa täsmällisempään suoritukseen.

Väittelijä vertaa kielen oppimista ja voimistelua toisiinsa. – Voimistelija horjuu puomilla opetellessaan uutta liikettä, ja juuri tämä horjuminen valmistaa voimistelijan kehoa liikkeen vaatimuksiin. Myös kielenoppimisessa horjuminen on hyödyllistä.

Kilpailua kielessä

Esittäessään arvioita tutkimukseen osallistujat käyttivät kahta erilaista rakennetta: verbejä ja adjektiiveja. Nämä kaksi rakennetta kilpailivat keskenään: kun toista käytettiin, toisen käyttö oli rajoittunutta ja jopa taantui.

– Tämä uusi löydös osoittaa, miten huomiota on vaikea kohdistaa kahteen asiaan oppimisen alkuvaiheessa. Opetuksessa kannattaakin ehkä keskittyä siihen osa-alueeseen, joka sillä hetkellä johtaa kilpailua, Lesonen ehdottaa.

PhD, FM Sirkku Lesosen Suomen kielen väitöskirjan "Valuing variability: dynamic usage-based principles in the L2 development of four Finnish language learners" tarkastustilaisuus pidetään 25.8.2020 klo 12:00 alkaen verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä toimii professori Teresa Cadierno (University of Southern Denmark) ja kustoksena professori Minna Suni (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Lesosen väitöskirja on toteutettu yhteistyössä nk. cotutelle-sopimuksella Groningenin yliopiston (Alankomaat) kanssa.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-lesonen-250820.

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi soittaa tilaisuuden lopussa mikäli mahdollisia yleisökysymyksiä, on 040 805 3226.

Julkaisu on luettavissa osoitteissa:

http://hdl.handle.net/(...)5b-8d1d-52bc6a5e6b99 ja
https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/71369

Taustatietoja:

Sirkku Lesonen (s.1988) valmistui ylioppilaaksi Pulkkilan lukiosta vuonna 2007. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopistosta liikuntatieteiden kandidaatiksi vuonna 2011 ja filosofian maisteriksi pääaineenaan suomen kieli vuonna 2014.

Lesonen on työskennellyt suomi toisena kielenä -opettajana Jyväskylän yliopiston kielikeskuksessa sekä Jyväskylän kesäyliopistossa. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa Building Blocks, jossa tutkitaan työelämässä tarvittavien suomen kielen resurssin kehitystä aikuisilla maahanmuuttajilla, joiden tavoitteena on työllistyä omalle alalleen Suomessa.

Lisätietoja:

Sirkku Lesonen, puh. +358406108005, sirkku.m.lesonen@jyu.fi

Viestinnän asiantuntija Anitta Kananen, puh. +358 40 8461395, anitta.kananen@jyu.fi

Aiheeseen liittyvät videot:

Sirkku Lesonen: Functional mistakes https://youtu.be/YkaA-hFOCsI
Sirkku Lesonen: Kilpailua kielessä https://youtu.be/TVz-X13man8 

Avainsanat

Kuvat

Sirkku Lesonen
Sirkku Lesonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme