Jyväskylän yliopisto

Väitös 27.8.2020: Kirjetutkimus herättää eloon 1900-luvun tšekkiläiset äänet (Kulmala)

Jaa

FM Johanna Kulmala on väitöstyössään tutkinut tšekkiläisen perheen kirjeenvaihtoa kertomusten näkökulmasta. Kirjeet kertovat yhden kehystarinan ja useita pienempiä sivujuonia vuosilta 1990–1969. Nämä tarinat ja kirjeiden tarinallisuus on ollut mahdollista löytää narratiivisen tutkimusmenetelmän avulla.

Johanna Kulmala, kuvaaja Laura Lautamäki
Johanna Kulmala, kuvaaja Laura Lautamäki

Kirjeiden tarinat avaavat käsitystä siitä, millaista elämä on ollut mainittuina vuosikymmeninä, yksittäisten ihmisten näkökulmasta. Ne tuovat konkreettiseksi sen, miten yksilöiden toiminta ”tekee historiaa” ja toisaalta suuret historian tapahtumat vaikuttavat voimakkaasti yksilöiden toimintaan.

Kirjeessä äänen saavat useat sellaiset toimijat, joiden ääntä ei kovinkaan usein kuule: teini-ikäiset rakastavaiset Itävalta-Unkarin viimeisinä aikoina, nuori munkki luostarin yksinäisyydessä, keskitysleirivanki Sachsenhausenista ja naiset rakentamassa maataan uudestaan sodan raunioiden keskellä.

Tutkimus perustuu paitsi narratiiviseen teoriataustaan myös kenttätyöjaksoihin Tšekin tasavallassa ja muualla Keski-Euroopassa, joiden aikana on käyty tapahtumapaikoilla ja haastateltu kirjeenvaihtoon liittyvien henkilöiden sukulaisia ja tuttavia.

Tutkimustuloksia ja tutkimuksen lähestymistapaa voi soveltaa esimerkiksi muiden kirjekokoelmien tutkimuksessa tai muiden omaelämäkerrallisten tekstien analysoimisessa ja niiden asettamisessa osaksi aikalaiskuvaa. Lähestymistapa voi olla hyödyllinen myös tietokirjoittajalle tai historiallisen romaanin kirjoittajalle, jolla on käytössä vastaavanlainen aineisto työstettäväksi.

FM Johanna Kulmalan kirjoittamisen väitöskirjan "The letter is only a poor expression of what the heart over-flows: Family Letters from the 20th-century Czechoslovakia" tarkastustilaisuus pidetään 27.8.2020 klo 12.00 alkaen verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä toimii researcher, doc. PhDr. Lucie Saicová-Rímalová (Univerzita Karlova, Tsekki) ja kustoksena professori Tuomo Lahdelma (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä osoitteessa http://r.jyu.fi/dissertation-kulmala-270820

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon 050 385 4853.

Julkaisu luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8257-7

Taustatietoa:

Johanna Kulmala on kirjoittanut ylioppilaaksi Keuruun lukiosta ja valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta 2000 pääaineena englantilainen filologia. Maisteriksi valmistumisesta lähtien hän on työskennellyt kielten opettajana Turun kaupungin palveluksessa. Työn ohessa hän on suorittanut toisen maisteritutkinnon kirjoittamisen tutkimuksesta Jyväskylän yliopistossa vuonna 2011.

Lisätietoja:

Johanna Kulmala, puh. 044 363 5277, johanna.kulmala@suomi24.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Johanna Kulmala, kuvaaja Laura Lautamäki
Johanna Kulmala, kuvaaja Laura Lautamäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme