Jyväskylän yliopisto

Väitös: 29.5.2020 Tilinpäätösstandardien kääntäminen edellyttää laskentatoimen asiantuntijuutta

Jaa

Taloudellinen raportointi edellyttää myös muuta kuin puhtaasti talouteen tai normeihin keskittyvää asiantuntijuutta. Väitöstutkimus tarkastelee laskentatoimen kansainväliseen standardointiin liittyviä käytäntöjä ja IFRS-standardien kääntämiseen liittyviä haasteita. Poikkitieteellinen tutkimus tarjoaa uutta tietoa erityisesti kansainvälisten tilinpäätösstandardien kääntämisestä ja soveltamisesta.

Euroopan unionin alueelle listautuneet yhtiöt noudattavat konsernitilinpäätöksissään kansainvälistä tilinpäätösnormistoa, IFRS-standardeja. Jotta standardit voidaan vahvistaa osaksi lainsäädäntöä, ne käännetään EU:n virallisille kielille.

Tuoreessa väitöskirjassa tarkastellaan esimerkkitapauksina standardien ja tilinpäätösten kääntämistä ja niiden kääntämiseen liittyviä ongelmia ja valintoja. Kääntäjä joutuu tulkitsemaan alkuperäistekstin merkitystä, jonka tulisi välittyä mahdollisimman muuttumattomana kohdekielelle käännetyssä standardissa.

Myös standardeja soveltavia tahoja on hyvä kuulla käännöstyössä.

- On tärkeää, että kansainvälisiä standardeja käännettäessä kuullaan aihepiirin substanssin asiantuntijoita. Kun sekä kääntäjien että aihealueen asiantuntijoiden osaamista hyödynnetään yhteistyössä, käännöksistä tulee todennäköisemmin sujuvia, ymmärrettäviä ja tarkoituksenmukaisia. Suomessa on siitä hyvä tilanne, että tilinpäätösstandardien käännöstyöhön osallistuu laskentatoimen asiantuntijoita, toteaa KTM, FM Jaana Kettunen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Raportointistandardeja kehitettäessä huomioitava uudet liiketoimintamallit

Kettunen analysoi väitöskirjassaan myös uuden raportointikäytännön muodostumista uuteen liiketoimintamalliin liittyvän, mobiilipelien myynnin tulouttamista koskevan tapaustutkimuksen kautta. Tutkimus pohjautuu haastattelu- ja arkistoaineistoihin sekä virtuaalisessa peliympäristössä tehtyyn havainnointiin.

- Taloudelliseen raportointiin liittyvien käytäntöjen tarkastelu laadullisin tutkimusmenetelmin täydentää aiempaa laskentatoimen kirjallisuutta. Aiemmassa tutkimuksessa standardien käyttöönottoa ja soveltamista on analysoitu useimmiten tilinpäätös-, osakemarkkina- ja muihin kvantitatiivisiin aineistoihin pohjautuen, Kettunen kertoo.

KTM, FM Jaana Kettusen laskentatoimen väitöskirjan "Transnational Regulation and the Infrastructure of Financial Reporting" tarkastustilaisuus järjestetään verkkovälitteisesti Zoomissa perjantaina 29.5. klo 12 alkaen. Vastaväittäjänä professori Keith Robson (HEC Paris, Ranska) ja kustoksena professori Jukka Pellinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Linkki väitöstilaisuuteen.

Jaana Kettunen kirjoitti ylioppilaaksi Ilomantsin lukiosta vuonna 2000. Filosofian maisterin tutkinnon (ruotsin kieli) hän suoritti vuonna 2006 ja kauppatieteiden maisterin tutkinnon vuonna 2008 Jyväskylän yliopistossa. Hän on työskennellyt Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa aiemmin assistenttina ja tohtorikoulutettavana. Nykyisin Jaana Kettunen työskentelee kauppakorkeakoulussa laskentatoimen yliopistonopettajana.

Väitöskirja on luettavissa JYX-julkaisupalvelussa.

Lisätietoja
Jaana Kettunen
Kauppakorkeakoulu
jaana.m.kettunen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 17.9.2020: Kun kirjaimet vaihtuvat – Tutkimus lukutaidosta kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä konson kielessä Etiopiassa9.7.2020 13:40:25 EESTTiedote

FM Aija Katriina Ahlberg tutkii väitöksessään luku- ja kirjoitustaidon oppimista kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä. Tulokset osoittavat kirjainmerkkien tärkeän roolin siinä, miten lukija hahmottaa kielen äännerakenteita. Tutkimus toteutettiin Lounais-Etiopiassa konson kieltä puhuvien aikuisten parissa, mutta tutkimuksen tuloksilla on annettavaa myös maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetukseen Suomessa.

Väitös 14.8.2020: Mitä silmämme kokevat? Uusi tulkinta Merleau-Pontyn ruumiinfenomenologiasta (Yli-Tepsa)9.7.2020 11:29:20 EESTTiedote

Kun havaitaan kohde, nähdään vaikkapa sohva, katseen on jo täytynyt tarkentua siihen. Huomion kiinnittämistä on luontevaa kuvailla aivoissa tapahtuvana prosessina, joka säätelee silmien liikettä. Entä jos prosessia pitää kuvailla kokemuksellisesti? Mitä koetaan ennen kuin varsinaisesti havaitaan, vai koetaanko mitään? Onko havaitsemista edeltävä katseen tarkentuminen ja huomion kiinnittyminen luonteeltaan tiedostamatonta, ja tapahtuuko havaitsemisessa siirtymä tiedostumattomasta tietoiseen?

Vertailu osoitti: suomalaisten yksinolo lisääntynyt8.7.2020 10:06:30 EESTTiedote

Koronan aikana on huomattu yksinolon lisääntyminen. Suomalaisten sosiaalinen etäisyys on tutkimusten mukaan muuttunut tosin jo aiemmin. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä on tarkastellut ajankäyttöaineistojen avulla sosiaalisen vuorovaikutuksen muutosta 1980-luvulta 2010-luvulle. Ryhmä osallistui myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme