Jyväskylän yliopisto

Väitös 29.10.: Uusia epälineaarisia optisia materiaaleja heikkojen vuorovaikutusten ja 3D-tulostuksen avulla (Kukkonen)

Jaa

Epälineaariset optiset materiaalit eli NLO-materiaalit kykenevät muuttamaan valon ominaisuuksia, minkä vuoksi niillä on useita sovelluskohteita mm. laserteknologiassa ja optoelektroniikassa. Esa Kukkonen tutki väitöskirjassaan keinoja valmistaa uusia tehokkaita NLO-materiaaleja ja kehitti uudenlaista 3D-tulostukseen pohjautuvaa menetelmää optisesti aktiviisten materiaalien hyödyntämiseen.

Haasteena molekyylien järjestäytyminen

Kukkonen keskittyi väitöskirjatutkimuksessaan ns. toisen kertaluvun epälineaarisiin optisiin ilmiöihin, joiden esiintymisen vaatimuksena on, ettei materiaalilla saa olla symmetriakeskusta kiderakennetasolla. Koska symmetriakeskuksen muodostuminen on yleisempää kuin sen puute, tutkimuksessa etsittiin luotettavia tapoja ohjata molekyylien järjestäytymistä suotuisampaan suuntaan. Tällaisina keinoina tutkittiin heikkoja vuorovaikutuksia, kuten halogeenisitoutumista ja pii-pii-vuorovaikutuksia.

– Vaikka nämä voimat ovatkin nimensä mukaisesti usein selkeästi heikompia kuin molekyylejä kasassa pitävät kovalenttiset sidokset, niillä on kyky vaikuttaa molekyylien kolmiulotteiseen järjestäytymiseen materiaalissa, Kukkonen kertoo.

Uusia sovellutuksia 3D-tulostuksen avulla

Etenkin orgaanisilla NLO-materiaaleilla riittävän laadukkaiden ja suurien kiteiden kasvattaminen ja muokkaaminen sovellutuksia varten on usein haastavaa. Väitöskirjatutkimuksessa kehitetty stereolitografiseen 3D-tulostukseen pohjautuva metodi mahdollistaa optisesti aktiivisien materiaalien hyödyntämisen pieninä kiteinä tarjoten laajemman mahdollisuuden hyödyntää myös orgaanisia materiaaleja funktionaalisina komponentteina optisissa sovelluksissa.

Tutkimus on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten sarjassa JYU Dissertations, numero 441. ISBN 978-951-39-8884-5 (PDF) URN:ISBN: 978-951-39-8884-5 ISSN 2489-9003. Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8884-5

FM Esa Kukkosen väitöskirja ”Nonlinear optical materials through weak interactions and their application in 3D printing” tarkastetaan perjantaina 29.10.2021 klo 12.00 Jyväskylän yliopistossa auditoriossa YAA303. Vastaväittäjänä toimii professori Evamarie Hey-Hawkins Leipzigin yliopistosta Saksasta ja kustoksena dosentti Jari Konu Jyväskylän yliopistosta. Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta väitössalissa tai verkkovälitteisesti.
Linkki Zoom-webinaariin (suositellaan Zoom-sovellusta tai Google Chrome selainta): https://r.jyu.fi/dissertation-kukkonen-291021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esa Kukkonen, esa.p.kukkonen@jyu.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme