Jyväskylän yliopisto

Väitös 26.09.2020: Hyvinvointia vai riistoa? Kehitysjärjestöt köyhyyden vähentämisen ja kaupallistumisensa välissä (Khoda)

Jaa
Mikrorahoitusta tarjoavat kehitysjärjestöt sanovat itse vähentävänsä toimintansa avulla köyhyyttä ja edistävänsä naisten taloudellista tasa-arvoa. Mikrorahoituksen käyttäjät jäävät kuitenkin usein köyhyysloukkuun ja köyhyyskierteeseen.
Sher E Khoda
Sher E Khoda

YTM Sher-E Khodan Bangladeshissa toteutettu kenttätyöhön perustuva tutkimus osoittaa, että syynä epätoivottavaan kehitykseen ovat järjestöjen pyrkimys varmistaa taloudelliset toimintaedellytyksensä ja kaupallistuminen.

Sekä aiempi tutkimus että tämän tutkimuksen havainnot osoittavat, että mikrorahoitusta markkinoidaan aktiivisesti nimenomaan köyhille, joilla ei ole mahdollisuutta saada lainaa muualta, ja naisille, koska tämä on järjestöjen ulkomaisten rahoittajien mieleen.

Khoda keräsi tutkimukseensa empiiristä aineistoa kolmesta johtavasta Bangladeshissa mikrorahoitusta myöntävästä kehitysjärjestöstä. Pääaineisto koostuu 50 mikrolaina-asiakkaan ja 20 mikrolainavirkailijan syvähaastatteluista. Lisäksi aineistona käytetään myös mikrolaina-asiakkaiden fokusryhmäkeskusteluja. Täydentävää aineistoa saatiin myös kenttähavainnoilla ja puolistrukturoidulla kyselyllä.

Väitöstutkimuksen päätulosten mukaan mikrorahoitusjärjestöjen ydintehtävä on jossain määrin hämärtynyt niiden kaupallistumisen myötä. Se näkyy mikrolainojen korkeana korkotasona, monenlaisten palvelumaksujen veloittamisena, mikrolainavirkailijoihin kohdistuvana jatkuvana paineena lainamarkkinatavoitteiden saavuttamiseksi ja järjestöjen virkailijoiden loukkaavana käytöksenä asiakkaitaan kohtaan.

Huolimatta ongelmistaan mikrorahoitusjärjestelmästä on tullut välttämättömyys niin mikro- kuin makrotalouden kannalta Bangladeshissa ja monessa muussa kehittyvässä maassa. Tämän johdosta, ja jotta mikrorahoituksesta saataisiin paras hyöty köyhyyden vähentämisessä, on tärkeää kehittää järjestöjen toimintakykyä. Khodan väitöstutkimus keskittyy useasta eri näkökulmasta juuri toimintakyvyn kehittämiseen, mikä hyödyttää niin yliopistollista tutkimusta, kehitysjärjestöjä kuin niiden rahoittajaorganisaatioitakin.

Väittelijä on jo Jyväskylän yliopiston kehitysyhteistyön maisteritutkinnon gradussaan tutkinut empiirisesti mikrorahoitusta Dar es Salaamissa Tansaniassa. Maisteritutkinnon jälkeen hän kiinnostui laajentamaan väitöstyössään tutkimustaan mikrorahoituksen synnyinmaahan Bangladeshiin.

Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet mm. Koneen säätiö ja Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Vuodesta 2019 lähtien Sher E Khoda on toiminut tutkijana Jyväskylän yliopistossa Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikössä tutkien Bangladeshin ikääntymispolitiikkaa.

YTM Md. Sher-E Khodan yhteiskuntapolitiikan väitöskirjan "NGOs' Capacity Building and Mission Drift: Commercialization of Microfinance Programs and Poverty Reduction in Bangladesh" tarkastustilaisuus järjestetään lauantaina 26.9.2020 klo 12 salissa S212. Vastaväittäjänä toimii Senior Researcher, VTT Liisa Laakso (The Nordic Africa Institute, Uppsala) ja kustoksena on professori Teppo Kröger.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-khoda-260920
Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi soittaa tilaisuuden lopussa mikäli mahdollisia yleisökysymyksiä, on 040 805 4160.

Julkaisun tiedot:
JYU Dissertations number 278, ISBN 978-951-39-8270-6 URI
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8270-6

Lisätietoja:
Sher E Khoda, puh: 0456084561 tai 0406885855
sher.m.e.khoda@jyu.fi tai s.e.khoda@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sher E Khoda
Sher E Khoda
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye